.

Bio Frank Vandenbroucke

Echte naam: Frank Vandenbroucke
Geboortedatum: 6 november 1974
Sterrenbeeld: Schorpioen
Datum overlijden: 12 oktober 2009

Frank, ook wel VDB genoemd, geboren in Moeskroen, was van 1993 tot 2009 een Belgische profwielrenner die bij vele ploegen heeft gefietst.

Ondanks alle problemen was VDB ongekend populair in België (vooral in Vlaanderen). Hij bleef één van de renners die het meest aangemoedigd werden. Vooral zijn overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik en de eerste van 2 etappeoverwinningen in de Vuelta hebben hieraan bijgedragen. In het buitenland, met uitzondering van Spanje, had hij die status minder en werd hij gezien als een probleemgeval.

Op 12 oktober 2009 overleed Vandenbroucke onverwacht tijdens zijn vakantie in Senegal aan een longembolie. Hij verbleef in Saly en was samen met wielrenner Fabio Polazzi op vakantie. Hij overleed in de herberg La Maison Bleue op 3 kilometer van zijn hotel. Hij was die nacht in gezelschap van een Senegalese prostituee geweest, die hij de vorige avond had ontmoet. De vrouw werd samen met 2 Senegalese mannen aangehouden. Zij had de spullen van VDB gestolen en de mannen werden verdacht van heling. De vrouw gaf aan dat Frank nog in leven was toen zij hem verliet.

Frank ligt begraven op het kerkhof van Ploegsteert.