.
News Image

Axel Daeseleire na coronabesmetting: Ik was een halfkreupele man van 85

Axel Daeseleire blij dat hij dit nog kan vertellen.


Vanaf vanavond opent Axel Daeseleire elke maandag om 21.40 de deuren van arena’s waar je normaal niet zomaar enkele dagen kan verblijven. In 'Axel Gaat Binnen' logeert Axel vijf dagen en vier nachten in het brandwondencentrum van Neder-Over-Heembeek, een woonzorgcentrum, een revalidatiecentrum, een crisisopvang voor drank- en drugsverslaafden, een centrum voor mensen met een verstandelijke handicap en een forensisch psychiatrisch centrum, waar Axel logeert tussen geïnterneerden die criminele feiten hebben gepleegd en ontoerekeningsvatbaar werden verklaard.



Axel: “Voor mij was dit een bootcamp voor de ziel, een soort hyperintens speeddaten met bijzondere mensen die een heel apart leven leiden in de schaduw van onze samenleving, en dit in zes zeer uiteenlopende arena’s. Ik heb mij zeer geprivilegieerd bevonden om deze wervelende reis in hoofden, harten en geesten van alle mensen die ik ontmoette te mogen meemaken en te registreren. In die zin is Axel Gaat Binnen op de meest essentiële manier mogelijk binnengekomen en heeft het me verwonderd, ontroerd, geschokt, verbaasd maar ook gevormd, gesterkt en rijker gemaakt als mens.”



Maar bijna had Axel Daeseleire de uitzending van dit programma niet meer kunnen meemaken. Eerder dit jaar werd hij in het ziekenhuis opgenomen. De diagnose? Covid-19 had hem te pakken. Die coronabesmetting is me bijna fataal geworden. Na tien dagen werd ik wakker en stapte ik uit bed als een halfkreupele man van 85, vertelt Axel maandag in Gazet Van Antwerpen. Mijn grote geluk was dat ik voor mijn spoedopname een goede conditie had. Ik beweeg iedere dag. Volgens de dokters heeft dat mijn recuperatie versneld. Spieren hebben een geheugen, he. Andere patiënten die ik ken, waren er minder erg aan toe, maar krijgen nog steeds hartkloppingen wanneer ze een trap oplopen. Dat heb ik gelukkig niet, gaat Axel Daeseleire verder.



Maar terug naar 'Axel Gaat Binnen' van vanavond. Axel Daeseleire verblijft in de eerste aflevering vijf dagen en vier nachten in De Lovie, een VZW die ondersteuning biedt aan kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. “Mensen met een verstandelijke beperking, zijn vaak gekend als mensen die gelukkiger zijn dan anderen. Vaak, maar niet altijd. Ik wil in deze uitzending hun échte leven tonen.”



Axel wordt rondgeleid door Christophe, een 38-jarige jongeman die een verstandelijke beperking heeft sinds zijn geboorte en al 17 jaar in De Lovie verblijft. Hij neemt Axel mee naar zijn leefgroep Kerselaar, zijn thuis, zeg maar. Christophe is altijd vrolijk en goedlachs, tot het over zijn ouders gaat.



Axel praat ook met de ouders van de 20-jarige Inès, als voorbereiding op een ontmoeting met haar. Inès verblijft noodgedwongen al een drietal jaar in De Lovie. Ze werd geboren met autisme en ontwikkelde ook agressie doordat ze gepest werd op school. Stemmen in Inès’ hoofd droegen haar op haar mama en zus fysiek pijn te doen. Ze voelden zich niet langer veilig in hun eigen huis, los van de andere problemen. Inès’ papa: “Ik werd eens wakker en ze stond klaar naast mijn bed om mij te slaan. Had het nog langer doorgegaan op die manier, gingen er slachtoffers vallen”.

In leefgroep Pimpernel wordt gewerkt met mensen die amper kunnen communiceren. Dat dat geen sinecure is, ontdekt Axel al snel aan den lijve. Dieter heeft een ontwikkelingsleeftijd van iemand van 1,5 jaar maar hij is 37.



Angelique is 29, een vlotte prater, heel sociaal en ze houdt van knutselen. Ze kan ook vlot lezen en schrijven maar heeft een beperkte draagkracht. Ze is heel graag in De Lovie maar ze heeft een aanbod gekregen om alleen te gaan wonen en kijkt daar wel naar uit. En er is meer: “Vanaf oktober mag ik bij een onthaalmoeder gaan werken. Ik ben dol op kinderen. Ik wil ooit graag zelf een kind, maar ik denk niet dat dat zal mogen van m’n ouders. Daar voel ik me wat ongelukkig over maar ik begrijp wel dat het moeilijk kan lukken.”



Zondag is Will-Tura dag voor bewoner Jean-Luc. En het is ook misviering. Hiervoor hoeft Axel niet eens naar de kerk te gaan in het dorp. Het voordeel van Jean-Lucs ongebreidelde fantasie is immers dat de viering gewoon kan doorgaan in zijn kamer. Axel en de 28-jarige Angelique moeten er ineens zelfs trouwen.



Axel Gaat Binnen: vanaf 31 augustus op maandag om 21.40 bij VTM


Bio van Axel Daeseleire