.
K3
zondag 17 maart 2019

K3 Zoekt K3-kandidate schrijft eerste boek

Nora Gharib schrijft met “Heavy Shit” haar eerste boek.


Nora Gharib schopte het tot de halve finales van K3 Zoekt K3 en zette zichzelf meteen op de kaart als mondige jongedame. In “Patser” ontpopte ze zich tot stoere actrice en nu ligt ook haar eerste boek in de winkelrekken. Nora Gharib staat als 25-jarige nog erg dicht bij de leefwereld van de jongeren en als geen ander beseft ze dat veel onder hen zich niet goed in hun vel voelen. Bovendien kunnen ze zich vaak tot niemand richten, vertelt Nora Gharib in Het Nieuwsblad, maar daarvoor heeft Nora nu een oplossing uitgewerkt.

Nora Gharib geeft toe dat er voldoende initiatieven zijn voor wanneer jongeren kampen met problemen of angsten, zoals de Jongerentelefoon, maar vaak loopt het fout bij die initiatieven. Daar werd Nora Gharib in het verleden zelf getuige van. “Wanneer ik naar de Jongerentelefoon belde en begon over mijn katholieke vriend die niet aanvaard werd door mijn islamitische ouders, voelde ik het gesprek spaak lopen,” onthult Nora in Het Nieuwsblad. “Dan hoorde ik: ‘Wel, in de meeste Vlaamse gezinnen…’ Dan voel je dat het fout zit,” aldus Nora.

Er bestaan nog altijd heel wat taboes, aldus Nora, terwijl we in een wereld leven waarin onderwerpen als geloof en seks meer dan ooit bespreekbaar zouden moeten zijn. “En we houden die taboes zelf in stand”, geeft Nora toe. “Op Instagram en Facebook houden we allemaal de schijn hoog. Daardoor raken veel jongeren geïsoleerd, krijgen ze het gevoel dat zij de enige zijn met problemen,” beseft Nora Gharib, die zich als tiener ook vaak zelf misbegrepen voelde. “Ik dronk niet, gebruikte geen drugs, rookte niet. Deels vanuit mijn geloof, maar ook omdat ik gewoon de nood niet voelde. Toch werd altijd aangedrongen: allez, ééntje…” herinnert Nora zich levendig. Nora ging daar zelf nooit op in, maar zag veel van haar vrienden bezwijken aan die groepsdruk. “Je moet meedoen om erbij te horen. En dat gebeurt vandaag nog altijd.”

Toen ze via Tagmag het voorstel kreeg om iets te doen rond taboes, antwoordde Nora Gharib dan ook volmondig ‘ja’. In eerste instantie werd het een videoreeks op Youtube, maar nu werden de verhalen ook gebundeld in het boek “Heavy Sh!t”. In het boek laat Nora jongeren zelf aan het woord over drank, seks, geloof en andere moeilijke thema’s. “Ik ben het zelf niet eens met alle uitspraken. Maar het is geen troetelboek, ik wil jongeren niet afschermen,” aldus Nora Gharib. Nora Gharib beseft dat haar boek niet alle problemen gaat oplossen, maar hoopt wel dat het iets positiefs in gang zet.