.
News Image

Nieuwe topfictie van Eén: GR5 - een psychologische roadthriller

Vanaf 22 maart op het scherm.
De Grote Routepaden lopen als aders door Europa. Je kan deze langeafstandswandelingen volgen met behulp van wit-rode markeringen. Eén van de bekendste is de GR5. Die loopt van Hoek van Holland aan de Noordzee door Vlaanderen en de Ardennen, de Vogezen en de Franse Alpen tot aan de Franse Riviera.

In de nieuwe fictiereeks GR5, geregisseerd door Jan Matthys (Baptiste, The Last Kingdom, In Vlaamse velden), besluiten vier vrienden het Grote Routepad nummer 5 af te wandelen als eerbetoon en herinnering aan hun gezamenlijke vriendin Lisa. Die verdween vijf jaar geleden spoorloos toen ze op haar eentje dezelfde wandelroute volgde, 2000 kilometer lang van de Noordzee tot in Nice. Wat is er met haar gebeurd? Had ze een ongeluk? Stapte ze uit het leven? Of werd haar iets aangedaan? Het is nooit uitgeklaard. Michiel, Zoë, Ylena en Asim hopen onderweg langs de GR5 meer duidelijkheid te krijgen.

De tocht zal de vier twintigers voorgoed veranderen. Het wordt namelijk niet alleen een fysieke uitdaging, want ze dragen ieder ook een zware emotionele rugzak met zich mee. Dat zullen de kijkers geleidelijk aan ontdekken. Met de wandeltocht hopen de vier te ontsnappen aan de druk van hun dagelijkse leven, maar zo eenvoudig is dat niet. Ze nemen persoonlijke problemen, geheime agenda’s en onderlinge spanningen met zich mee. Zo wordt de zoektocht naar de waarheid over de verdwijning van Lisa voor elk van hen ook een confrontatie met zichzelf. Zullen ze te weten komen wat er met Lisa is gebeurd? En kunnen ze in het reine komen met zichzelf?

De hoofdrollen in de reeks worden gespeeld door jonge acteurs. Sommigen kennen we al, zoals Boris Van Severen (Over water, Belgica, De 16), Violet Braeckman (Salamander, Over water), Saïd Boumazoughe (Patser) en Michai Geyzen (Girl, Professor T). Laurian Callebaut en Indra Cauwels hebben vooral theaterervaring en maken in GR5 hun grote televisiedebuut. Die talentvolle jonge cast wordt aangevuld met gevestigde waarden als Lucas Van den Eynde (Van vlees en bloed, Salamander, Met man en macht) en Viv Van Dingenen (Witse, Thuis). Een aantal kleinere rollen worden vertolkt door anderstalige of buitenlandse acteurs, zoals de Franstalige Belgen Eric Godon en Albert Jeunehomme, de Duitser Franz-Xaver Brückner en de Nederlanders Dorine Henning en Ghalil Biada. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor de GR5 zelf, een klassieke wandelroute door het hart van Europa, met prachtige panorama’s, bossen en bergen, pittoreske dorpjes en steden.
GR5 is een fictiereeks die is opgebouwd als een roadmovie. Daardoor krijgt het verhaal een speciale dynamiek met een echt ‘on-the-road’-gevoel en geweldige locaties. Maar het is tegelijk ook een spannende thriller en een psychologisch drama.
Olivier Goris (netmanager Eén)

Vroeg of laat worden we geconfronteerd met onze innerlijke knoop. We staan dan voor de keuze: durven we ernaar kijken, of lopen we er omheen? Vinden we de moed om hem te ontwarren?
Jan Matthys (regisseur)

De wandeltocht door verschillende landen geeft de reeks een internationale allure, net als het mystery-aspect (wat is er gebeurd met Lisa?), de universele thema’s van verlies, rouw en schuld, de vlucht uit de ‘ratrace’ van het leven en de zoektocht van mensen naar zichzelf. Tegelijk is GR5 ook een echt Vlaamse reeks, met herkenbare personages, mensen van bij ons. Hun bezorgdheden en problemen zijn ook die van de kijkers. Hoe zwaar weegt onze eigen rugzak? Wat dragen wij mee op ons pad? Drukken ook wij soms op de pauzeknop? En lopen we dan om onze problemen heen? Of pakken we ze aan en kunnen we daar positieve energie uit halen?

Het scenario werd geschreven door Gert Goovaerts en Lynnsey Peeters (Tom & Harry). De regie was in handen van Jan Matthys, die na jaren van internationaal werk voor onder meer BBC (Baptiste, Our Girl, Shetland) en Netflix (The Last Kingdom) terugkeert naar Vlaanderen, waar hij eerder bejubelde reeksen maakte als In Vlaamse velden, Quiz me quick, De smaak van De Keyser en Katarakt.

Jan Matthys: “GR5 is een verhaal over grote levensvragen waar wij allemaal mee te maken krijgen. Uit ervaring weet ik dat 'op tocht' zijn een soort innerlijk kompas kan triggeren. Vroeg of laat worden we geconfronteerd met onze innerlijke knoop. We staan dan voor de keuze: durven we ernaar kijken, of lopen we er omheen? Vinden we de moed om hem te ontwarren?

Zo is GR5 een veelzijdige reeks met een universeel potentieel, die appelleert aan algemeen menselijke gevoelens en twijfels.

Olivier Goris: “Er is niet alleen de vraag wat er met Lisa is gebeurd, maar ook hoe haar vier vrienden omgaan met hun eigen problemen. Ze proberen aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen door de lange wandeltocht te ondernemen. Maar ze komen zichzelf tegen en worden letterlijk en figuurlijk achtervolgd door hun verleden. Zullen ze de confrontatie aandurven? Het is een vraag die wij ons als kijkers ook zelf kunnen stellen. Zo leven we in GR5 heel erg mee met een fantastische jonge topcast die op hun tocht geconfronteerd wordt met zichzelf en met mekaar. Het mystery-element zorgt ervoor dat je doorheen de afleveringen helemaal in de reeks gezogen wordt.

GR5 is een productie van Zodiak Belgium en Eén in coproductie met Telenet, het Duitse ZDF Neo en Banijay Studios France, met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid, Added Value en Flanders Film Fund.

De reeks werd tijdens haar ontwikkeling al bekroond met de Albatross-prijs tijdens Series Lab in Hamburg (2017) en geselecteerd voor 'Canneseries - in development' (2018). Ze wordt dit najaar uitgezonden in Duitsland, maar uiteraard eerst op Eén.

Er komt ook een boek bij de reeks, beschikbaar vanaf mei. Het wordt een inspiratiegids voor wie zelf op pad wil gaan.

GR5: Vanaf zondag 22 maart om 21.00 u. op Eén en VRT NU.

Het verhaal:
Vijf jaar geleden vertrok de toen 21-jarige Lisa Mahieu (Indra Cauwels) op haar eentje voor een lange wandeltocht langs de GR5, van de Noordzee naar Nice. Haar vriendin Zoë Everaert (Violet Braeckman) zou eigenlijk meegaan, maar moest op het laatste moment afhaken door een knieblessure. Ergens onderweg verdween Lisa zonder een spoor na te laten. Haar verdwijning is nooit opgelost.

Nu leggen haar vrienden Zoë, Michiel Boodts (Boris Van Severen) en Ylena Janssens (Laurian Callebaut) diezelfde tocht af om Lisa te herdenken. Van de Noordzee in Nederland, door Vlaanderen en de Ardennen, de Vogezen en de Franse Alpen tot aan de Rivièra. Allemaal hopen ze op die manier hun verwerkingsproces te kunnen afsluiten, maar ieder van hen heeft ook zo zijn eigen reden om mee op reis te gaan. Michiel, die cineast is, zal een documentaire maken over hun tocht.

Ook Piet Mahieu (Lucas Van den Eynde), de vader van Lisa, besluit op het laatste moment mee te gaan, al is niet iedereen daar even gelukkig mee. Hij wil onderweg nog een laatste keer proberen uit te zoeken wat zijn dochter is overkomen. En Piet is niet de enige die ongevraagd aansluit. Bart (Michai Geyzen), de partner van Ylena, volgt onverwacht enkele etappes van de tocht. Ook Asim Lakdar (Saïd Boumazoughe), nog een jeugdvriend van Lisa en de anderen, voegt zich later bij de groep. Aan de hand van de dagboeknotities van Lisa en nieuwe getuigenissen onderweg hopen de reisgenoten te weten te komen wat er met Lisa is gebeurd.