.
News Image

Nationale vakjury songfestival Kopenhagen bekend gemaakt

De EBU maakte zonet de namen van de nationale juryleden voor de 59e editie van het songfestival bekend. Die Belgische vakjury bestaat uit vijf professionals uit de muziekwereld.

Vandaag werden de namen van de nationale juryleden voor de 59e editie van het songfestival te Kopenhagen bekend gemaakt. De EBU doet dit voor de eerste keer vóór de finale het festival zelf om op deze manier meer openheid te creëren. Voor België zetelen Roos Van Acker, Airis, Yannic Fonderie en Wouter Vander Veken. Bob Savenberg is voorzitter van de Belgische jury.

Onze vakjury bestaat o.a. uit maar liefst twee ex-festivaldeelnemers, namelijk Bob Savenberg die met Clouseau in 1991 ons land vertegenwoordigde, en Laura Van den Bruel die als (A)Iris twee jaar geleden haar kans mocht wagen.
Ook Roos Van Acker vervoegt het gezelschap. Roos presenteerde in 2004 "Eurosong Bizz", een programma waarin we tijdens de nationale selectie een glimp kregen van wat zich achter de schermen afspeelde.
De jury wordt verder aangevuld door Yannic Fonderie en Wouter Vander Veken, twee mannen die beiden als producer/componist actief zijn in de muziekwereld.

De punten die onze jury zal geven zullen dit jaar onmiddellijk na de finale gepubliceerd worden. Hun quotering wordt gebaseerd op vier punten: zang, het nummer zelf, presentatie en het totaalplaatje. Elk jurylid werd door de EBU grondig gescreend. Dit gebeurde om zekerheid te hebben dat ze effectief voldoen aan de criteria om in de jury te zetelen. Zo mogen ze dit de voorbije twee jaren niet eerder gedaan hebben, moeten ze werkzaam zijn in de muziekbusiness en mogen ze geenszins verbonden zijn aan de act van dit jaar van het land waarvoor ze jureren. (l.t.)


Bio van Roos Van Acker, Bob Savenberg en Airis