.
Birgit Van Mol
woensdag 20 december 2017

Birgit Van Mol presenteert vanaf woensdag Telefacts

Birgit Van Mol vervangt Julie Colpaert.


Vanaf woensdag 20 december neemt VTM NIEUWS-anker Birgit Van Mol de presentatie van het actualiteitenmagazine Telefacts over van Julie Colpaert. Die gaat met zwangerschapsverlof. Birgit leidt de volgende weken de reportages op woensdag in en zal ze ook inlezen. De eerste reportage die ze voorstelt is ‘onoverkomelijk ouderverdriet’, een aangrijpende documentaire over ouderparen die één ding gemeen hebben: hun kind is omgekomen in een oververhitte auto door verstrooidheid. Wat als je zelf verantwoordelijk bent voor de dood van je eigen kind?



De eerste reportage die Birgit voorstelt op 20 december is ‘onoverkomelijk ouderverdriet’, een documentaire over ouderparen die één ding gemeen hebben met elkaar: hun kind is omgekomen in een oververhitte auto door verstrooidheid. Wat als je zelf verantwoordelijk bent voor de dood van je eigen kind? Hoe gebeurt zoiets? De reportage volgt drie gezinnen die het meemaakten en moeten leren leven met de persoonlijke, sociale en legale gevolgen ervan.

“We liepen samen de crèche binnen. Ik keek in het boek, om Kirsten uit te schrijven en zag dat ik haar niet ingeschreven had. En toen klikte er iets. Ik weet niet wat, maar ik wist meteen dat er iets mis was. En ik begon te lopen. Ik liep naar de achterkant van de auto en deed de koffer open. En daar lag ze. Ze was uit haar autostoel gekropen, maar geraakte niet uit de auto.” Aan het woord is Doug Grote. Op 3 augustus 2004 vergat hij zijn dochtertje uit de auto te halen bij de créche. Kirsten stierf door verstikking. Ze werd 4. Een vergetelheid waarvan de gevolgen niet te overzien zijn. Maar het kan iedereen overkomen, zo blijkt uit de reportage.



Birgit Van Mol is diep onder de indruk van de reportage van vanavond. “Ik ben in mijn carrière als nieuwsanker al vaker geconfronteerd met dit soort tragische verhalen”, vertelt Birgit. “Telkens ik zo’n verhaal in het VTM NIEUWS aankondig, maak ik me de bedenking hoe het mogelijk is. En of het mij ook zou kunnen overkomen. Wat deze reportage zo goed maakt is het feit dat – naast de verschrikkelijk aangrijpende verhalen – er ook aandacht is voor de wetenschappelijke kant van het verhaal. Want onderzoek toont aan dat het echt iedereen kan overkomen”, aldus Birgit Van Mol. “Het verdriet, de pijn, de machteloosheid en het schuldgevoel waarmee deze ouders worstelen is nauwelijks te bevatten. Maar de sereniteit waarmee ze er over vertellen dwingt respect af”.

Onoverkomelijk ouderverdriet is een documentaire die niemand onberoerd zal laten.



Telefacts, woensdag 20 december om 22.25 uur op VTM.