.
News Image

Topartiesten en topsporters helpen Rode Kruis-Vlaanderen

Tourist LeMC, Willy Sommers, Ann Wauters, ...doen warme oproep.


Zorgen voor elkaar was de afgelopen maanden belangrijker dan ooit en dat werd dan ook massaal gedaan, zelfs vanop afstand. Nu de zomervakantie officieel gestart is roept Rode Kruis-Vlaanderen op om te blijven zorgen voor elkaar. Door bloed of plasma te geven bijvoorbeeld of door de eerstehulptips van het Rode Kruis te verspreiden én er anderen mee te helpen wanneer het nodig is. Een heleboel topartiesten en topsporters, wiens zomer er heel wat minder druk uitziet dan normaal omdat festivals en grote sportevents niet doorgaan, scharen zich achter deze campagne en zetten hun vrijgekomen tijd in om Zomerhelden te worden voor het Rode Kruis. Zij geven het goede voorbeeld en zullen deze zomer ook voor anderen zorgen.



Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat er voor heel wat mensen wat meer tijd vrijkomt deze zomer: geen verre reizen, geen festivals en niet massaal aan het grote scherm gekluisterd om het EK te volgen. Voor de gezichten van de nieuwe zomercampagne van het Rode Kruis – topsporters en muziekartiesten – geldt hetzelfde: geen Olympische Spelen in Tokio, geen EK en geen festivals. Onder andere Tourist LeMC, Willy Sommers, tennisster Elise Mertens en basketbalster Ann Wauters gebruiken hun extra tijd om deze zomer voor anderen te zorgen én roepen heel Vlaanderen op om hetzelfde te doen.



Tourist LeMC, Eefje De Visser, Willy Sommers, Compact Disk Dummies en The Starlings zijn slechts enkele van de vele muziekartiesten die deze zomer zélf bloed geven of anderen oproepen om hetzelfde te doen. Allemaal doen ze dat vanuit de overtuiging dat een zomer zonder festivals en sportevents een heel erg spijtige zaak is, maar dat een zomer zonder bloed en plasma simpelweg onmogelijk is.



“De maanden juli en augustus zijn traditiegetrouw maanden waarin het heel moeilijk is om de bloedvoorraad op peil te houden. Onze donoren zijn in vakantieperiodes met andere zaken bezig en slaan hun trouwe bloedgift al eens over”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. “Nu de festivals en grote sportevenementen niet doorgaan, hebben mensen in principe wél meer vrije tijd. Daarom vragen we iedereen met deze campagne om deze zomer bloed of plasma te komen geven.”. Het Rode Kruis rekent erop dat deze zomer ruim 87.000 donoren bloed komen geven. Bovendien zijn er zo’n 26.500 zakjes plasma nodig “Dat zijn serieuze aantallen, maar voor heel veel mensen zijn die bloed- en plasmadonaties letterlijk van levensbelang”, beklemtoont Ine Tassignon.



Uit onderzoek van Rode Kruis-Vlaanderen blijkt dat 47% van de ondervraagden nog nooit een eerstehulpopleiding volgde. De organisatie wil het deze zomer met zijn eerstehulptips voor iedereen – of je nu wel of geen opleiding volgende – gemakkelijk maken om voor elkaar extra te zorgen. “De kans is groot dat je de komende maanden veel tijd doorbrengt met de mensen uit jouw bubbel. Als er met hen iets gebeurt, wil je hen snel en goed kunnen helpen. Daarom delen we de hele zomer lang nuttige eerstehulptips uit”, zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis. “Het zijn heel eenvoudige en heldere tips die je meteen in de praktijk kan toepassen. Geen rocket science, maar wél wetenschappelijk onderbouwd.”. Topsporters zoals Ann Wauters en Elise Mertens helpen daarbij en geven tips over wat je moet doen bij extreem warm weer, over hoe je ervoor zorgt dat je geen zomerse sportblessures oploopt, over hoe je een tekenbeet behandelt, enz. “Enkele maanden geleden werd ik zelf getroffen door het coronavirus”, vertelt basketbalster Ann Wauters. “Op sommige dagen kon ik letterlijk niets doen behalve in bed liggen en af en toe eens naar beneden strompelen. Ik kon toen gelukkig rekenen op de goede zorgen van mijn vrouw en kinderen. Ik kan dus uit eigen ervaring zeggen hoe belangrijk het is dat mensen voor elkaar zorgen als het nodig is, met of zonder het coronavirus in je lijf”.



Door de eerstehulptips toe te passen, kan je voor jezelf of voor mensen in je omgeving zorgen en weet iedereen meteen wat te doen wanneer het noodlot (klein of groot) toeslaat. “Door ze deze zomer over heel Vlaanderen te verspreiden willen we mensen zelfredzaam maken en hen in staat stellen om heel gemakkelijk voor anderen te zorgen”, zegt Ine Tassignon van het Rode Kruis. “We hebben hiervoor een Zomerkit samengesteld, vol tips om de zomer op een toffe én veilige manier door te komen in deze tijden van corona. Deze kan je gratis aanvragen op rodekruis.be/zomerhelden.