You are here

Tv-wereld in rouw na dood Jan Vandermotte

13/10/2019 11:01-

Zelfs Philippe Gilbert brengt eerbeoon aan Jan.

Afgelopen zaterdag is Jan Vandermotte overleden, een naam die alleen mensen uit het vak wat zegt. Maar Jan heeft veel voor u en mij betekend, Jan was namelijk regisseur van heel wat tv-programma’s en heeft een palmares waar heel wat mensen jaloers op zouden zijn. Een volledige lijst maken van de programma’s waaraan hij meewerkte is een onbegonnen zaak, had hij zelf zo’n lijst kunnen maken?

Zelf leerden wij Jan kennen bij de opnames van Fata Morgana, het programma van Geena Lisa en Sergio. Maar Jan werkte ook aan onder andere DNA Nys, Kaviaar Met Pruimen, Tv De Wereld, Rapport Quisquater, De Buurtpolitie, Spoorloos, In De Mix, Huizenjacht, ….

Johan Tuyaerts, één van de oprichters van productiehuis Sultan Susha, had de eer om vaak met Jan samen met werken. “Bij elk slecht nieuws of elke tegenslag kwam er de dag daarna weer een hoopvol ' maar het gaat nu weer een stuk beter '. Want zo was jij Jan, de meest positieve, correcte en empathische regisseur die ik kende. Je kon meteen iedereen op zijn gemak stellen, van een nerveuze dralende politicus, adrenaline-strakke topsporter tot een joelende massa van 5.000 enthousiaste dorpelingen in Kaprijke, tijdens je geliefde Fata Morgana. Nooit heb ik je je stem horen verheffen, nooit heb ik enige zweem van arrogantie of ego bij jou bespeurd. Dat maakte je ook zo bijzonder geliefd bij verschillende generaties jonge tv-makers, die zich door jouw steun en geduld konden ontpoppen tot toptalenten. Zelfs in de meest stresserende omstandigheden bewaarde je je cool”, schrijft Johan zondag op Facebook.

Jan had een gouden hart, was de eenvoud zelve en werkte met hart en ziel aan alles wat hij deed. Of dat nu met muziek, sport, cultuur of politief te maken had: Jan deed wat er van hem verwacht werd, op een manier waarop weinigen dat kunnen. Dat Jan geliefd was, bewijst de stormvloed aan reacties. Als zelfs Philippe Gilbert op Facebook tijd maakt om een bericht over Jan te schrijven, dan weet je wat hij voor de mensheid betekend heeft.

Jan was amper 62 jaar....veel te jong, veel te vroeg heengegaan.