You are here

“Gert Verhulst deelt een geweldig geheim”

14/07/2019 17:20-

Naam Gert Verhulst ook dit weekend misbruikt door oplichters.

Je hebt de advertentie misschien wel zien voorbijkomen op sociale media. Gert Verhulst die een geheim deelt waarmee Belgen rijk worden. Spijtig genoeg is Gert Verhulst hier het slachtoffer van oplichterij…

Als we de advertenties mogen geloven hebben rijke BV’s zoals Gert Verhulst en Marc Coucke hun fortuin te danken aan bitcoinbeleggingen. Maar niets is minder waar. De namen van de BV’s en de teaser waarmee de advertenties uitpakken dienen enkel om mensen in de val te lokken en hen geld af te troggelen. Maar het is duidelijk dat de oplichters alsmaar professioneler te werk gaan…

Zo zou Gert Verhulst volgens de malafide advertentie zijn geheim onthuld hebben in het Franstalige consumentenprogramma ‘On N’est Pas Des Pigeons’, wat natuurlijk veel moeilijker te checken is voor de doorsnee Vlaming dan een Vlaams programma. Ook wordt er in het persbericht waaruit de advertentie bestaat niet enkel gegoocheld met namen van BV’s maar wordt ook persagentschap Belga vernoemd als bron. Het wordt alsmaar moeilijker om deze oplichterij te onderscheiden van echte berichten.

De advertentie belooft dat een inleg van “amper 250 euro” een veelvoud opbrengt. Tot wel 7.000 euro. Het is dan ook de bedoeling om mensen in de val te lokken en hun geld te laten storten. Studio 100 heeft alvast actie ondernomen. Studio 100 laat bij monde van hu woordvoerster Ann Janssens aan Dag Allemaal weten dat ze deze malafide advertenties gemeld hebben bij het CERT, het Cyber Emergency Response Team van de overheid. Maar kan hier wel iets tegen gedaan worden?

“Fake celebrity endorsements” is immers een internationaal fenomeen geworden waarbij een product zogezegd gesteund wordt door een vedette. Ook andere BV’s werden hiervan al het slachtoffer. An Lemmens, Lesley-Ann Poppe, Evi Hanssen, Natalia,… Hun namen werden vooral gebruikt om beautyproducten aan te prijzen. Gaat het hier om dezelfde daders?

Meestal gaat het om internationale bendes waartegen het CERT weinig kan doen omdat de sites gevestigd zijn in het buitenland. Maar wie schrijft dan de teksten die in feilloos Nederlands zijn? Vermoedelijk gaat het om Oost-Europese bendes met landen als Tsjechië en Slovakije als uitvalsbasis, maar het is duidelijk dat een Nederlandstalige ghostwriter de teksten schrijft. Kan Facebook niet sneller optreden tegen de malafide advertenties?

Bij Facebook monitoren ze advertenties maar blijkbaar is het bij hen niet altijd eenvoudig om echte advertenties van valse te onderscheiden. Toch heeft John de Mol die in Nederland slachtoffer werd van gelijkaardige praktijken Facebook al voor de rechter gesleept. John de Mol vond immers dat Facebook veel te lang talmde om de valse advertentie te verwijderen. Kan je als gebruiker iets doen om dergelijke praktijken tegen te gaan?

Het belangrijkste is natuurlijk om vooral niet in te gaan op dergelijke advertenties, want wie betaalt ziet zijn geld niet meer terug. De politie kan immers weinig doen omdat de daders zich in het buitenland bevinden. Toch kan ook jij als gebruiker iets doen. Als je een malafide advertentie tegenkomt kan je die het best rapporteren bij Facebook. Zo weten ze bij Facebook dat ze de inhoud van die advertentie best maar eens extra checken.

Gerelateerde foto's:

Met Jef Neve

Natalia - Roeselare - 31/03/2019

Met Jef Neve

Natalia - Oostende - 31/03/2019

Met Jef Neve

Natalia - Brugge - 08/02/2019

The Crystal Concert

Natalia - Antwerpen - 02/11/2018

2 Meisjes Op Het Strand

Natalia - Oostende - 08/08/2017

Zomer van Puurs

Natalia - Puurs - 24/06/2017

Rode Neuzen Concert

Evi Hanssen - Antwerpen - 30/11/2016

Rode Neuzen Concert

Natalia - Antwerpen - 30/11/2016

2 Meisjes Op Het Strand

Natalia - Oostende - 17/08/2016

Zomerhit 2016

Natalia - Blankenberge - 21/08/2016

Gerelateerde muziek:

Tracklist van Natalia