.
News Image

Bo Van Spilbeeck: 'Zonder transitie had het leven geen zin meer'

ED TV op alle fronten in de bres voor het welzijn van jongeren.

VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck getuigt bijzonder open over haar angsten en onzekerheden naar aanleiding van haar transitie. Via haar eerlijk verhaal in een editie van de gazED op het jongerenplatform ED TV hoopt ze zo jongeren een hart onder de riem te steken die op zoek zijn naar meer informatie of een antwoord op hun eigen vragen en bezorgdheden. Elke zondag lost ED TV een nieuwe gazED waarin de jongerenredactie vragen stelt aan personen die uit eigen ervaring hun verhaal delen. Niet enkel BV’s komen aan bod. Ook influencers, slachtoffers of daders komen aan het woord. ED TV bereikt ondertussen al meer dan 30 000 Vlaamse scholieren met hun online lespakketten, miniseries, jongerenforum en de bereikbaarheid van de belangrijkste professionele hulpverleners in Vlaanderen zoals Awel!, 1813, Sensoa en Child Focus. Steden, gemeenten en scholen zien ED TV meer en meer als de ideale partner om jongeren te informeren over onderwerpen waar ze soms moeilijk ergens anders voor terecht kunnen.

“Als ik geen transitie had gedaan, dan had het leven geen zin meer”. Het is een bijzonder openhartige Bo Van Spilbeeck die getuigt over de eerste stappen naar haar transitie in 2018. De alom geprezen journaliste kwam in een ware internationale mediastorm terecht toen ze de allereerste keer als vrouw het nieuws versloeg. "Mijn verhaal stond een week lang op de voorpagina van alle kranten." Ze vertelt in deze gazED eerlijk over haar twijfels, de reactie van haar gezin, angsten maar zeker ook de positieve verhalen die haar transitie met zich meebracht. Ze wil jongeren die zelf ook worstelen met gendergerelateerde vragen aanzetten om vooral hun hart te volgen, voor zichzelf te kiezen en zeker geen impulsieve beslissingen te nemen.

ED TV maakt maatschappelijke én moeilijke thema's bespreekbaar bij de jeugd. Jongeren met vragen kunnen op dit educatieve platform terecht en zullen zo snel de weg kunnen vinden naar de juiste professionele hulpverleners. De 24-jarige Lia Iacono getuigt over zelfpijniging. Als tiener belandde ze in een depressie waardoor ze de drang kreeg om aan automutilatie te doen: “Ik draag er letterlijk de littekens van mee. Nu ga ik moeten leren om er mee om te gaan.”. Ook algemenere thema’s als gamen, coming out of body positivity komen aan bod.

Oprichters James Cooke en Bob Jennes zijn overtuigd van de noodzaak van een platform als ED TV. “Net zoals we al jaren met onze educatieve voorstellingen bij ons theaterhuis Uitgezonderd. doen, willen we ook via ED TV de jongeren rechtstreeks bereiken door hen te laten weten dat ze niet alleen staan met hun problemen. Luister naar lotgenoten, of die nu bekend zijn of niet en wees niet te beroerd om hulp te zoeken.”.

De grote vakantie komt stilaan in zicht maar de bezielers van ED TV zijn nog niet toe aan vakantie. De reikwijdte van ED TV wordt alsmaar groter met ruim 30 000 scholieren die toegang hebben tot het jongerenplatform via hun middelbare school. Het meest recente voorbeeld van de 360°-efficiëntie van ED TV is het initiatief van de Stad Sint-Truiden om er alle jongeren in de secundaire scholen toegang te bieden tot het volledige platform. Elke school kan via ED TV tijdens de lessen aan de slag rond maatschappelijke thema's op een pedagogisch verantwoorde wijze met de leerlingen. "Op die manier komen we tot een complete win-win voor de jongeren waarbij steden, gemeenten en scholen kunnen genieten van de meest actuele vorm van schooltelevisie én jongeren tegelijk toegang krijgen tot het platform via ED-PLAY. En zo kunnen we zoveel mogelijk jongeren de hand toereiken, informeren en zelfs de weg naar professionele hulp bieden, moest dat nodig zijn.", getuigt oprichter Bob Jennes.

Meer info op www.edtv.be