.
News Image

Andy op Patrouille: Welkom in Israël

Het harde leven in Israël voor de politie.
In de derde aflevering van Andy op Patrouille op dinsdag 29 oktober ontdekt Andy Peelman de harde realiteit van het leven in een war zone: welkom in Israël.Israël is een land in oorlog, en dat merk je aan àlles. Wat de politie daar doet, wordt in België vaak door het leger gedaan. Op patrouille gaan, kan er heel snel heel gevaarlijk worden. Enter Andy Peelman, die met verschillende diensten van de Israëlische politie op pad gaat. In Be’er Sheva, de grootste stad in het zuiden van Israël, gaat Andy, zelf een hondengeleider, met de hondenbrigade op zoek naar smokkelwaar in de Negev woestijn. De grenzen van het uitgestrekte gebied zijn immers moeilijk te bewaken en de site is dan ook een toevluchtsoord voor smokkelaars en terroristen. De honden zijn getraind in het zoeken naar lijken, drugs en munitie. Met succes, blijkt al erg snel.

“We zijn hier niet gezeverd een half uur in de woestijn en hebben al kilo’s marihuana en munitie onder de grond gevonden. Dat is geschift. Elk patroon dat we van straat halen, gaat levens redden. Wat moet hier nog allemaal in de grond steken? Dit is hallucinant. En helaas een oorlog die je nooit kan winnen, zeker niet op deze immense oppervlakte.”

De paar zakken marihuana die ze vinden hebben een straatwaarde van maar liefst 250.000 euro, de hasj is 7000 euro waard. Hoe de vangst gevierd wordt? Met een zelf gebrouwen koffietje. In de woestijn in Israël.

In Jeruzalem zorgt Andy mee voor de ordehandhaving en veiligheid in de Oude stad en gaat hij mee op pad met de 'bomb squad'. De permanente aanwezigheid in het straatbeeld is belangrijk in de strijd tegen het terrorisme. Gaandeweg ontdekt de agent dat het leven van een Israëlische politieagent er helemaal anders uit ziet dan in zijn vertrouwde Brussel.

Andy wil echter ook begrijpen wat het is om als gewone burger in een oorlogsgebied te wonen. Daarom trekt hij naar de grens met de Gazastrook. Daar moet een hoge muur naast een woonwijk de raketten tegenhouden. Hij praat met gewone mensen, die getuigen over het leven in een land waar oorlog voortdurend dreigt. Op nog geen honderd meter van de deur van bijvoorbeeld Hila, die twee kindjes in huis heeft. Dat dit een diepe indruk nalaat op Andy, spreekt voor zich.

Andy op Patrouille, dinsdag om 20.35 op VTM.

Bio van Andy Peelman

Meer Over:

Andy Peelman