.
Anke Buckinx en Lou
donderdag 14 maart 2024

Anke Buckinx wint Golden Hasselt Award

En daar is zij trots op.

Anke Buckinx, de creatieve duizendpoot van radio, TV, kranten, weekbladen en sociale media, ontvangt op zaterdag 5 oktober een Golden Hasselt Award. Hiermee treedt ze in de voetsporen van Matteo Simoni, Armand Schreurs, Pat Krimson, Axelle Red, Dana Winner en Jos Tuts. De Jongerenaward gaat dit jaar naar textiel-ontwerpster Marylène Madou.

The Golden Hasselt Awards werden in 2018 in het leven geroepen door Frans Billen, gewezen zakenman en vriend van de sterren in Hollywood, en worden voor de zesde keer uitgereikt. Jaarlijks plaatsen deze awards iemand die in Hasselt geboren werd of er woont, in de schijn-werpers voor zijn of haar bijzondere artistieke verdiensten die bijdragen aan een grotere uitstraling van de Limburgse hoofdstad. Een representatief samengestelde jury maakt dan een keuze uit een lijst van genomineerden die jaarlijks wordt aangevuld. “Alhoewel ze opgroeide in Maasmechelen heeft Anke sinds ze in Hasselt woont haar nieuwe woonplaats in haar hart gesloten en promoot ze Hasselt waar mogelijk. Naast haar opmerkelijk parcours in de mediawereld heeft dit zeker meegespeeld bij haar verkiezing”, zegt juryvoorzitter Jos Dessers.

Radiopresentatrice Anke Buckinx groeide op in Maasmechelen, studeerde journalistiek in Antwerpen en vestigde zich nadien in hartje Hasselt. Als een apetrotse ambassadrice promoot ze haar stad enorm graag in de media. Via radiogolven, televisiestralen, sociale media en in de geschreven pers. Anke begon haar carrière als VJ bij muziekzender TMF, later stapte ze over naar tv-zender 2BE. Tegelijkertijd presenteerde ze, in duo met Wim Oosterlinck, het succesvolle avondspitsprogramma op Qmusic. Na 10 knallende Q-jaren lonkte in 2017 een nieuwe uitdaging. Sindsdien vrolijkt ze, aan de zijde van Sven Ornelis, de ochtend op van alle JOE-luisteraars. Een job waarvoor ze om 3u ‘s nachts met véél plezier -geen ironie!- uit haar bed springt. Vlaanderen mogen wakker maken, vindt ze een geweldige eer. Verder presenteert ze sinds enkele jaren het programma Wonen op TV Limburg en schrijft ze al bijna 20 jaar een column voor Het Belang van Limburg. Herkenbare stukjes, soms met een traan, meestal met een lach. Je hoort haar ook geregeld als voice-over van tv-programma’s zoals de populaire reeks Huizenjagers op Play4. Via Instagram deelt ze lief, leed en -tja- chaos met een massa trouwe volgers. Haar bestaan in de spotlights, maar vooral haar leven als gelukkige verloofde van Tom én happy moeder van dochter Lou (9) en Max (4). Hobby’s? Niet echt. Maar je mag haar altijd uitnodigen voor een avondje karaoke met cocktails en nacho’s.

De succesvolle textielontwerpster Marylène Madou van het gelijknamige modemerk liep school aan de Provinciale Kunsthumaniora Hasselt (PIKOH) en behaalde nadien een Master’s Degree in Textile Design aan Luca/School of Arts. Verder volgde Marylène internationale stages in Los Angeles en Londen.
Marylène's roots als designer zijn geworteld in Limburg: ze liep school in Hasselt en won een internationale modewedstrijd uitgeschreven door het Modemuseum van Hasselt. De connectie met Hasselt bleef; zo gaf ze aan de start van haar carrière les aan jongeren in Hasselt die een toekomst willen in het creatieve en later in haar carrière gaf ze lezingen in het Modemuseum. In maart 2024 is Marylène opnieuw gevraagd, samen met de Limburgse Zes (een collectief van 6 Limburgse designers, uitgeroepen tot meest beloftevolle ontwerpers van Limburg in hun generatie), om op het FTI-festival georganiseerd door de Stad Hasselt een parcours uit te werken rond duurzame mode in Z33, het Modemuseum en bij multibrand store La Bottega.

Bio van Anke Buckinx

Meer Over:

Anke Buckinx