.
News Image

Nina Derwael: “geen tijd voor een lief”

Nina Derwael doet stoutste droom uitkomen...


2017 was het mooiste jaar uit haar carrière, vertelde Nina Derwael een jaar geleden. Maar dan moest 2018 nog beginnen en daarin oversteeg de turnster haar stoutste verwachtingen. Nina Derwael reeg dit jaar de medailles aan elkaar. Goud en zilver op het EK en dan nog eens goud op het wereldkampioenschap ook. “Mijn droom is nu werkelijkheid,” vertelde de turnster in Nina, de weekendbijlage van Het Laatste Nieuws. Maar niet alles was rozengeur en maneschijn in 2018. Wat wij zien is enkel het eindresultaat maar zeker vóór het Europees Kampioenschap beleefde Nina Derwael moeilijke momenten…



“Ik was mezelf heel veel druk aan het opleggen. ‘Nina, je moet een titel verdedigen. De mensen verwachten dat je wint.’” En even werd het haar allemaal teveel. Gelukkig is er op die momenten haar trainster Marjorie die haar alles in perspectief leerde plaatsen. Maar naast het sportieve succes nam de 18-jarige turnster ook een andere belangrijke horde.



Nina Derwael vatte hogere studies aan. Event- en projectmanagement aan de Arteveldehogeschool. En daar ging een heel andere wereld voor haar open. Tijdens de humaniora werd Nina Derwael omringd door andere topsporters die eenzelfde levensstijl hanteerden, maar de hogeschool is echt een nieuwe wereld die voor haar opengaat. “Het contrast is enorm groot”, aldus Nina Derwael in Nina. “Het is interessant om te zien hoe die jongeren hun leven leiden, en ik het mijne.” Nina Derwael beseft dat ze niet echt deel uitmaakt van de groep, maar de wereldkampioene vindt het wel leuk om er overal getuige van te zijn.



Medestudenten komen haar vertellen dat ze niet begrijpen hoe zij haar trainingen combineert met haar studies, maar Nina Derwael begrijpt evenmin hoe studenten zo laat op café kunnen gaan en ’s ochtends alweer in de les zitten. “Ik zou een zombie zijn,” lacht de turnster. Voor Nina Derwael voelt het aan als ontspanning om naar school te gaan en om even uit die turnwereld te kunnen ontsnappen. Het verzet haar gedachten en het is fijn om eens over andere dingen te kunnen praten, aldus de 18-jarige wereldkampioene. “De turnwereld is een beetje een cocon, hè. Als mijn klasgenoten bezig zijn over de actualiteit, moet ik altijd zeggen: ‘Sorry, ik ben niet mee.’” Toch kan zélfs Nina Derwael binnenkort genieten van wat vakantie.



Met kerstmis heeft Nina Derwael een weekje vakantie. Maar op 30 december wacht alweer een nieuwe stage en oudjaar wordt niet uitvoerig gevierd. “Soms gaan we op restaurant met het team,” maar meer niet, vertelt Nina in Het Laatste Nieuws. Ook voor de liefde is er momenteel geen tijd in het drukke leven van Nina Derwael. “In een relatie moet je best veel tijd steken, en dat is niet evident met mijn trainingen en wedstrijden,” aldus de turnster. Ontspannen doet Nina Derwael door Netflix te kijken of naar muziek te luisteren. Maar wat Nina Derwael echt “keicool” vindt is dat er in haar stad Sint-Truiden een straat of plein naar haar vernoemd zal worden.