You are here

Jean-Pierre Van Rossem overleden

14/12/2018 08:56-

Flamboyante beursgoeroe overleden.

De afgelopen weken kon je op VIER kijken naar Van Rossem, een reportage over het leven van Jean-Pierre Van Rossem. De Showbizz-Site vernam vrijdagochtend het overlijden van enfant Terrible, beursgoeroe, meesteroplichter, econoom, politicus, schrijver, schilder, genie en rebel Jean-Pierre Van Rossem.

Met zijn beursbeleggingbedrijf Moneytron beweerde hij te beschikken over een rekenkundig stelsel waarmee de beurs kon worden voorspeld. Oplichting van de zuiverste soort, zo oordeelden de rechters. Maar Van Rossem maakte er wel enorm veel winst mee. Hij beschikte naar eigen zeggen over bijna 900 miljoen dollar.

Zijn financiële val in 1991 komt samen met een veroordeling tot vijf jaar cel. Maar het mastermind kiest voor de politiek. Begin jaren negentig haalt hij met zijn libertijnse partij R.O.S.S.E.M drie zetels in de Kamer en een in de Senaat binnen. Hij kleurt zoveel mogelijk buiten de lijntjes. Zijn “Vive la république d’Europe” galmt nog lang na.

Peter Boeckx maakte afgelopen jaar VAN ROSSEM voor VIER. De opnames dateren al van zes maanden geleden, het was duidelijk dat het niet goed ging met Van Rossem.

In november van dit jaar kreeg hij opnieuw twee jaar effectieve celstraf en werd er 390.000 euro bij equivalent verbeurd verklaard wegens valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting. Van Rossem kampte met twijfels. Zich strijdvaardig tonen en “het ongeluksvonnis met alle macht blijven bestrijden” of definitief afscheid nemen. Hij was moe, maar kondigde toch aan volgend jaar nog een gooi te zullen doen naar een zetel in de Kamer. Dat zal er dus niet meer van komen want in de nacht van donderdag op vrijdag overleed de man op 73-jarige leeftijd.

Van Rossem vertelde op VIER nog dat hij niet naar de gevangenis wou en dat hij nog liever zou sterven. Net na de uitzending werd hij in het ziekenhuis opgenomen.

Gerelateerde bio's: