.
News Image

Alleen Elvis blijft bestaan keert terug op Canvas

Een heleboel leuke gasten in dit nieuwe seizoen.
Alleen Elvis blijft bestaan is en blijft een vaste waarde op Canvas. Dit najaar maakt Thomas Vanderveken al voor de negende keer tijd voor een reeks boeiende gesprekken met acht interessante mensen. Allemaal brengen ze hun meest prikkelende, inspirerende en ontroerende beeldfragmenten mee.

Anderhalf uur lang vertellen ze over wat hen fascineert en motiveert, waar hun inzichten vandaan komen en wat de leidraad in hun leven is. Thomas is de charmante en betrokken gastheer die zijn gasten waardeert en respecteert, maar de moeilijke vragen niet negeert.

Acht eigenzinnige stemmen. Ze maken muziek, acteren, verdiepen zich in wiskunde, klimaat of een waardig levenseinde. Ze geven mee vorm aan het maatschappelijk debat. Ze praten en schrijven over wat echt en fake is, over leven en dood en kijken kritisch naar de actualiteit. Hun parcours is boeiend en afwisselend.

Acht zaterdagavonden lang lopen we een stukje van hun weg mee. Vanaf zaterdag 26 oktober omstreeks 22.00 u., telkens na de fictiereeks op Canvas, en op VRT NU.

Daan (26.10) opent deze negende reeks: een muzikant, maar ook zoveel meer dan dat. Dat blijkt andermaal uit de prachtige fragmenten die hij meebrengt.

Arabist en columnist Chams Eddine Zaougui (2.11) is een vooraanstaande stem in het maatschappelijke debat en probeert via de geschiedenis een beter zicht te krijgen op de actualiteit.

Professor Wim Distelmans (9.11) is een oncoloog en een activist. Wat motiveert hem om zo hard te blijven vechten voor een waardig levenseinde?

Wiskunde komt niet vaak aan bod in Alleen Elvis blijft bestaan, maar wanneer wiskundige Ann Dooms (16.11) gepassioneerd over de praktische toepassingen van haar vak praat, gaan er veel deuren open.

Met Mazzel Tov heeft schrijfster Margot Vanderstraeten (23.11) een bestseller beet, maar verhalen vertellen doet ze natuurlijk al veel langer. Ook zij gunt ons een blik in haar hoofd.

Wetenschapster Valerie Trouet (30.11) bestudeert het klimaat aan de hand van de jaarringen van bomen. Weinig mensen praten zo vurig als zij over hun inspiratiebronnen en ideeën.

Geen eindejaarsconference van Michael Van Peel meer dit jaar, maar op 7 december zet Thomas de spot op wat hem boeit en raakt.

De reeks wordt afgesloten in stijl met Maaike Cafmeyer (14.12). Zij geeft voor het eerst een kijk op de beelden die haar leven hebben bepaald en wie het mee vorm gaf.

Vanaf zaterdag 26 oktober omstreeks 22.00 u. op Canvas en VRT NU.

Aflevering 1 - Daan Stuyven
Zaterdag 26 oktober

Het nieuwe seizoen van Alleen Elvis blijft bestaan opent met een veelzijdig artiest. Een muzikant die zo veel meer is dan een zanger. Solo of in een van zijn groepen, Daan Stuyven is een creatief wezen dat fier is op wat hij zijn “locale weirdness” noemt.

Toen hij zeven was bespeelde hij enkel de sitar, maar wanneer hij naar de hitlijsten begint te luisteren, roepen de popgoden hem. Omdat het niet echt wil lukken met zijn eerste bandjes, Volt, Supermarx en Running Cow, volgt hij zijn andere artistieke roeping en gaat hij als grafisch ontwerper aan de slag in de reclamewereld. Visueel zal hij altijd heel sterk blijven. Wanneer Daan in 1996 multitalent Rudy Trouvé ontmoet op een feestje gaat het snel. Eén week later nemen ze een demo op van het nummer Chemical, één maand later spelen ze live. Dead Man Ray is geboren en dat zullen we geweten hebben.

Ondertussen werkt hij ook solo en zorgt het nummer Swedish Designer Drugs voor de grote doorbraak. Het groeit uit tot een clubklassieker. Zijn cd Victory gaat verder op de weg van het succes. Ondertussen groeit ook zijn band met topmuzikanten als Isolde Lasoen, wint hij goud op de ZAMU awards en zorgt hij live voor spektakel. Zelf zegt hij dat hij eerder verlegen is, maar dat hij in de loop van de jaren voor een stuk zijn personage is geworden.

“De eerste keren doe je dat als act, maar gaandeweg sluipt dat in je. If you try to become an icon, the icon becomes you.”

Na de wilde jaren woont hij nu in het mooie landelijke Overijse waar hij de broodnodige rust vind. Hoewel, Dead Man Ray is net aan een schitterende comeback bezig.

Daan probeert al zijn hele leven om het mysterie “vrouw” te begrijpen. Een fragment dat dit mysterie volgens hem helemaal vat komt uit de Italiaanse film, Respiro. Een film met prachtige beeldvoering, begeleid met sfeervolle muziek van jazz-tenorsax-legende John Surman

Download onze app voor iOS of Android