.
Bart De Pauw
woensdag 27 maart 2024

Bart De Pauw reageert: “waar ik heel erg spijt van heb”

Bart De Pauw doorbreekt de stilte.

Er was de afgelopen jaren heel wat te doen rond Bart De Pauw, dat verhaal gaan we niet opnieuw brengen. Het feit dat de VRT plots de documentaire schrapte en dat daar heel wat heisa rond was en de VRT nu toch besloten heeft diezelfde documentaire wél uit te zenden, zorgt voor heel wat reacties. Zoveel zelfs dat Bart De Pauw himself nu ook in de pen is gekropen.
“Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen dagen kan ik niet anders dan ook mijn stem te laten horen”, schrijft De Pauw op Instagram. “Ik heb zeven jaar lang gezwegen, alle interviews geweigerd, ik heb het proces in de rechtszaal willen voeren en niet in de media”, gaat de tv-maker verder.

“Ik heb daar mijn excuses aan de dames overgemaakt en omdat ze niet oprecht aanvoelden hebben ze ze niet aanvaard. Ik besef ten volle dat ik hen leed heb berokkend en fouten heb gemaakt. Ik heb daar spijt van, maar dat is niet zo overgekomen. Zo is de indruk ontstaan dat ik nooit mijn excuses heb aangeboden of geen schuldinzicht had. Dat is moeilijk om telkens weer te lezen, want dat heb ik wel degelijk. Ik leef al jaren met de schaamte en de spijt van wat ik heb gedaan”, lezen we verder.

“Enkele maanden geleden hebben we te horen gekregen dat VRT ‘Het proces dat niemand wou’ na drie jaar Streamz ook op Canvas wou uitzenden; daarop hebben wij een onderhoud met Frederik Delaplace gevraagd. Ik heb uitgelegd dat ik sinds enige tijd ook een manier zoek om mijn verhaal te vertellen, niet om het proces opnieuw te voeren, maar in de hoop als pleger van grensoverschrijdend gedrag iets nieuws toe te voegen aan de #metoo-discussie. Wat heb ik geleerd? Hoe kan ik een positieve bijdrage leveren? Ik had ook de hoop dat de bagger die de vrouwen te verduren krijgen, daarmee zou stoppen”, klinkt het nog.

“In die context heb ik enkele ontmoetingen gehad, waarbij Frederik Delaplace en Ricus Jansegers zich bereid toonden om daar aan mee te werken; ze wilden ook Woestijnvis/Tess Uytterhoeven daarbij betrekken om zo een constructief kader te creëren. Het enige wat ik heb is, als de reeks zou worden uitgezonden, die zaken die feitelijk onjuist waren er uit te halen, de zaken die niet klopten met verklaringen in het dossier, met het onderzoek, met het vonnis en ook de framing van onder andere mijn vrouw Inès te verwijderen. Iets waar ook Delaplace en Jansegers begrip voor hadden”, vult Bart De Pauw nog aan.

“Ik wil duidelijk zijn. Ik ben fout geweest. Ik heb in de documentaire ook getuigenissen gehoord waar ik mij diep voor schaam, waar ik heel erg spijt van heb. Ik heb het een aantal dames zeer moeilijk gemaakt. Ik heb zielige berichten van mijzelf in de documentaire zien passeren, vervelende, dwingende berichten, gedrag gezien van een persoon die ik niet wil zijn. De reeks wordt nu voor het grote publiek uitgezonden bijna zeven jaar na het uitbarsten van deze zaak. Ikzelf, maar ook mijn vrouw en kinderen, mijn familie – kunnen niet anders dan deze publieke schandaal op VRT de komende drie weken wederom ondergaan. Maar mogen we dan hopen dat het daarna voorgoed voorbij mag zijn? Dat ik mijn straf heb uitgezeten en mij kan focussen op de toekomst? Wanneer is genoeg genoeg?” besluit Bart De Pauw.

Bio van Bart De Pauw

Meer Over:

Bart De Pauw