.
Artist Image

Bio Martine Tanghe

Echte naam: Martine Tanghe
Geboortedatum: 23 november 1955
Sterrenbeeld: Boogschutter
Datum overlijden: 23 juli 2023

Martine, geboren in Bellem, is een voormalige Vlaamse journaliste / presentatrice van de BRT / VRT (1978 - 2020). Ze slaagde in 1977 voor het journalistenexamen van de toenmalige BRT. In de jaren '90 verdween ze ene tijdje op eigen verzoek van het scherm voor een jaar lang zeilen om de wereld samen met haar man. Ze werd een tijdje woordvoerster voor het Vlaamse Parlement. Sinds 1995 las ze voor de allereerste keer het het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor. Ze werd in 2015 vervangen door Freek Braeckman. Van 2008 tot 2011 presenteerde ze samen met Kobe Ilsen het programma 'Volt' op Eén. Eind 2011 werd er bij haar borstkanker vastgesteld en verdween ze een tijdje van het scherm. In september 2012 dook Martine gelukkig terug als journaalanker van 'Het Journaal' op Eén.

Martine was jarenlang één van de populairste nieuwsankers uit Vlaanderen. Dat werd ook nog eens bevestigd tijdens de uitreiking van het gala van de Vlaamse Televisie Sterren in 2013. Toen won ze de trofee als beste presentatrice. Ook in Nederland werd Martine geprezen om haar helder en correct gebruik van het Nederlands met diverse onderscheidingen.

Martine was gehuwd met de in 2019 overleden VRT-journalist Jos Van Hemelrijck, met wie ze drie kinderen heeft.

In maart 2021 werd ze de eerste juryvoorzitter van de Boon voor kinder- en jeugdliteratuur, een toen net opgerichte Vlaamse literaire prijs. Vanaf september 2022 toert zij langs de theaters als vertelster van het stuk 'Morris', een verhaal van Bart Moeyaert met muziek van Koen Brandt.