.
News Image

Vlaamse zangeres slachtoffer van borstkanker

Jarenlang behoorde zij tot de top van de dance-scene.


Toegegeven, het bericht was ons al enkele dagen geleden opgevallen maar pas nu brengen we het verhaal van Edmée Daenen. Pakweg 11 jaar geleden was Edmée de zangeres van D.H.T., de danceformatie waarvan Flor Theeuwes de oprichter was. Ze scoorden enkele grote hits waarvan Listen to your heart, de cover van het nummer van Roxette zonder twijfel hun grootste was. Edmée zong nadien nog, bijvoorbeeld voor een album van Regi.

​Maar het afgelopen jaar was een rampjaar voor Edmee. Begin 2016 werd bij de zangeres borstkanker vastgesteld. Edmée deed haar verhaal op Facebook en dat verhaal willen me met jullie delen. Ook al is er maar één vrouwelijke bezoekers van de Showbizz-Site die een positief gevolg geeft aan dit bericht, het is er één waarbij een drama mogelijk vermelden kan worden.



​Edmée: 7 April 2016 kreeg ik mijn eerste chemo. Ik was 31 jaar en had kanker…



Borstkanker.



Mijn 2016 was niet het jaar wat ik gehoopt had dat het zou worden.



Het afgelopen jaar bracht ik voornamelijk onder de radar door schuilend onder de vleugels van mijn moeder, gedragen door de armen van mijn vader met mijn grote broer in de buurt die niets liever wilde dan zijn kleine zusje beschermen tegen alle kwaad. Ik weet echt niet wat ik zonder hen had moeten doen.



Ik ben meestal niet zo openhartig op mijn social media maar dit verhaal wil ik niet langer voor mezelf houden. Langs deze weg hoop ik ook zelfonderzoek aan te kunnen moedigen bij alle vrouwen die dit lezen. Want borstkanker komt het ganse jaar door voor, niet alleen in oktober. En ook jonge vrouwen worden niet gespaard van deze ziekte.



Met het nieuws dat er kwaadaardige cellen waren gevonden kwam het leven tot stilstand en werd mijn wereld plots een heel stuk kleiner. Ik ben heel wat kwijtgeraakt dit jaar maar ik troost me met de gedachte dat ik mezelf heb teruggevonden. Het kostte me bloed, zweet en ontzettend veel tranen maar al mijn ervaringen maakten van mij een ander mens. Een beter mens. Een sterker mens.



Ik verloor mijn haren maar niet mijn stem! Er werd langs alle kanten in me gesneden, geprikt en gepord. Ik ging ziekenhuis in en ziekenhuis uit.



Ik was ziek, gestresst, moe en werd met momenten gek van angst. Chemotherapie eiste zijn tol en mijn buitenkant werd volledig gestript tot enkel de fundamenten overbleven en ik mezelf nog amper herkende. Mijn hart was gebroken maar mijn spirit, mijn vechtlust die zou niemand me afpakken. Dus vechten deed ik… De ene dag al wat meer dan de andere.



Ondertussen heb ik mijn behandeling met vallen en opstaan beeïndigd en ben ik herstellende van de rollercoaster ride waar ik begin dit jaar op werd gezet. Ik ben nog niet helemaal waar ik moet zijn maar ik ben onderweg.



Ik ben zo ontzettend trots op mezelf en op mijn lijf na alles wat het heeft moeten doorstaan. Geloof me de weg die ik heb afgelegd, die was echt niet zonder slag of stoot.



2016 Heeft me heel wat klappen uitgedeeld maar werd uiteindelijk een jaar van bezinning, van openbaring, van verwerken en van genezen. Ik heb mijn gevreesde marathon uitgelopen maar had de finish niet gehaald zonder de hulp van mijn fantastische dokters en verpleging en de liefde van mijn harde kern die me van dichtbij of op een afstandje bleven aanmoedigen op de momenten dat ik het het meest nodig had.



Dus hier ben ik! Klaar om mezelf opnieuw aan de wereld te laten zien. Weliswaar met een kort kopje haar maar eindelijk weer het mijne! Met een klein hartje post ik vandaag mijn nieuwe profielfoto, waarvoor ontzettend veel dank aan fotografe Selina De Maeyer, en treed ik officieel naar buiten met het eerste deel van mijn verhaal. Het is een hele metamorfose geworden, zowel vanbinnen als vanbuiten. Maar ik voel me goed, ik voel me gelukkig en sterker dan ooit! Helemaal klaar om het oude jaar achter me te laten en een nieuw te beginnen.



Als laatste nog een kleine shout out aan al mijn lotgenotes zowel de fighters als de survivors: I salute you my sisters! Keep fighting, shining and keep kicking ass!



Liefs,

Edmée



PS: Borstkanker treft ondertussen 1 op 9 vrouwen in België en Nederland en ook mannen worden niet gespaard van de ziekte. Hoe eerder de ziekte ontdekt wordt hoe beter de behandelingsmogelijkheden en dus hoe hoger de kans op overleving. Ik kan het belang van zelfonderzoek niet genoeg benadrukken!!! Dus een oproep aan alle dames hier, jong en minder jong. Maak er een goede gewoonte van om eens per maand zelf je borsten te onderzoeken op onregelmatigheden en schroom niet om bij de dokter langs te gaan als je iets voelt of je je zorgen maakt. Niet twijfelen, gewoon doen!



Tekst: Edmée Daenen.


Bio van Edmée Daenen

Meer Over:

Edmée Daenen

Bio van D.H.T. en Flor Theeuwes

Meer Over:

D.H.T. Flor Theeuwes