.
News Image

Opnames nieuwe fictiereeks Over water starten binnenkort

VRT heeft alvast de cast van deze fictiereeks vandaag voorgesteld.
Binnenkort starten de opnames van de nieuwe fictiereeks Over water, geschreven door Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda. De regie is in handen van het regisseursduo Norman Bates. De reeks kent een topcast met onder andere Tom Dewispelaere, Tom Van Dyck, Kevin Janssens, Natali Broods en Jeroen Perceval.

Over water draait rond John Beckers (Tom Dewispelaere), ooit Vlaanderens favoriete tv-ster. Hij heerste tijdens zijn gloriedagen over het kleine scherm en het publiek sloot hem in het hart. Maar zware verslavingen aan drank en gokken sleurden hem mee naar een duister dal en John verloor bijna alles wat hij had opgebouwd. Populariteit, vrienden en succes verdwijnen sneller dan ze kwamen.

John Beckers krijgt van zijn vrouw en hun twee kinderen een allerlaatste kans om zijn leven weer op de rails te krijgen en hun vertrouwen terug te winnen. Na een zoveelste verblijf in rehab gaat John dan ook met vernieuwde moed aan de slag bij de firma van zijn schoonvader. De tv-vedette gaat voor de haven werken. En dat gaat met vallen en opstaan. Tot de dag komt waarop hij de haven voor hem laat werken.

Maar zal John Beckers zijn oude demonen in bedwang kunnen houden en proberen te weerstaan aan nieuwe verleidingen in deze nieuwe, bikkelharde wereld? Kan hij zo het vertrouwen en de liefde van vrouw en kind terugwinnen? Over water laat zien hoe een (ex-)verslaafde man met goede intenties toch verkeerde keuzes maakt. En hoe hij op die manier uitgroeit van groene nieuwkomer tot spilfiguur in de lucratiefste maar ook veruit gevaarlijkste trafiek aan de Antwerpse dokken.

Over water is een productie van Panenka en Eén, in coproductie met Telenet in het kader van de stimuleringsregeling voor de audiovisuele sector en met de steun van de Stad Antwerpen en het Havenbedrijf Antwerpen. Daarnaast investeerde ook het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz en onder andere Belga Films via de Belgische Tax Shelter maatregel. ZDF Enterprises investeert in de reeks als internationale distributiepartner. 

De reeks wordt ten vroegste in het najaar van 2018 uitgezonden op Eén. 

Netmanager Eén Olivier Goris:
Vlaamse topfictie hoort thuis op Eén. Het is een vaste waarde waar we vol overgave op blijven inzetten. Over water heeft alles: een beklijvend verhaal van de hand Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda, twee straffe jonge honden als regisseurs, een schitterende cast met gekende toppers en nieuwe talenten, én een hoofdrol voor Antwerpen en de Antwerpse haven.

Schrijver Tom Lenaerts:
Een reeks over een gevallen TV-ster uit het Antwerpse met een drankprobleem. Natuurlijk is dat niet autobiografisch, enfin ….toch niet alles.

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever:
Tom Lenaerts en Panenka staan voor kwaliteit. Ik heb er alle vertrouwen in dat Antwerpen zal schitteren in Over water, en dat de reeks ons citymarketingbeleid zal ondersteunen. Daarom participeert de stad Antwerpen voor 200.000 euro in dit bijzonder ambitieuze project. Ik kan niet wachten om het resultaat te zien.

Schepen voor de haven van Antwerpen Marc Van Peel:
De haven van Antwerpen verbindt verhalen: van dokwerkers die ladingen stenen lossen, van bedrijven die duurzame energie-oplossingen realiseren, van onder meer petrochemische installaties die er ontwikkeld kunnen worden. Kortom, de haven verbindt mensen en biedt kansen. Toch blijft het voor veel Vlamingen een onbekende wereld.

Daarom ondersteunen we initiatieven zoals deze die, ook al is het fictie, de mensen meenemen achter de schermen van wat doorgaans goed verborgen blijft. Een serie als Over water werkt drempelverlagend en helpt mee om de haven van Antwerpen op een menselijke manier in beeld brengen. De Antwerpse haven biedt bovendien een unieke setting voor verhaallijnen.

Cast
John Beckers - Tom Dewispelaere
John Beckers (39) is een has-been TV-presentator die verslaafd is aan drank en gokken en een beter leven wil voor zichzelf en zijn gezin.
John Beckers wordt vertolkt door Tom Dewispelaere (1976), die in Vlaanderen naam maakte als toptalent van zijn generatie, met grote rollen in series zoals De parelvissers, Van vlees en bloed en Cordon.

Carl Dockx - Tom Van Dyck
Carl Dockx (54) is al meer dan vijfentwintig jaar gescheiden en leeft sindsdien “voorlopig nog even” alleen in een huisje aan de rand van Antwerpen. Hij werkt ook net dertig jaar bij Michielsen wanneer John er aan de slag gaat. Carl is de rechterhand van Freddy en weet alles van de firma.

Tom Van Dyck (1972) vertolkt de rol van Carl. Van Dyck werd na zijn rollen in onder andere Het eiland, In de gloria, De parelvissers, Matroesjka’s en Van vlees en bloed deel van het collectief tv-geheugen in Vlaanderen. Zijn talent voor zowel het komische als het dramatische werd zelden geëvenaard.

Marjan Michielsen - Natali Broods
Marjan Michielsen (39) is de innemende en gedreven kracht achter haar eigen kunstgalerij. Ze is ook de vrouw van John en het enige kind van Freddy Michielsen en Rita Loontjes. Haar moeder is jong gestorven en Freddy voedde haar dus haast alleen op.
De rol van Marjan Michielsen wordt gespeeld door Natali Broods (1976). Broods speelde onder andere in de films Waste land, Anyway the wind blows, en in de vorige serie van Tom Lenaerts en Tom Van Dyck: Met man en macht. Natali is kernlid bij “De koe”.

Freddy Michielsen - Herman Gilis
Freddy Michielsen (67) leerde alles van de haven en de haven leerde Freddy Michielsen alles wat hij weet. Freddy heeft een gigantische liefde voor zijn enige kind en projecteert de droom van een zoon die hij zo lang koesterde op zijn schoonzoon, John.
Herman Gilis (1951) neemt de rol van Freddy voor zijn rekening. Gilis schreef een stuk theatergeschiedenis in het Antwerpse Fakkeltheater en het Gentse Arcatheater. Gilis won de Louis d’Or in 1997 voor zijn rol in Vrijdag in regie van Alize Zandwijk met Theatergroep Stella.

Barry Snoeck - Jeroen Perceval
Barry Snoeck (38) is de boezemvriend van John en was ook zijn manager en chauffeur tijdens de succesjaren. Maar Barry is ook iemand die graag drinkt en speelt, en daarom geen goede invloed op John is. Net zoals John geen goede invloed is op Barry. Samen kenden ze hoogte- maar ook dieptepunten.
Jeroen Perceval (1982) speelt Barry. Perceval werd bekend door zijn rol in het Oscargenomineerde Rundskop van Michael R. Roskam. Voor de rol in die fim won hij ook de Belgische Ensor. Perceval speelt ook een hoofdrol in de nieuwe Belgische Oscarinzending, D’Ardennen van Robin Pront.

Patrick De Beco - Kevin Janssens
Patrick De Beco (40) controleert veruit het grootste deel van de inkomende cocaïne en heeft voor zover hij kan zien niemand meer te vrezen. Hij kent iedereen en weet alles. Hij heeft ook net een plan om de strategisch perfect gelegen terreinen van Freddy Michielsen over te nemen en zo nog meer te controleren.

Kevin Janssens (1979) genoot van een opleiding aan het Herman Teirlinck Instituut. Hij was te zien in verschillende series zoals Koning van de wereld, De smaak van de Keyser, Het goddelijk monster, Salamander en Vermist. Hij speelde mee in films als D’Ardennen en Het varken van Madonna, en binnenkort in Tueurs. Ook staat hij regelmatig op de planken.

Ella Goes - Evgenia Brendes
Ella Goes (27) is enig kind en woont alleen in een modern appartement in Antwerpen. Ella liep al tijdens haar studies stage bij Michielsen NV en kon meteen aan de slag na ze afstudeerde. De komst van John zorgt voor een frisse wind in het kantoor en Ella zorgt ervoor dat hij op zijn pootjes terecht komt in de havenwereld.
Evgenia Brendes behaalde haar Masterdiploma Acteren aan het Conservatorium te Antwerpen. In 2007 speelde ze mee in de serie Matroesjka’s 2 en in 2015 was ze te zien in de film Problemski hotel. Ze vormt samen met Jonas De Vuyst en Simon Lemmens een nieuw theatergezelschap: De erfgenamen van Pia Fraus.

Arno Beckers - Jef Hellemans
Arno Beckers is John en Marjans introverte zoon. Arno is rustiger en ook gevoeliger dan zijn oudere zus. Hij heeft niet de moed om te zeggen wat hij denkt en voelt. Misschien omdat hij gepest wordt op school. Arno evolueert van een redelijk gemakkelijke puber naar een ​​koppige jonge man die steeds meer voor zichzelf opkomt en iemand die niet langer zijn opgehoopt agressie kan ophouden.

Dit is de eerste rol van Jef Hellemans voor een televisiereeks. Eerder dit jaar stond hij op de planken in een stuk van Michael De Cock en Patrick Lateur: Odysseus. Een zwerver komt thuis.

Julie Beckers - Violet Braeckman
Julie Beckers, dochter van John en Marjan, heeft alles mee als jonge vrouw. Ze is assertief, mooi en ze is gezegend met een sterke persoonlijkheid en een schijnbaar onbreekbare karakter.
Violet Braeckman acteerde al in het kinder- en jeugdtheater Kopergietery, en had een terugkerende rol in grote reeksen zoals Aspe en Salamander. Vorig jaar speelde ze mee in een aflevering van Vermist. Momenteel studeert Violet aan de acteursopleiding van de Toneelacademie in Maastricht.

De Pelsmaecker - Ruth Becquart 
De Pelsmaecker – “Pels” - is een advocate die eigenlijk een stroman is voor het Mexicaanse kartel in Antwerpen. Ze bemiddelt tussen het kartel en importeurs zoals Patrick De Beco. Een uiterst diplomatiek en beleefd iemand, hoewel enigszins saai uitziende vrouw. Spreekt kalm en rustig, maar is zonder twijfel de machtigste vrouw van de haven.
Ruth Becquart studeerde af aan Studio Herman Teirlinck in 1999. Na haar studies stond ze in het theater met Theater Malpertuis, het Toneelhuis en Het Paleis. Becquart vertolkte rollen in de langspeelfilms Linkeroever, Dode hoek en Dirty mind, en tv-reeksen als Clan en Chaussee D’Amour.

Rasha Talhaoui - Ikram Aoulad
Rasha Talhaoui is een vastbesloten detective met een sterk moreel kompas. Ze krijgt veel kritiek in de mannelijke wereld van de haven en de politie op grond van haar naam of het feit dat ze een vrouw is. Ze is in constante oorlog met haar corrupte baas.
Ikram Aoulad maakt deel uit van het collectief De Fatima's en speelt met Het arsenaal en het gezelschap Sincollectief. Dat laatste richtte ze ook mee op. In 2016 speelde ze een van de hoofdrollen in De 16. Dat jaar speelde ze ook mee in Cordon en had ze gastrollen in Callboys, Vermist, De Ridder, Achter de wolken en Generatie B.

Wallid El Idrissi - Soufiane Chilah
Wallid El Idrissi is Patrick De Beco’s rechterhand. Stamt uit een familie van gegoede Marokkaanse winkeliers, die geen idee hebben wat voor werk hij doet. Hij is slim maar weet ook wanneer hij zijn mond moet houden. Fysiek sterk, maar tegelijk een klankbord voor De Beco.
Soufiane Chilah, voormalig Ritsstudent, toerde al rond met Nic Balthazar en diens theaterstuk Neeland, voor hij echt naam begon te maken met zijn rol in Black.  Daarna had hij ook een rol in Home van Fien Troch en Dode Hoek, de politieke thriller van Nabil Ben Yadir. In het voorjaar van 2017 stond hij ook op de planken in de KVS in de uitgebreide Odysseemarathon.

Ticha - Martha Canga Antonio
Ticha studeede kunstgeschiedenis wanneer ze terecht kwam bij Marjans gallerij, waar ze nu vast werkt als haar assistente. Ze kijkt enorm op naar Marjan, en volgt altijd haar advies op, in tegenstelling tot Julie.
Martha Canga Antonio (1995) is een Belgische actrice van Angolese afkomst. Ze brak in 2015 door met haar rol in de film Black. In december 2015 werd ze ook genomineerd als European shooting star op het filmfestival van Berlijn.

Chauffeur - Gert Winckelmans
Chauffeur maar ook all-round assistent, klusjesman en rechterhand van “Pels”.
Gert Winkelmans is bekend van zijn rollen in onder andere Deadline 14/10. Recent had hij ook gastrollen in Callboys, Chaussée d’amour, Crimi clowns en Cordon. In 2018 is hij ook te zien in de fictiereeks Gent-West.

Makers
Het scenario van Over water werd geschreven door Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda. De regie is in handen van het regisseursduo Norman Bates.

Tom Lenaerts (1968) is de bedenker van verschillende televisieprogramma’s als De pappenheimers en De mol. Daarnaast schreef en regisseerde hij onder andere Met man en macht. In 2014 stopt na 15 jaar de samenwerking met Woestijnvis en start hij samen met Kato Maes het productiehuis Panenka. Zo maakte en presenteerde Tom onder andere Kalmte kan u redden.

Kato Maes was mede-oprichter en partner van productiehuis Caviar. Ze was er als executive producer betrokken bij de realisatie van verschillende fictiereeksen zoals De smaak van De Keyser en Clan. Ze heeft naast de zakelijke leiding van Panenka ook de verantwoordelijkheid als uitvoerend producent voor deze reeks.

Paul Baeten Gronda (1981) studeerde Audiovisuele kunsten aan de Sint-Lukas hogeschool, waar hij in de richting Scenario afstudeerde in 2006. Baeten Gronda is in 2006 de jongste Vlaming ooit die een contract krijgt aangeboden bij uitgeverij De bezige bij Amsterdam. Op dat moment is hij al columnist bij De morgen, waarin hij vandaag nog publiceert, naast onder andere ook in Focus Knack en Humo. In 2008 verschijnt Baeten Gronda’s debuut Nemen wij dan samen afscheid van de liefde. In 2013 verschijnt de grootse familieroman Straus park. In Nederland en België verscheen in de tussentijd Baeten Gronda’s vijfde roman Wanderland, volgens de literaire kritiek zijn beste werk tot op heden.

Norman Bates (Inti Calfat en Dirk Verheye) is een internationaal regisseursduo met Brussel als uitvalsbasis. Ze regisseren de dramareeks Over water. Met hun combinatie van documentaire en een klassieke opleiding kunstgeschiedenis, slaagt het duo erin met hun beelden een heel organische en oprechte esthetiek op te wekken. Hun videoclips wonnen al verschillende prijzen. Ondertussen kregen ze internationale aandacht met hun wereldwijde campagnes voor grote merken als Samsonite, het Europees Parlement en Coca-Cola.  Bovenop hun commerciële creaties werken ze op dit moment aan de langspeelfilm Redemption.

Bjorn Charpentier studeerde aan de Narafi filmschool in Brussel. Hij won verscheidene prijzen, waaronder de Gold Lion for Cinematography in Cannes voor zijn commercial Leica “100”. Op het prestigieuze Camerimage Film Festival kreeg hij een nominatie voor Best Cinematography voor zijn muziekvideo Milow “We must be crazy”. In 2016 begon hij samen met Carl Erik Rinsch aan de productie voor zijn eerste langspeelfilm Behold a white horse. Zijn meest recente project is de politiek thriller High wire act met Jon Hamm en Rosamund Pike van Brad Anderson, geschreven en geproduceerd door de Oscargenomineerde Tony Gilroy. De American Society of Cinematographers lauwerde hem dit jaar nog als een van de Rising Stars of Cinematography. 
 
Over water wordt ten vroegste in het najaar van 2018 uitgezonden op Eén.