You are here

Straks op vtm: Koninklijk bezoek in 'Jonge Zwanen'

10/11/2012 13:05-

Laatste aflevering.

De 9-jarige Jade besloot enkele maanden geleden dat het harde regime van de balletschool niet voor haar was weggelegd. Toch maakte ze met juf Linda de afspraak om zich nog tot het einde van het schooljaar flink in te zetten tijdens de danslessen. Vandaag kruipt het kleinste klasje van de Prinsstraat achter de computer om te kijken naar filmpjes van de wervelende dansvoorstelling ‘Don Quichot’. Jade laat zich door de betoverende beelden meevoeren en voelt haar danspassie opnieuw aanwakkeren.

De eerstejaars van de Koninklijke Balletschool Antwerpen krijgen tijdens de les klassiek hun dansexamen aangeleerd. Samen met haar klasgenootjes moet Jorien in een mum van tijd maar liefst 40 nieuwe oefeningen onder de knie krijgen. Het tempo ligt hoog en de oefeningen zijn moeilijk. Toch zal Jorien in deze laatste eindspurt naar het tweede jaar alles op alles moeten zetten, want het is nu of nooit om zich van haar beste kant te tonen. Maar tijdens de deliberaties blijkt dat artistiek directeur Michael Shannon niet meteen van haar capaciteiten overtuigd is. Enkel het rapport zal klaarheid brengen…

Ook Jade legt met haar klasje het dansexamen af voor de jury. Nu ze haar balletopleiding toch wil verderzetten, is het examen van cruciaal belang en dus zet Jade haar beste beentje voor. Maar weet ze hiermee artistiek directeur Michael Shannon te charmeren of komt haar inhaalbeweging te laat?

De zesdejaars van de KBA krijgen bezoek over de vloer. Een talent scout van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen komt een dansles bijwonen in het kader van een mogelijke aanwerving. Aangezien nog niemand van hen een contract in de wacht heeft gesleept, is dit de ultieme kans om zich bij één van de meest gerenommeerde dansgezelschappen van België binnen te werken. Ontmoedigd door de vorige audities heeft echter geen van de leerlingen al te hoge verwachtingen. Tijdens een emotionele proclamatie nemen de zesdejaars uiteindelijk hun langverwachte afscheid van elkaar en van de school. Ondanks een bewogen jaar blikt Glen tevreden vooruit naar de toekomst.

Als afsluiter van het schooljaar mogen de leerlingen van de Koninklijke Balletschool van Antwerpen nog één laatste keer het podium betreden. Vereerd door de aanwezigheid van prinses Mathilde, laat de school tijdens dit gala ter ere van hun 60-jarige bestaan een heel scala aan getalenteerde professionele oud-leerlingen aanrukken in een onvergetelijke dansavond.

Jonge Zwanen, vanavond om 22.05 op vtm.

Tags: