.
Bjorn Soenens
dinsdag 28 mei 2024

Björn Soenens: “Ik geef toe: ik heb dat ook gedacht”

Maar toch gaat hij er weg

Een makkelijke keuze zal het voor Björn Soenens niet geweest zijn om Amerika te verlaten en opnieuw te verhuizen naar België. Op 20 januari 2025 is het zijn laatste dag als correspondent in New York.

“Destijds ben ik hierheen gekomen voor één jaar. Dat vond ik al fantastisch. Eén jaar werd twee jaar, dan drie, daarna vier. Op den duur was het een no-brainer dat mijn termijn werd verlengd. Er gebeurde zoveel in de VS. Er was zoveel commotie en polarisering, er speelden zich zoveel historische taferelen voor mijn ogen af. Van de 50 staten heb ik er nu 48 bezocht, van Alaska tot Arkansas. Er zijn dagen dat ik drie, vier tot vijf bijdragen maak, van live-interventies voor het journaal tot duiding voor de radio, van interviews met schrijvers en denkers tot reportages over alles wat de Amerikaanse samenleving typeert en verscheurt”, blikt Soenens terug in Humo.

Toch kan Björn moeilijk zeggen of het nu echt met of tegen zijn goesting is dat hij New York verlaat. Hij heeft er altijd graag gewoond.

“Sommige mensen zullen denken: dat is de job van zijn leven, dat is voor altijd. Ik geef toe dat ik zelf soms ook heb gedacht: ik wil hier nooit meer weg. Maar tegelijk vind ik dat je niet te lang hetzelfde moet doen. Dat ligt trouwens niet in mijn natuur, ik ben een onrustige ziel. Ik werk al 33 jaar voor de VRT, en ik denk dat dit al mijn tiende job is.”

Bio van Björn Soenens

Meer Over:

Björn Soenens