.
News Image

Paniek in Off The Record

Wat zie je maandag in Off The Record op Canvas?
In Off the Record praten Belgische muzikanten met veel passie over de platen die hen artistiek en muzikaal hebben gevormd.

In de derde aflevering vertelt muzikant, zanger, songwriter en producer Pascal Deweze (1973) over zijn inspiraties. “Het is paniek, een dikke 30 jaar muziek samenballen in een paar plaatjes. Maar mijn keuzeplaten dateren van vroeger en zijn toch echt mijn referenties geweest. De platen die ik de afgelopen 10 jaar heb beluisterd, mogen dan wel verrijkend zijn, ze veranderen mijn muzikale DNA niet meer.”

Maandag 12 oktober om 21.10 u. op Canvas.

Met een even grillig als boeiend parcours lijkt het cliché muzikale duizendpoot speciaal voor Pascal Deweze bedacht. De frontman van bands als Sukilove, Broken Glass Heroes en Chitlin' Folks beweert nochtans dat hij bij toeval in het muzikantendom is gesukkeld. Dat toeval voltrekt zich in 1994 in Tremelo, waar hij samen met Allan Muller en Gino Geudens Metal Molly opricht. Metal Molly laat zich opmerken door luide gitaren en invloeden van Ween en Zappa. Onder impuls van Nirvana worden die gitaren nóg luider gestemd. Het succes van de single Orange katapulteert Metal Molly via binnen- en buitenlandse festivalpodia tot in het voorprogramma van David Bowie.

In 2001 roept Deweze Sukilove in het leven. Wat begint als een soloproject groeit uit tot een lijvige, vijfkoppige band. Sukilove evolueert van voorzichtige, melodieuze blues tot uitdagende, eigenzinnige en gestoorde in your face pop-rock. Dertien jaar lang wordt het Deweze’s artistieke speeltuin. Tussendoor schrijft hij muziek voor documentaires, films en TV-series.

Samen met Tim Vanhamel levert hij de themamuziek voor de reeks Benidorm Bastards. Het tijdelijke Broken Glass Heroes wordt een onverbloemde hommage aan The Beach Boys en een onverhoopt succes bij het publiek.

In zijn opnamestudio, Studio Jezus, producet hij bands als The Van Jets, The Sore Losers en Geppetto & The Whales. Live speelt hij met Black Cassette, Gruppo di Pawlowski en Novastar. Het voorbije jaar kropen Pascal Deweze en Nicolas Rombouts in de huid van hun jeugdidool Clo-Clo tijdens de wervelende concertreeks Une Soirée avec Claude François '69. En hij heeft plannen voor een nieuwe soloplaat.

Als Pascal Deweze voor Off the Record op zoek moet naar zijn vormende platen, slaat de paniek toe. Hoe vat je dertig jaar muziek luisteren samen in een handvol platen?
Maar er blijken wel degelijk referentieplaten te zijn geweest. Platen die in zijn DNA zijn gekropen en niet meer kan vermijden. Platen die hij nu niet meer opzet omdat hij ze kapot heeft geluisterd. Er weer doorgaan is zowel nostalgie als een vorm van therapie voor de muzikant.


Over Claude François (album Claude François):
“Zijn teksten sloegen nergens op. Die vertrokken vanuit ritme, niet vanuit poëzie. Je moet kijken waar een artiest sterk in is en daarop focussen. De teksten van Bach zijn meestal ook niet zo goed.”

“De wil om aan zijn overleden vader te bewijzen dat hij iets kan, tekent heel zijn carrière. Zijn nummers zijn 50% avec le coeur, 50% avec la tête. Dan snap je de furie die hij had op het podium. Ik daarentegen, heb een fantastisch jeugd gehad:
-Pa, ik wil een crappy keyboard om crappy nummers op te spelen.
-Hier is uw keyboard, zoon.
Ik had ruimte om artistieker spul te maken. In Cloclo’s situatie had ik wellicht ook meer functionele muziek gemaakt en minder risico’s genomen. “

Over The Beatles (The Red Album):
“Het gevaar van The Beatles is dat ze zo dominant zijn. Ze hebben een deel van de spelregels van popmuziek geschreven. Het heeft mij moeite gekost om ze los te laten. Mensen gaan wellicht nog altijd Beatles horen in hetgeen ik doe, maar het had erger gekund. Het had Bananarama kunnen zijn.”

Over Nirvana (Nevermind):
“Ik kan me bijna nog de kleur van mijn onderbroek herinneren toen ik Nirvana voor het eerst hoorde. Ik keek naar MTV’s 120 minutes en plotseling komt daar die groep die mij echt wegblaast. Dat was alles wat ik al in muziek zocht maar nog niet had gehoord. Een ijkpunt. Ik ben op zoek gegaan naar een papiertje en heb de naam opgeschreven: NIR-VA-NA. Denkende: dit was een fout in de programmering, dit hebben ze nu één keer laten doorslippen, maar morgen wordt die gast ontslagen.”

Off the Record - Pascal Deweze: maandag 12 oktober om 21.10 u. op Canvas.

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Nirvana, Claude François, The Van Jets en Pascal Deweze

Bio van Off The Record

Meer Over:

Off The Record Canvas