You are here

Kampioenen ontslagen door VRT

12/09/2019 07:21-

Zouden ze daar geen spijt van hebben?

Deze week is An Swartenbroekx te gast bij Gert Late Night. De actrice lag woensdag bij James Cooke in bed en vertelde emotioneel over enkele drama’s die haar leven tekenden. Swartenbroekx speelt in FC De Kampioenen de altijd even vrolijke Bieke Crucke. Bijna 30 jaar geleden werd de actrice opgemerkt en gevraagd of zij een rol in de reeks zag zitten. An Swartenbroekx heeft heel wat te danken aan de reeks, zowat iedereen kent haar ondertussen. En dan mogen de mensen de actrice zowat overal als ‘Bieke’ aanspreken, An geniet van de populariteit van de reeks. Toch kwam er jaren geleden een abrupt einde aan de tv-reeks. “De VRT heeft gezegd: ‘Nu stoppen jullie’. Er lag een filmscenario klaar, dat was écht geen Kampioenen-verhaal”, vertelt An in Gert Late Night. Niemand van de cast zag het zitten om dat verhaal in filmvorm te gaan spelen en die weigering was voor de toenmalige directie een goede reden om de stekker dan ook maar meteen uit de reeks te trekken. “De toenmalige directie zei: ‘Ah, hier is jullie C4. Daaag’. Dat was keihard”, weet An nog altijd. Ondertussen is de vierde film klaar, de grote première is op 12 december aanstaande. En volgend jaren vieren de Kampioenen hun dertigste verjaardag, het publiek zal daar niet naast kunnen kijken.

An vertelde in de Bedgeheimen openhartig over de dood van haar mama, die overleed op 66-jarige leeftijd. “Ik heb mijn mama alleen maar ziek gekend. Mijn mama had reuma in het bloed. Dat is dan naar haar hart gedaan en dan zijn haar kleppen beginnen lekken. Op een bepaald moment heeft ze eigenlijk gevraagd aan ons: ‘Mag ik slapen? Ik wil slapen, voor altijd.’ “ An heeft heel veel respect voor haar vader. “Hij ging altijd naar dat ziekenhuis. Elke dag, zo schoon. De dag dat mijn papa er niet meer is… Jongens, dan kunnen ze mij bij elkaar rapen.” De actrice heeft haar portie miserie ondertussen al gehad. “Ik heb maar één grote kwaal, ik heb tinnitus. Ik hoor dus al acht jaar constant een ‘tuuuuut’ in mijn oren. Ik ben daar echt depressief door geweest. Ik werd zot, ik pak ook al acht jaar slaappilletjes. Dat is een verslaving, hé. Die zenuwen springen in je lijf. Ik begon alles héél extreem te doen: ofwel extreem sporten maar ook goed zat worden.” An vond de kracht om er zelf weer bovenop te komen. “Ik heb nog wel wat klopjes gehad. Ik was zes maanden zwanger en dan ben ik dat kindje verloren. Dat doet pijn.”

An is al heel wat jaren samen met Guido De Craene, een man waar zij héél gelukkig mee is. Vorig jaar sloeg het noodlot echter toe. “Guido is vorig jaar ziek geworden, hij heeft kanker gehad. Gelukkig mag ik in de verleden tijd spreken. Dat is écht heavy, als zo die vent die je met alles in je lijf zo doodgraag ziet, dan misschien dood zou kunnen gaan, dat is zo hard", besluit zij in Gert Late Night.

Gerelateerde foto's:

Fc De Kampioenen in Kinepolis

An Swartenbroekx - Kortrijk - 15/12/2007

Steracteur Sterartiest 2006

An Swartenbroekx - Lint - 08/09/2006