You are here

Straks: Cijfers Liegen Niet - Gloednieuw op vtm

11/04/2012 14:00-

Francesca Vanthielen praat met boeiende mensen achter verrassende cijfers.

HET PROGRAMMA

Cijfers Liegen Niet is een wekelijks praat- en discussieprogramma waarin Francesca Vanthielen op zoek gaat naar de mensen achter de cijfers. Daarvoor nodigt ze gewone en bekende mensen uit in de studio. Experts en kenners plaatsen die verhalen in het Vlaanderen van vandaag.

De onderwerpen zijn breed maatschappelijk. Van gezondheid over werk tot liefde. Van verkeer over relaties tot geld. De cijfers zijn de aanleiding, de mensen vormen het verhaal.

50% van de vrouwen heeft een normaal gewicht, toch vindt 82% zich te zwaar. 1 op 6 leerkrachten heeft bij het begin van het schooljaar een persoonlijke verzekering afgesloten tegen geweld. De gemiddelde leeftijd waarop Vlamingen hun eerste huis kopen is gestegen tot 34. Voor 58% van de Vlamingen is het versturen van seksueel getinte sms’jes vreemdgaan. 15% van de Belgen leeft onder de armoedegrens. 7 op de 10 vrouwen doen alle huishoudelijke taken alleen.

De cijfers en statistieken zijn de opstap naar een gesprek. Voor elke mening is er een andere. Francesca zoekt de controverse niet op, maar schuwt ze ook niet. Ze laat verschillende stemmen aan het woord. Ze modereert, ontrafelt en argumenteert. Maar vooral: Francesca luistert. Vanaf 11 april zullen cijfers nooit meer hetzelfde zijn.

DE CIJFERS

Francesca gebruikt niet alleen bestaande Vlaamse en Belgische cijfers. In Cijfers Liegen Niet krijgt ze ook nieuwe cijfers van instellingen en overheid, gaat ze op zoek naar verrassende links tussen cijfers en vertaalt ze opmerkelijke resultaten uit buitenlands onderzoek naar Vlaanderen.

Bovendien werkt Cijfers Liegen Niet samen met het enquêtebureau iVOX om nieuwe cijfers over het gedrag en de mening van de Vlaming aan de weet te komen. Zo houdt Cijfers Liegen Niet voeling met alles wat nu leeft in Vlaanderen.

iVOX werd opgericht in 2004 en is een sterk groeiend (inter)nationaal onderzoeksbureau in Leuven. Het is als online veldwerkbureau niet alleen een sterke speler in België maar is ook aanwezig in Brazilië, Frankrijk en Oekraïne. De iVOX-panels maken deel uit van het kwaliteitslabel Proximity Panels, een groepering van de beste online researchpanels in meer dan 50 landen. Onder andere Corelio, 3M, Deloite, Belga, Concentra, Delhaize, Mobistar, de federale regering en de Vlaamse overheid zijn vaste klant bij iVOX.

VREEMDGAAN IN VLAANDEREN : DE OVERSPEL-ENQUETE

Omdat Cijfers Liegen Niet de mening van zo veel mogelijke Vlamingen wil kennen, worden er geregeld korte vragen gesteld of grotere bevragingen georganiseerd via vtm.be. Zo polst Cijfers Liegen Niet naar het overspelgedrag van de Vlaming. Hoe vaak gaat een Vlaming vreemd? En met wie? Waar begint vreemdgaan? Flirten, kussen of seksueel getinte sms’jes… Vreemdgaan in Vlaanderen, binnenkort presenteert Francesca de naakte cijfers.

CIJFERS LIEGEN NIET OP WOENSDAG 11 APRIL 2012

Liefde in tijden van Facebook

Het internet en sociale netwerksites zoals Facebook hebben onmiskenbaar een invloed op het liefdesleven van de gemiddelde Vlaming. Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om, via zulke websites, opnieuw contact te zoeken met je ex-lief. Hoeveel Vlamingen hebben hun ex-lief opgezocht? Om te weten hoe ze er nu uit ziet of om er opnieuw contact mee te zoeken. En weet hun partner dat? In de eerste uitzending van Cijfers Liegen Niet heeft Francesca nieuwe cijfers over deze gerecycleerde jeugdliefdes. In de studio praat ze met mensen die hun ex-lief opnieuw hebben gezocht en komt ze te weten waar dat toe geleid heeft.

Uit Brits onderzoek blijkt dat de gevolgen van Facebook-liefde wel eens zwaar kunnen doorwegen. In één op de drie echtscheidingsdossiers wordt Facebook als een van de oorzaken vermeld. In Cijfers Liegen Niet brengt Francesca die cijfers voor Vlaanderen.

Buitenlandse vrachtwagenchauffeurs in België

Ongeveer een week geleden kwamen twee Poolse vrachtwagenchauffeurs om het leven bij een loodsbrand in Wingene. Maar er zijn meer problemen bij vrachtwagenchauffeurs in Vlaanderen. In Cijfers Liegen Niet komen de Vlaamse truckers aan het woord, via een enquête en in de studio.

Wie lacht, leeft langer

Van lachen leef je zeven jaar langer. Dat is de in het oog springende conclusie van een Amerikaanse studie. Kan dat wel? Hoe komt dat? En: hoe zit dat in Vlaanderen?

Jongeren en extreme zwaarlijvigheid

In Vlaanderen is het aantal volwassenen met overgewicht de afgelopen tien jaar gestegen van 40 naar 47%. Nog alarmerender is dat deze tendens zich ook doorzet bij kinderen. Tijdens diezelfde periode steeg het overgewicht van kinderen van 13% naar 17%.

Francesca praat met enkele zwaarlijvige jongeren die in september begonnen zijn aan hun strijd tegen hun overgewicht. In het zeepreventorium in De Haan werkten ze maandenlang aan hun gezondheid en gewicht. Afgelopen week fietsten ze van Tongeren naar De Haan, de kers op de taart van hun inspanningen.

Hoe de overheid overgewicht en extreme zwaarlijvigheid wil aanpakken, vraagt Francesca aan kenners uit het veld en aan Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Volksgezondheid.

Cijfers Liegen Niet, vanavond omstreeks 22.00 op vtm.

Tags: