.
Thuis aflevering 4970
vrijdag 19 februari 2021

GAIA furieus op ‘Thuis’: ‘Het is een schande!’

GAIA niet te spreken over promotie foie gras in populaire Een-serie Thuis.

Een personage degusteert wijn… en verkondigt dat bij dat type wijn ganzenlever goed past. Het gebeurde gisteren in Thuis, de Eén-serie die dagelijks meer dan één miljoen kijkers bereikt. “Thuis draagt, onder meer door zijn hoge kijkcijfers, een zware maatschappelijke verantwoordelijkheid”, vindt GAIA-directeur Ann De Greef. “Dat de makers foie gras, een product geproduceerd op basis van dierenmishandeling, promoten, is dan ook een echte schande.”

Al meer dan 25 jaar klaagt GAIA de wreedheid verbonden aan de productie van foie gras aan. Voor de productie van foie gras worden eenden zeer intensief onder dwang gevoederd (gavage): een soort trechterbuis spuwt onder hogedruk twaalf dagen lang twee keer per dag een maïsbrei in de strot van de dieren tot hun lever zo’n negen keer groter wordt dan normaal en het dier nauwelijks nog kan bewegen. De eend krijgt intussen ook last van zware ademnood en diarree. Aan het eind van de gavageperiode is gemiddeld 4% van de eenden vroegtijdig bezweken, een sterftecijfer die 20 keer hoger ligt dan in gewone eendenkwekerijen. Uiterlijk over twee jaar treedt in Vlaanderen het wettelijk verbod op die wrede productiemethode in werking. “Het is dan ook onbegrijpelijk en schandelijk dat een populaire serie als Thuis promotie maakt voor foie gras”, benadrukt De Greef. Ze ziet twee mogelijke verklaringen. “Of de scenarioschrijvers zijn zich niet bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid of ze geven niets om het dierenwelzijn. Hoe dan ook: 1 miljoen kijkers kregen donderdag de boodschap dat foie gras eten prima is.”

Zijn ze zich bij de VRT niet bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid of ze geven niets om het dierenwelzijn vraagt GAIA zich af. De openbare omroep reageert met de boodschap dat de personages uit Thuis uit het leven gegrepen zijn. “Ze spreken en handelen elk op hun eigen manier, met sympathieke en minder sympathieke trekjes. Verschillende personages hebben daarbij verschillende meningen en voorkeuren”, laat de woordvoerder weten. “De voorkeur voor ganzenlever werd uitgesproken door het personage Tom, dat houdt van bourgondisch tafelen. In Thuis lopen evengoed personages rond die zelden of nooit vlees aanraken. In de reeks voeren we nooit een maatschappelijk debat, maar thema’s uit de reeks zijn vaak een aanzet om die thema’s in de huiskamer en daarbuiten te bespreken, zoals nu”, besluit de woordvoerder van de openbare omroep.