.
News Image

Ambulanciers zijn boos op VTM

Nieuw VTM-programma meteen onder vuur. 


Afgelopen maandag ging op VTM SOS 112 van start, een scripted realityreeks waarin camera's de MUG, ambulanciers en de spoeddienst volgen. Het programma had maandagavond 320.000 kijkers. Onder hen ook veel mensen die zich aangesproken voelen door het programma: verplegers en ambulanciers. En die zijn boos, héél boos zelfs. In de nieuwe scripted realityreeks Echte verhalen: SOS 112 brengt VTM elke weekdag boeiende verhalen over medische interventies: de reeks zoemt in op mensen die medische hulp nodig hebben, en vooral op de mensen die die hulp verlenen. Alle verhalen zijn volgens de makers waargebeurd maar die verhalen werden her en der lichtjes aangepast en opgenomen met acteurs. Maar blijkbaar zitten er heel wat fouten in het programma. Verschillende verpleegkundigen en andere hulpverleners schreeuwen moord en brand. Dit is een schande, klinkt het.



Is het de bedoeling als ambulancier dat ge iedereen uitlacht Ellen?, vroeg één van de kijkers zich dinsdagavond af. SOS112 een schande ivm realiteit en respect voor de ambulanciers!!, reageert een andere kijker. Zeg VTM toch nog werk aan de geloofwaardigheid van jullie programma. Een dokter met lange mouwen, nagellak en ringen... niet echt hoe het moet! #sos112 #handhygiëne, was één van de tweets die maandagavond meteen na de eerste aflevering verscheen. Maar dinsdag was er nog een wel héél oplettende kijker: Ambulancier gaat wildplassen tijdens de terugrit naar het ziekenhuis. Houdt zijn plastieken wegwerphandschoenen aan. Stapt terug in. Handen (handschoenen) niet ontsmet. Krijgt oproep en gaat naar patiënt. Heeft nog steeds deze handschoenen aan.



Een vrijwilligster bij het Rode Kruis en ambulancier spuwt ook haar gal: ‘Echte verhalen: SOS 112’... als elke brainfart een programma krijgt zijn we nog lang nie klaar ze... #sos112 #brainfart.

En zo verlies je de geloofwaardigheid als spoedverpleegkundige.. #echteverhalen #sos112 #echteverhalensos112, is de reactie van een teleurgestelde inwoner van de stad Mechelen. Ondertussen is er zelfs een petitie opgestart tegen het programma. SOS 112 : Stop met het belachelijk maken van de hulpverleners! is de titel van die petitie. Nadat men 5 jaar aan een stuk de politie belachelijk heeft gemaakt in De Buurtpolitie, heeft VTM en Zodiak Belgium een nieuw slachtoffer gevonden : de ziekenhuiswereld, inclusief ambulanciers, lezen we op petities24.com.



Dit soort programma's trekt onze job in het belachelijke. VTM mag dan wel verklaren dat dit programma fictief is, jan modaal staat hier niet bij stil, schrijft één van de mensen die de petitie ondertussen ondertekende. Deze reeks de volledige hulpverlening in het domme trekt. En alles absurd maakt. Mensen die mentaal niet goed redeneren, zien dit als werkelijkheid. Straks bellen ze om een scheet naar 112!