.
Bob Savenberg
dinsdag 31 augustus 2021

Bob Savenberg twijfelt of nieuw muziekprogramma zou aanslaan

Toch zegt hij dat iedereen 'ja' zou zeggen in de muziekindustrie.

Jos Van Oosterwyck is nieuwsgierig of VTM nog plannen heeft met 'Tien om te Zien' na de televisieshow van 1 september 2021. “Als ze een doorstart maken, mag het geen nostalgische show worden.”, zegt de samensteller van 'Tien om te Zien' dat in februari 1989 kort na de start van VTM op antenne ging. Bob Savenberg sluit zich daar in De Morgen bij aan. "In de muziekindustrie zou iedereen 'ja' zeggen tegen een nieuw muziekprogramma. Toch twijfelt de zanger, artiestenmanager en gewezen drummer van Clouseau of het zou aanslaan bij het publiek. "Er zijn genoeg goede artiesten, daar zal het niet aan liggen. Maar hoe krijg je zo’n show nog verkocht? Via televisie of een ander medium? Deze zomer mikte VTM op nostalgie, maar je kunt daar niet op blijven teren.”

Bea Van der Maat, de eerste presentatrice van 'Tien om te Zien' aan de zijde van Willy Sommers vult aan door te zeggen dat er destijds enkel maar televisie was. "In de jaren 90 kon je je nog verheugen op iets. De kijker keek reikhalzend uit naar 'Tien om te Zien', daags nadien ging je naar de platenwinkel om de nieuwste singles op de kop te tikken. De tijden zijn veranderd, de helft van het plezier is weggevallen. Alles moet rap, rap, rap gebeuren.” Voor de coryfeeën lijkt een 'Tien om te Zien' maken anno 2021 onhaalbaar wegens de enorme productiekost.

Bob Savenberg ziet nog een andere reden waarom een liedjesshow op tv moeilijk werkt: “Je moet het eens navragen bij de specialisten die het kijkgedrag bestuderen. Bij talkshows die eindigen met een muzikale noot zappen we massaal weg aan het einde van de show. Muziek op televisie is niet meer de grote interesse. TikTok is nu de belangrijkste hitleverancier, invloedrijker dan Spotify. Als je een muziekshow wil maken die werkt, zou ik eerder die richting uitkijken.”

(Nico Vanaken)