You are here

Bio: Aad de Mos

Aad de Mos

Echte naam:
Aad de Mos
Geboortedatum:
27 maart 1947
Sterrenbeeld: Ram

~~Aad de Mos bouwde als voetballer niet zo'n grote loopbaan uit. Hij begon met voetballen in de jeugdreeksen van ADO Den Haag. Hij slaagde er niet in om een wedstrijd te spelen in het eerste elftal. In 1969 werd hij wel kampioen met RVC Rijswijk in de eerste amateurafdeling. Een ernstige blessure in 1973 maakte een einde aan de carrière van Aad de Mos als voetballer. Toen speelde hij 20 wedstrijden voor Excelsior Rotterdam in de hoogste afdeling.

Als trainer ging het Aad de Mos heel wat beter af. In de zomer van 1982 werd hij hoofdtrainer van Ajax. Daar won hij meteen titel en beker, maar hij had wel een grote lichting spelers onder zich zoals Cruijff, Van Basten, Rijkaard, enz... Op 6 mei 1985 werd de Mos ontslagen na een 1-0 nederlaag tegen Haarlem, maar ze stonden toen nog op kop van het klassement.

Het echte hoogtepunt van zijn carrière beleefde hij bij KV Mechelen, met aan het hoofd toen John Cordier. Eerst moest de Mos overnemen van Ernst Künnecke en hij hield de club maar net in eerste klasse. In het seizoen 1986-1987 werd de Mos daar voor het eerst een heel seizoen hoofdtrainer en hij werd meteen vicekampioen. De maneblussers wonnen ook nog de beker. Eén seizoen later stuntte de club in Europa en won het zelfs de beker voor Bekerwinnaars in Straatsburg door in de finale Ajax te verslaan. In 1989 geraakte het bedrijf van geldschieter John Cordier in de problemen en de Mos werd trainer bij het grote Anderlecht. Bij Anderlecht haalde hij ook de finale van Europacup II, maar die verloor het tegen Sampdoria na verlengingen in zijn eerste seizoen.
Uiteindelijk zette hij zijn carrière verder in Nederland, waar hij bij PSV aan de slag ging. Dit werd een echte teleurstelling voor de Hagenees.

Na PSV kwamen er nog talloze club op zijn CV te staan. Het ging van Duitsland, over Griekenland tot in enkele Arabische landen.
Op het einde van zijn trainerscarrière keerde hij nog terug naar Nederland bij Vitesse en Sparta Rotterdam, maar steeds meer begon Aad bepaalde spelers te schofferen door ze erg snel te vervangen. Op 18 mei 2010 zat het verhaal van Sparta erop en betekende dit het einde van zijn trainersloopbaan.

De Mos is altijd in de voetbalwereld gebleven. Hij werd zowel in Nederland als in België regelmatig ingezet als analist bij voetbalprogramma's. Bij VTM bijvoorbeeld als huisanalist voor de Champions League en Stadion.