.
Aster Nzeyimana en Lize Feryn
dinsdag 9 februari 2021

Aster Nzeyimana boos op VTM

En hij is niet de enige.

Sportanker Aster Nzeyimana is boos op VTM. Aanleiding is de uitzending van Telefacts NU van vorige week over de zaak Bart De Pauw. Lize Feryn, de vriendin van Aster, is één van de mensen die klacht ingediend heeft tegen de tv-maker. Op Instagram vertelt Aster waar hij zich aan stoorde. “Het meest kwalijke aan die Telefacts uitzending is dat ze de sms’en van Lize zwaar geframed hebben. Ze hebben moedwillig belangrijke, bezwarende en intimiderende delen weggelaten, en het laten lijken alsof Lize gretig meedeed met die seksuele toon van BDP”, schrijft Aster.

“Over de machtsverhouding die voor een ongelooflijk ongemakkelijke positie zorgt bij een piepjong meisje wordt zelfs niet gesproken. Het integrale gesprek, dat in het dossier zit, toont echter een heel ander beeld. Het is daarom uiteraard dat het Openbaar Ministerie heeft geoordeeld om BDP door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Te vervolgen. Dat zouden ze natuurlijk nooit doen als het maar was wat Telefacts uitzond”, gaat Aster verder.

“Ik hoop ergens dat mensen slim genoeg zijn om dat te begrijpen. Dat Telefacts ook nu sensatie verkiest boven waarheid, de slachtoffers slechts pionnen in een lelijke strijd om 12 miljoen. De gloednieuwe deal tussen Koeken Troef en VTM roept bijgevolg deontologische vragen op”, reageert een teleurgestelde Aster Nzeyimana op Instagram.

“Ondertussen moet Lize zich verantwoorden voor een gesprek dat nooit in die volgorde, in die context en met die zogezegd flirterige toon heeft plaatsgevonden. En dat suckt, en is zwaar unfair voor iemand die haar nek uitsteekt om grensoverschrijdend gedrag een halt toe te roepen. Ik maak me vooral zorgen over welke boodschap dit uitstuurt naar toekomstige slachtoffers: Ze tonen dat men terecht schrik moeten hebben om met hun verhaal naar buiten te komen. En dat een karrevracht aan haatberichten en dreigmails hun deel zal zijn”, besluit Aster op Instragam.

De uitzending van Telefacts NU heeft heel wat reacties losgeweekt. Na een mail van productiehuis Woestijnvis heeft VTM besloten om de aflevering offline te halen. De zender zou beelden gebruikt hebben waardoor er geen toestemming was gegeven.