.
Bart Kaell
zondag 18 februari 2024

Bart Kaëll: “Dankzij therapie ontdekte ik wat er scheelde”

Hij moest aan zichzelf werken

Iedereen heeft iemand nodig in zijn leven aan wie hij dingen kan toevertrouwen zoals de lastige momenten in je leven. Bart Kaëll hoeft niet lang na te denken over wie dat bij hem is. Dat is zijn man Luc Appermont.

“Maar ik zou ook professionals de lastigheden kunnen toevertrouwen. Maar alleen als dat nodig is. Ik heb dat bijvoorbeeld gedaan toen ik eens een tijdlang last had van tinnitus. Die fluittoon was begonnen bij een optreden, alleen: het ging niet meer weg, ik ben gecrasht en ik ben in een depressie terechtgekomen. Aan mijn gehoor lag het niet. Dat werd getest, alles bleek in orde, er was geen schade. Maar ik bleef wel dat gefluit horen en zo kwam ik terecht bij een psycholoog”, begint Bart in Het Laatste Nieuws.

De psycholoog kwam tot de constatatie dat Bart een onverwerkt trauma had. Die fluittoon was een soort alarm dat tegen zijn lichaam zij dat het even genoeg was geweest.

“'Jij gaat nu éérst eens aan jezelf werken. Tot dan blijft dit stoplicht op rood staan en pas als jij je issues aanpakt, spring ik weer op groen.' Dankzij therapie heb ik dan ontdekt wat er scheelde. Niet zolang ervoor was m'n vader overleden en ik had daar onvoldoende de tijd voor genomen. En ook: ik had chronische stress. Door het vak.”