.
Chadia Cambie
donderdag 11 januari 2024

Chadia Cambie: “Ik voelde dat er iets mis was”

Maar ze gaven niet op

In Vlaanderen zijn er nog steeds te veel ‘gewone’ scholen die kinderen met een beperking uitsluiten. Dat vind voormalig actrice Chadia Cambie heel erg. Zij merkt heel veel evolutie bij haar dochter nu die naar een gewone school gaat.

“Ze gaat echt vooruit, door de kinderen zonder beperking als rolmodel te hebben. En ook andersom is er winst. Die kinderen leren zorgzaam te zijn voor hen die misschien wat anders zijn. De omgang tussen hen is echt mooi om zien. Weet je, als inclusie goed uitgevoerd wordt is het altijd een win-winsituatie. Dáár moet ons onderwijs naartoe. Alleen wringt het beleid dus tegen”, vertelt ze aan Primo.

Chadie en haar man Yorick kregen tien minuten na de bevalling te horen dat ze een kindje met down hadden. Al had Chadia wel een voorgevoel dat er iets mis was.

“De NIP-test bestond nog niet. Ik voelde dat er iets mis was, maar we zagen het niet onmiddellijk. Daarna kregen we het te horen en na vijf dagen wachten werd het bevestigd: trisomie 21. Ons kindje had ook een hartafwijking. We zijn toen met haar van het ene ziekenhuis naar het andere gegaan. Dat was... een heel heftige periode. Een emotionele rollercoaster van jewelste. Maar ik maakte een klik. Ik wilde dat Ella-Louise zich even welkom en geliefd voelde als alle andere kinderen. Een soort oerkracht. Veel liefde.”

Bio van Chadia Cambie

Meer Over:

Chadia Cambie