.
News Image

Liliane Saint-Pierre komt op voor andersgeaarden

Mensen mogen niet verplicht worden om geaardheid bekend te maken.


In het begin van deze week overleed een jeugdvriend die de inspiratiebron was van 'Sacha' van Liliane Saint-Pierre. De zangeres wou met dat nummer indertijd homoseksualiteit bespreekbaar maken. Eigenlijk werd Liliane boegbeeld van de holebibeweging zonder het zelf te weten. Ze nam destijds een nummer op van Claude François 'Le Brouillard est tombé sur la ville', maar pas veel later besefte ze dat het over homoseksualiteit ging.

Die jeugdvriend deed Liliane Saint-Pierre beseffen hoe moeilijk homo's het wel hebben en dus besloot ze er een liedje over te maken. In het Radio 1-programma De bende van Annemie zei Liliane donderdag dat ze in de jaren negentig samenwerkte met de boysband Get Ready. Langs alle kanten kreeg ze toen te horen dat dit toch homo's waren en daar werd de zangeres wat boos van. Zij vindt namelijk dat niemand verplicht mag worden om zijn geaardheid bekend te maken omdat een hetero toch ook niet verplicht is om over zijn liefdeslieven te praten.

Jimmy Samijn van Get Ready voegde eraan toe dat de tijdsgeest in die periode nog heel anders was en dat hij er geen behoefte aan had om zijn geaardheid aan de grote klok te hangen. Geaardheid staat ook los van wat je op het podium doet, wou hij nog kwijt.Tekst: Nico Vanaken


Bio van Liliane Saint-Pierre

Bio van Claude François, Jimmy Samijn en Get Ready