.
News Image

Björn Soenens wordt hoofdredacteur Het journaal bij de VRT

Björn Soenens volgt Wim Willems op.

Wim Willems nam onlangs een nieuwe functie op als manager van het HD-project bij de VRT. Soenens wordt verantwoordelijk voor alle televisiejournaals.

Luc Rademakers, algemeen hoofdredacteur van de VRT-Nieuwsdienst:
"Björn is een dynamische leider met veel gevoel voor hoe het televisienieuws van morgen moet worden gemaakt. Hij heeft een sterk journalistiek en multimediaal track record. Ik heb hem als chef buitenland en als chef journaal leren waarderen als een veeleisende vakman, die erin slaagt om een groep naar een nog hoger niveau te tillen. De journaals van VRT Nieuws zijn dagelijks voor gemiddeld 1,6 miljoen Vlamingen de betrouwbare gids, met de juiste feiten en de verhelderende duiding. Björn is de geknipte man om Het journaal daarin nog verder te laten excelleren."

Björn Soenens, nieuwe hoofdredacteur Het journaal:
“Alle goeds wordt geboren uit lust en goesting. Ik ben trots op de journaalploeg. Het is niet de hoofdredacteur die Het journaal maakt, maar de ploeg van getalenteerde en gemotiveerde journalisten, regisseurs, cameralui, producers en monteurs die het beste van zichzelf geven. We gaan samen het nieuws belichten vanuit de bril van de kijker. Wat betekent beleid voor zijn of haar leven? Dat is de missie van alle journalisten bij het VRTjournaal.”

Biografie Björn Soenens
Björn Soenens startte zijn carrière op de VRT bij Radio 2 West-Vlaanderen in 1991. Het jaar daarna ging hij aan de slag bij het radionieuws als reportagemaker en als anker. Vanaf 1995 maakte Soenens de overstap naar het televisienieuws. Hij begon er als reporter voor het tv-journaal en Ter zake. Tussen 1999 en 2003 werd hij achtereenvolgens reporter, eindredacteur en chef bij Koppen. Daarna keerde hij terug naar het tv-journaal, waar hij de functies van eindredacteur, chef algemene verslaggeving en chef buitenland op zich nam. Daarnaast is Björn Soenens ook bekend als algemeen Amerika-watcher van de VRT en als commentator bij live-evenementen. Ook zijn stem klinkt bij velen vertrouwd. Al meer dan tien jaar is Soenens immers een veelgevraagde inlezer bij documentaires op Eén en Canvas. Soenens werd meermaals genomineerd en bekroond voor zijn reportagewerk. Zo kreeg hij onder meer de mediaprijs van de KU Leuven voor een reportage over incest, de persprijs van Dexia voor zijn radiorubriek De Amerikawatcher en werd hij recent nog genomineerd voor de internationale AIB-award voor het Canvas-programma Stemmen uit Iowa.