.
Albatros
zaterdag 16 oktober 2021

Albatros wint hoofdprijs Fictie op prestigieuze Prix Europa festival

Reeks van De Wereldvrede voor Canvas

Vrijdagavond werden de Prix Europa prijzen uitgereikt, en Albatros, de Canvas-reeks gemaakt door De Wereldvrede, kaapte de hoofdprijs in de categorie TV-fictie weg. Eerder deze week won de Eén-reeks Lockdown van De Wereldvrede en Lecter Scripted Media de ‘Student jury prize for best short form series’ op het prestigieuze Canneseries.

De prestigieuze Europese prijzen Prix Europa belonen elk jaar de beste televisie-, radio- en onlineproducties. Dit jaar vond de uitreiking plaats in Potsdam (Duitsland). Na Tytgat chocolat (Eén/De Mensen) in 2017 en Gevoel voor tumor (Eén/Sylvester) in 2018 is het de derde keer in vijf jaar tijd dat een VRT-fictiereeks deze prestigieuze Europese onderscheiding in de wacht sleept. Ook de Eén-reeks We moeten eens praten (gemaakt door De Mensen) behoorde dit jaar trouwens tot de 22 genomineerden in deze categorie. Het bewijst eens te meer hoe toonaangevend de Vlaamse televisiefictie ook internationaal is.

Lotte Vermeir, netmanager Canvas: “Voor de derde keer op korte tijd wint VRT de Prix Europa voor fictie, telkens met titels met een grote publieke meerwaarde en thema’s die er toe doen. We zijn heel trots dat we samen met de uitzonderlijk sterke productiesector zo’n straffe en relevante fictie kunnen maken.”

Regisseur Wannes Destoop: “Wij zijn enorm blij met deze uitzonderlijke erkenning en ik draag deze prijs op aan de acteurs, die zich letterlijk en figuurlijk hebben willen blootgeven voor dit verhaal.”

Negen VRT-nominaties voor Prix Europa
In totaal waren er negen VRT-programma’s genomineerd voor de prestigieuze prijzen van Prix Europa, in verschillende categorieën:
• Alors on chante (Studio Brussel): nominatie in de categorie Radio music
• Drie dagen (VRT NWS/Radio 1): nominatie in de categorie Radio current affairs
• Wie was mama (Eva Moeraert/Radio 1): nominatie in de categorie radiodocumentaire
• Pano: geweld geoorloofd? (VRT NWS/ Eén): nominatie in de categorie tv current affairs
• Instagrambericht rond Pano: geweld geoorloogd? (Jong bij VRT NWS): nominatie in de categorie Digital media projects
• Zorgen voor mama (Eén/Warner Bros): nominatie in de categorie TV-documentaire
• FC United (Canvas/Deklat Binnen): nominatie in de categorie TV Iris
• We moeten eens praten (Eén/De Mensen): nominatie in de categorie tv fiction (minireeks)
• Albatros (Canvas/De Wereldvrede): hoofdprijs in de categorie tv fiction

Het was qua prijzen al een ontzettend vruchtbare week voor de VRT. Zo won Tekens van leven (Ketnet/De Mensen) afgelopen dinsdag een International Emmy Kids Award in de categorie ‘Factual & entertainment’. De Canvas-docureeks De onfatsoenlijken won woensdag de hoofdprijs op het New York Festivals TV & Film Awards in de categorie ‘Best documentary – social issues’. En de Eén-kortfilmreeks Lockdown (De wereldvrede & Lecter scripted media) won diezelfde dag de ‘Student jury prize for best short form series’ op het prestigieuze Canneseries.