.
News Image

Bandits spelen Lotto Arena plat - met foto's

Bandits & Friends een schot in de roos.

Consternatie alom toen de populaire pop-rock band Bandits aankondigde dat ze op 1 november hun opwachting zouden maken in de Lotto Arena. Zouden zanger Jasper Publie, bassist Thomas Van Achteren, gitarist Tim Tielemans en drummer Toon Smet erin slagen om veel volk op de been te krijgen, voor hun optreden in één van de meest gereputeerde concertzalen van ons land? Het antwoord is “ja”, want Bandits – zonder twijfel de jongste Nederlandstalige pop-rock band ooit – slaagde erin om gisterenmiddag meer dan 3500 Banditas (de koosnaam die ze hun volgelingen gegeven) te verzamelen voor hun eerste grote live concert. Het publiek bestond vooral uit gillende tieners die het middenplein innamen, en waarbij de papa’s en mama’s van op de tribunes goedkeurend toekeken.

Muzikaal verscheen Bandits niet onervaren aan de aftrap in de Lotto Arena. Vijf jaar geleden hebben Jasper, Thomas, Tim en Toon elkaar ontmoet en zijn ze elkaar blindelings gevolgd in een uniek muzikaal avontuur dat gebaseerd is op echte en hechte vriendschap. De Nederlandstalige pop-rock muziek is hun handelsmerk geworden en die bracht hen al op het podium van de Gentse Feesten, Pennenzakkenrock, Marktrock en Nekka Nacht.

Bandits werd in de Lotto Arena verwelkomd door een dolenthousiast publiek. Onder luid applaus en met veel gegil, zette Jasper de middag in met hun nieuwe single ‘Onze Nacht’. Het was meteen ook het startschot van een snel, snedig en erg fris optreden. Ook ’t Kan Niet Op’ en ‘Tweelingzus’ werden luidkeels meegezongen. Opmerkelijk is dat Bandits nu al de gave heeft om niet alleen hun jonge fans te boeien, ook de harten van hun ouders hebben ze al vlot veroverd.

De temperatuur steeg nog een paar graden extra in de warme Lotto Arena toen Bandits z’n eerste muzikale gast mocht verwelkomen en dat was zanger/rapper Ian Thomas. Samen met Bandits zong Ian ‘Dancefloor In Five’ waarna hij solo z’n huidige hitsingle ‘Rain’ op de mensheid losliet. Het eerste hoogtepunt van de middag was zonder twijfel de ‘Funky Medley’ waar Bandits en Ian Thomas een verbluffende, hitmedley brachten, bestaande uit actuele hits, met als hoogtepunt de Macklemore & Ryan Lewis song ‘Can’t Hold Us’.

Na een paar solo liedjes – waaronder het bloedmooie ‘Jimmy’ – was het tijd om de verrassingsgast aan te kondigen en die eer was weggelegd voor Silke Mastbooms die ‘The Spark’ en ‘Easy Lover’ op het podium bracht, samen met Bandits. Met ‘De Tijd Van Ons Leven’, ‘Niets Houdt Ons Tegen’ en een sterke medley vloog de tijd voorbij en zat het eerste Bandits uur erop.

Na de pauze zochten Bandits drummer Toon en Sean Dhondt elk hun drums op voor een leuke battle waarbij het publiek luidkeels meeschreeuwde. Een collectief delirium was er toen ‘This Is What It Feels Like’ weerklonk van Bandits, samen met Sean Dhondt en Eline De Munck. De versie was zo overtuigend dat je zou vergeten dat het liedje eigendom is van Armin Van Buren. Het tweede concertgedeelte was crescendo opgebouwd dus zorgde ‘California Girls’ van Bandits, met Sean, Eline en Ian Thomas, voor een tweede opeenvolgende hoogtepunt. Na het rustige ‘Magie’ was het tijd voor een gloednieuwe Bandits single ‘Dichter Bij Jou’, een ontroerende ballade waar Wouter Berlaen z’n medewerking aan verleende. Slongs Dievanongs was de laatste gastartieste die op het einde van het tweede gedeelte haar opwachting mocht maken bij de Bandits. Slongs zorgde voor een aangepaste rap wanneer Bandits van jetje gaf in het springende ‘Thunder’. Vervolgens kreeg Slongs het publiek helemaal mee toen ze ‘Lacht Nor Mij’ bracht, haar geslaagde debuutsingle. De reguliere speelhelft van het concert werd afgesloten met de Bandits knallers ‘Vuur En Vlam’, ‘Stop’ en het erg fijne ‘Wake Me Up’. Onder een luid applaus, een joelend gegil en gefluit mochten Jasper, Thomas, Tim en Toon terug keren op het podium en zorgde ze met ‘This Love’ en ‘Tijdbom’ voor een prachtig afscheid van een twee uur durend concert.

Laat het duidelijk zijn dat Bandits met z’n eerste grote solo concert in de Lotto Arena echt wel overtuigd heeft. Niet alleen de Banditas waren enthousiast, ook menige ouders kunnen de muziek van deze jonge muzikale wolven best wel smaken. “Bandits heeft heel wat kwaliteiten en talent om het op termijn helemaal te gaan maken. Zijn ze ontstaan als een tienerband, dan zijn ze ondertussen uitgegroeid tot een volwaardig muzikaal geheel die met hun typerende Nederlandstalige pop-rock songs heel veel mensen aanspreken. Op termijn kan Bandits net zo groot worden als Clouseau of De Kreuners want de groep heeft op korte termijn al de stappen gezet in die richting”, lieten enkele muziekkenners optekenen na afloop van het concert.

Volgende maand kan je op Ketnet alvast kijken naar een concertregistratie van ‘Bandits & Friends’. Dit najaar komt ook nog de mooie ballade ‘Dichter Bij Jou’ uit op single en volgend voorjaar zal de groep z’n 2de Nederlandstalige album los laten op de mensheid. Dat het verhaal een groeiend succes is bewijst de teller van de Banditas op Facebook. Die gaat ondertussen richting de 27.000.