.
News Image

Nieuw tv-programma Ruben Van Gucht

Je kan niet meer om hem heen...
In De kleedkamer gaat Sporza-journalist Ruben Van Gucht op zoek naar verhalen van ex-voetballers die ooit samen schitterden in een topjaar van een legendarisch Belgisch voetbalteam: RSC Anderlecht (1972), SK Beveren (1979), KV Mechelen (1988), Club Brugge (1988), Eendracht Aalst (1994) en Germinal Ekeren (1996).

In elke aflevering keert Ruben met vier voetballers terug naar de kleedkamer van de club waar ze destijds furore maakten, of een andere locatie die een bepalende rol speelde in het succes van toen. De kleedkamergesprekken worden aangevuld met portretten van twee andere ploegmaats. Hoe is het de voetbalhelden sindsdien vergaan? Dat vraagt hij aan iconen als Jan Mulder (Anderlecht), Jan Ceulemans (Brugge) en Jean-Marie Pfaff (Beveren), maar ook aan vaak vergeten voetballers als Godwin Okpara (Aalst), Jean-Marie Abeels (Ekeren) en Mark Baecke (Beveren).

Onvergetelijke sportieve momenten, maar ook straffe human interest. Zes weken lang, vanaf maandag 18 april om 21.05 u. op Canvas en canvas.be.

Sommige voetballers van toen staan ook nu nog volop in de belangstelling, anderen leven een meer anoniem bestaan, en met enkelen is het minder goed of ronduit slecht gegaan. De kleedkamer gaat ook op zoek naar die verhalen, met beklijvende portretten, geregistreerd in de dagelijkse leefwereld van de ex-voetballers.

De mix van verhalen zorgt voor een gevarieerde kijk op het leven van voetballers die samen voetbalgeschiedenis schreven, en toont dat hun gezamenlijk succes niet altijd een garantie was voor het individuele geluk van de voormalige ploegmakkers.

'We zijn anderhalf jaar geleden begonnen aan de reeks”, aldus Ruben Van Gucht. “We hebben onze tijd genomen om de verhalen te selecteren en de personages te contacteren. Sommige gebeurtenissen en verhalen zijn delicaat. We hebben er alles aan gedaan om ze met de nodige tact en omzichtigheid aan te pakken. De getuigenissen zijn sterk en helpen hopelijk bepaalde taboes te doorbreken.'

Het zwarte gat. Sommige ex-voetballers wandelen er moeiteloos doorheen, anderen maken er nooit kennis mee. Nog anderen zinken er na hun voetbalcarrière diep in weg en geraken er soms niet meer uit. De kleedkamer portretteert het leven na de carrière van oud-voetballers. Het zwarte gat na die carrière is en blijft een taboe in een wereld waarin alleen succes telt. De kleedkamer doorbreekt het taboe en praat in alle openheid over hoge toppen en diepe dalen.

Ruben Van Gucht gaat in zijn interviews geen onderwerp uit de weg. Drankmisbruik, ziekte, gevangenisstraf, zelfmoordpoging: 'Ook al ken ik de verhalen ondertussen door en door, toch blijf ik ook nu nog diep onder de indruk van bepaalde getuigenissen. Onze regisseur Robin Pront is er ook in geslaagd om de verhalen beeldmatig te vertellen op een manier zoals we dat niet vaak zien op televisie.'

RSC Anderlecht 1972 – maandag 18 april

Begin jaren ‘70 had Anderlecht de beste voorlinie die België ooit gekend heeft. Het trio Rensenbrink, Mulder, Van Himst bezorgde Anderlecht titel en beker in 1972. Bijna 45 jaar later zijn de virtuozen van toen veteranen geworden. In deze eerste aflevering van De Kleedkamer blikken ze samen voor het eerst terug op een leven gevuld met succes, maar ook met tegenslag en ongeluk. Ruben Van Gucht keert terug naar de kleedkamer van Anderlecht met Jan Mulder, Paul Van Himst, Robbie Rensenbrink en Georges Heylens. Daarnaast maakte hij ook portretten van de Inge Ejderstedt en Gille Van Binst.

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Ruben Van Gucht

Meer Over:

Ruben Van Gucht