.
News Image

Laat je misleiden door Tabula Rasa

Veerle Baetens in nieuwe fictiereeks op zondagavond.
Tabula rasa is een meeslepende, psychologische thrillerreeks over een jonge vrouw met geheugenverlies die de enige sleutel vormt in een mysterieuze verdwijningszaak. Mie D’Haeze (Veerle Baetens) zit vast in een psychiatrische instelling. Ze krijgt er bezoek van politie-inspecteur Wolkers die de onrustwekkende verdwijningszaak rond Thomas De Geest probeert op te lossen. Om de spoorloze De Geest terug te vinden, moet Mie opnieuw haar weg zoeken in het raadselachtige doolhof van haar recente verleden… Geen eenvoudige opdracht door haar geheugenverlies. Hoe meer Mie zich herinnert, hoe meer ze iedereen rondom zich begint te wantrouwen… maar vooral zichzelf. Zijn de nieuwe herinneringen echt of is het haar verbeelding die de gaten in haar geheugen probeert te vullen?

Samen met Mie proberen de kijkers de puzzelstukken te leggen en een antwoord te vinden op de vraag: wat is er met Thomas De Geest gebeurd? Waar kan je nog op vertrouwen als je twijfelt aan je eigen herinneringen en omgeving? Wie kan jou helpen om de weg te vinden? En hoe onderscheid je de waarheid van de waan? Een frustrerende zoektocht die uiteindelijk leidt tot de waarheid. Tabula rasa is een spannend en beklijvend drama over de duistere krachten van ons menselijke brein. Een reeks die onder je huid kruipt en niet meer loslaat.

Bloedstollend en vernieuwend. Niet te missen.

Tabula rasa: vanaf 29 oktober elke zondag om 21.30 uur op Eén.

“Een reeks als Tabula rasa maken, is niet evident in Vlaanderen, en behoorlijk veeleisend op verschillende vlakken in het productieproces. Je krijgt niet vaak de kans om iets te kunnen uitwerken zoals het in je hoofd zit. Van bij het schrijfproces keek ik al nieuwsgierig uit naar de opnames in de herfst en winter: de unieke sfeer die we hadden neergeschreven, kwam toen helemaal tot leven in dat oude en verlaten boshuis waar Mie woont. Ik ben Veerle, Jonas, Kaat en Christophe erg dankbaar om van deze reeks mee iets unieks te maken. Ik ben blij dat Caviar ervoor heeft gezorgd dat we de nodige production value aan de reeks hebben kunnen geven en dat Eén ons het vertrouwen gaf om wat buiten de lijntjes te kunnen kleuren.”

Jonas Govaerts regisseur
“Toen Malin-Sarah mij zo’n drie jaar geleden vroeg om toe te treden tot de Tabula rasa-heksenkring, hoefde ik niet lang te twijfelen: je krijgt niet dikwijls de kans om met de meest getalenteerde scenariste, beste actrice en strafste regisseuse van Vlaanderen samen te werken.”

Veerle Baetens scenariste en conceptbedenker
“Het schrijven van Tabula rasa en de rol van Mie D’Haeze vertolken, heeft mijn dromen overstegen. Ik wilde al lang zelf een televisiereeks schrijven. Maar wat, en hoe precies? Toen ik MalinSarah tegenkwam, viel alles in de plooi. Al snel werd ook Christophe Dirickx deel van ons schrijversteam. We wilden een psychologische thriller maken, niet gespiegeld aan een voorbeeld, maar helemaal ons eigen verhaal puzzelen en schrijven, en samen onze eigen personages creëren. Het was een prachtig en voor mij ook leerrijk proces om mee te maken. Ik ben heel trots op het uiteindelijke resultaat.”

Bo De Group head of films Caviar
“Malin-Sarah en Veerle hebben samen het zaadje geplant van een reeks met internationale allure. Tabula rasa is allesbehalve een traditionele reeks, en dat bedoel ik heel positief. Het is ontzettend fijn om te merken dat ook in het buitenland het eigenzinnige karakter van de serie gesmaakt wordt. We zijn heel trots op de mooie toekomst die deze reeks tegemoet gaat en ook vooral heel dankbaar voor de samenwerking met zoveel uniek en eigenzinnig Vlaams talent.”

Christophe Dirickx scenarist
“Het concept van deze reeks sprak me meteen aan. Het diepgaande thema, de verschillende tijdslijnen, het filmische aspect... Bovendien gaf het me de kans om veertien maanden lang samen te schrijven met Malin-Sarah en Veerle. Een geweldige ervaring met een mooi resultaat.”

Kaat Beels regisseur
“Toen ik het scenario van Tabula rasa las, besefte ik dat dit een groot cadeau is voor een regisseur. Een prachtig verhaal, spannend, poëtisch ontroerend, waarin een unieke visuele wereld wordt beschreven. Dit te kunnen maken samen met Malin-Sarah, Veerle, Jonas en een topcast en crew, wiens talent en verbeelding ongelofelijk inspirerend zijn, was opnieuw een mooi cadeau. Iedereen heeft het beste van zichzelf gegeven en we zijn heel blij met deze unieke reeks.”

Helen Perquy executive producer
“De beste tv-series ontroeren en verwarren, en Tabula rasa wil exact dat doen. Alle ingrediënten zijn aanwezig om kijkers wekenlang mee te sleuren in de zoektocht van het hoofdpersonage.”

Olivier Goris netmanager Eén
“Met Tabula rasa brengen we op Eén iets wat we nog maar weinig - of zelfs nog nooit - gezien hebben in Vlaanderen: een psychologische thriller met een heel nieuwe en verrassende manier van vertellen. Er is met veel zorg aan het verhaal gewerkt, aan de vertelstructuur, de sfeer… Tabula rasa brengt het verhaal op een unieke manier, door de ogen van Mie zelf – een vrouw met geheugenverlies – die de puzzelstukken in haar hoofd probeert op de juiste plek te leggen. Een heel meeslepende zoektocht die de kijker pakt vanaf het eerste moment. Want… lopen we niet allemaal al wel eens verloren in onze eigen geest? Het is ook ontzettend fijn om te zien dat de reeks nu al internationaal succes heeft nog voor ze op antenne te zien is.”

Mie D’Haeze Veerle Baetens
Mie heeft geheugenproblemen na een autoongeval. Stress en paniek zorgen ervoor dat haar recente herinneringen telkens worden gewist. Mie zelf vergelijkt het met een zandstorm die plots opdoemt en alles uitvaagt. Ze gaat op een creatieve manier om met haar geheugenverlies en wordt daarbij geholpen door haar echtgenoot Benoit en haar familie. Wanneer hun huis afbrandt, verhuist het gezin noodgedwongen naar het oude boshuis van de grootouders van Mie. Het vreemde huis in het bos heeft een nefaste invloed op Mie en haar dochtertje Romy, en begint langzaam maar zeker te knagen aan de fundamenten van de schijnbaar serene familierelaties. Mies wankele toestand drijft haar alsmaar verder weg van haar echtgenoot en moeder. Ze raakt zo vervreemd van de realiteit dat haar familie haar ten einde raad laat opnemen in een psychiatrische instelling.

Stijn Van Opstal Benoit is de echtgenoot van Mie. Hij is een burgerlijk bouwkundig ingenieur met dure wagen, maatpak en bijhorende attitude. Wanneer zijn relatie veel meer energie vraagt dan voordien, vlucht hij in zijn werk. Benoit is te laf om emotionele confrontaties aan te gaan en rijdt zich vast in leugentjes om bestwil.

Cécile Enthoven De zesjarige Romy is de dochter van Mie en Benoit. Ze speelt graag ‘ik ga op reis en neem mee’ en wint steevast van haar vergeetachtige mama. Die ziet ze heel graag, maar Romy heeft het niet altijd even makkelijk met de wankele mentale gezondheid van Mie. Romy’s beste vriend is Meneer beer

Inspecteur Wolkers (Gene Bervoets) heeft met Thomas De Geest zowat de moeilijkste zaak uit zijn carrière te kraken. Wolkers gedraagt zich als een voorname gentleman die Mie in het begin in alle rust aanpakt. Maar zijn afgeknabbelde vingers verraden een nerveuze pitbull die zijn zaak niet zal lossen. Wolkers begraaft zich in research en gaat zijn boekje te buiten met zijn verhoorpraktijken wanneer de conventionele procedures onvoldoende lijken op te leveren en de klok tikt.

Natali Broods Dr. Mommaerts is de psychiater die Mie na haar ongeval met de emotionele verwerking van haar geheugentrauma hielp. Nu Mie in de instelling verblijft, biedt de dokter haar patiënte opnieuw psychologische bijstand om mee te peilen naar de donkere gaten in Mies geheugen. Het kost Dr. Mommaerts heel wat moeite om haar vertrouwen te winnen, maar ze houdt geduldig vol.

Zijn echte naam is Jan Peeters, maar deze kenner van de betere Russische romans noemt zichzelf Vronsky (Peter Van den Begin). Hij verblijft in dezelfde psychiatrische instelling als Mie, en koestert een fascinatie voor haar. Misschien omdat Mie haar huis per ongeluk heeft afgebrand, want Vronsky is pyromaan. Is hij werkelijk geïnteresseerd in haar en oprecht van plan haar te helpen? Of hoopt hij van haar een pakje lucifers te versieren?

Thomas De Geest (Jeroen Perceval)is een aan lager wal geraakte eenzaat die zijn dagen slijt als opzichter in een containerpark. Hij heeft geen geld, geen rijbewijs en woont er in een container waar hij met afval zijn eigen projectjes maakt. Thomas ontmoet Mie, die in dezelfde angstige wereld lijkt te wonen. Thomas heeft een verleden dat hij liever zou willen vergeten. In dat opzicht benijdt hij Mie.

De moeder van Mie heeft, ook al is ze getrouwd, altijd graag verschillende mannen om zich heen gehad. Ze is een dramaqueen met een verstikkend effect op haar dochters. Rita (Hilde Van Mieghem) is getrouwd met Walter, een ex-neuroloog met Alzheimer. Walter krijgt thuisverpleging van de jonge Griekse verpleger Mozes, een helpende hand in huis waar vooral Rita wat aan heeft. Ook zij heeft geheimen waar de familie maar beter niets van weet, hoewel Walter soms meer doorheeft dan hij laat uitschijnen.

François Beukelaers Walter, de vader van Mie, lijdt aan Alzheimer. Mie had altijd al een goede band met hem, maar sinds haar ongeluk voelt ze zich nog meer met hem verbonden. Walters gezondheidstoestand verschilt van dag tot dag. Op zijn goede dagen herkent hij zijn dochter Mie. Op minder goede dagen flirt hij met haar alsof ze de jonge Rita is.

Nikki (Lynn Van Royen) is getrouwd met Olivier. Samen hebben ze twee jongens, Leon en Jules. Ze lijkt zich, als jongere zus, te ontfermen over Mie ondanks het feit dat iets een wig tussen de twee heeft gedreven.

Olivier Tom Audenaert De vrolijke Olivier is de echtgenoot van Nikki. Ollie is recht voor de raap en een echte familieman. Hij komt Mie opzoeken in de instelling wanneer Nikki haar zus liever niet meer bezoekt.

Tabula rasa: vanaf 29 oktober elke zondag om 21.30 uur op Eén.