You are here

Vis uit blik 2 van visexpert en auteur Bart van Olphen

06/03/2019 13:00-

Dé held in ieder keukenkastje...

Bart van Olphen brengt in zijn nieuwste boek een ode aan duurzaam gevangen vis uit blik. Vis uit blik 2 laat je kennismaken met de verrassende culinaire mogelijkheden van deze klassieker uit de voorraadkast. Deze geheel nieuwe editie vol watertandlekkere recepten bewijst dat je eindeloos kunt variëren met vis uit blik. Denk aan ansjovisdumplings, risotto met paddenstoelen en makreel, pita met mas uni of waterkerssalade met krab en venkel. De kwaliteit van vis uit blik doet niet onder voor die van verse vis én het is supermakkelijk om mee te koken, betoogt Bart. Het boek biedt meer dan veertig verrassend lekkere en eenvoudige gerechten waarbij verse ingrediënten worden gecombineerd met onder andere tonijn, zalm, krab, makreel en sardines uit blik. De receptfoto’s zijn van David Loftus, bekend van o.a. Jamie Olivers boeken.

Canned seafood
Steeds meer restaurants in wereldsteden als New York, Londen en Barcelona hebben topkwaliteit vis-in-blik, ofwel ’canned seafood gourmet’, op de kaart staat. Deze trend grijpt terug op de rijke visconservencultuur zoals die in Spanje en Portugal al eeuwen bestaat. In Amsterdam opende eind vorig jaar The Can Bar, de eerste visblikkenbar van Nederland met een hoofdrol voor luxe vis uit blik.

Blik op de toekomst
Naast héél veel kookplezier biedt het boek een kijkje in de levens van vissers die met respect voor de natuur vissen. Bart van Olphen zet zich al jaren in voor de consumptie van duurzaam gevangen vis. Zijn reizen naar visserijgemeenschappen over de hele wereld inspireren hem om visproducten met een verhaal te ontwikkelen.
Vis in blik, mits duurzaam gevangen, is niet alleen super smakelijk maar ook goed voor mens en planeet. Met moderne bliktechnieken kun je vis tot wel vijf jaar lang houdbaar maken. Visoverschotten die aan land worden gebracht, kunnen worden ingeblikt en hoeven daardoor niet verloren te gaan. In zijn nieuwe boek gaat Bart ook dieper in op vragen als: Welke soort tonijn tref je aan in blik? Wat betekenen de vele keurmerken voor visconserven eigenlijk? Van MSC en hengel gevangen, tot (misleidende!) keurmerken als dolphin safe en responsible catch? Vis in blik of in een pot? En: wanneer kies je blikvis in water of in zonnebloemolie?
De essentie van het boek? Met vis uit blik zet je in no time altijd een lekkere maaltijd op tafel. Voor jezelf, vrienden of het hele gezin. Transparantie over de verwerkte vissoort, de vangstmethodiek en de herkomst maken het de visliefliefhebber bovendien makkelijk om met een gerust hart de juiste duurzame keuze te maken.

Over Bart van Olphen
Visexpert en auteur Bart van Olphen schreef vele kookboeken, Vis uit blik 2 is al zijn negende kookboek. In 2014 kwam Vis uit Blik uit, dat meteen werd genomineerd voor Kookboek van het Jaar. Voor zijn Instagram- en YouTubekookvideo’s reist Bart de hele wereld rond om op bijzondere locaties zijn populaire kookvideo’s op te nemen en visliefhebbers te inspireren. Hij is de enige Nederlandse chef die met zijn YouTubekanaal Bart’s Fish Tales deel uit maakt van Jamie Oliver’s FoodTube, met 4.1 miljoen abonnees het grootste online videoplatform ter wereld. Bart brengt onder het merk Fish Tales duurzaam gevangen vis op de markt