.
News Image

Annemie Struyf: “Ik vind dat niet slecht dat we dat kunnen”

Het is in Noorwegen vaak anders

Annemie Struyf is voor haar werk heel vaak op reis. Voor ‘Het Hoge Noorden’ reisde ze naar Noorwegen om er Vlaamse gezinnen op te zoeken en na 2 seizoenen is ze ervan overtuigd dat Noorwegen één van de mooiste landen ter wereld is.

Maar zelf verhuizen naar het buitenland, dat zit er niet meteen in. Daar heeft ze ook weinig behoefte aan op dit moment. Ze woont het liefst dicht bij haar kinderen en kleinkinderen.

Sinds iets meer dan een jaar is Annemie ook grootmoeder en daar geniet ze met volle teugen van. “Vanaf hun geboorte voelde ik mijn moederinstinct opnieuw opborrelen. Ik voel sindsdien een grote drang om bij mijn nest te blijven”, zegt ze in Story.

In Noorwegen is het geen uitzondering dat kinderen al extreem vroeg het huis verlaten om op kot te gaan. Het gebeurt vaak aan de leeftijd van vijftien jaar. We kunnen het ons bijna niet inbeelden dat dat in België ook zou kunnen.

“Ze gaan vooral op kot omdat de middelbare scholen te ver weg liggen. Dat staat in schril in contrast met hun kindertijd. De kinderjaren verlopen heel hecht. Ze leiden als kind een heel beschermend leven, met weinig prikkels van buitenaf. Dat op kot gaan gaat soms gepaard met stevig uitgaan en alcohol drinken. Persoonlijk vind ik het niet slecht dat je je kinderen wat langer in de gaten kan houden. Al zijn ze in Noorwegen vaak vlugger zelfstandig.”

Bio van Annemie Struyf