.
News Image

Eurosong 2016: wie gaat naar Stockholm?

Welke landen kiezen mee?


Vorige zondag stelden de kandidaten van Eurosong 2016 hun song voor aan de kijkers. Op zondag 17 januari brengen ze ook hun volledig uitgewerkte act die ze samen met Ish Ait Hamou en zijn team in elkaar hebben gestoken. In deze finale krijgen de kijkers dus het volledige plaatje te zien en mogen ze een beslissende stem uitbrengen op hun favoriet. Net als de tien internationale jury's bepalen de kijkers wie de Belgische inzending wordt van het Eurovisiesongfestival in Stockholm in mei van dit jaar. Wordt het Adil Aarab, Astrid Destuyver, Tom Frantzis, Laura Tesoro of Amaryllis Uitterlinden?Zondag zetelen opnieuw twee experten in de show. In deze finale staan Hadise en Christer Björkman de vijf kandidaten met raad en daad bij. Zij geven louter advies aan de artiesten.De finale begint zondag trouwens met een optreden van Hadise. Daarna brengen de vijf kandidaten hun volledig afgewerkte act voor het eerst. De kijker kan dan al een eerste keer stemmen en de kandidaten belonen met ofwel 60,70,80, 100 of 120 punten.Daarna maken de kijkers kennis met de tien jury's uit tien deelnemende landen. Zij beslissen samen met de Vlaamse kijkers uiteindelijk wie van de vijf naar Stockholm mag voor België. Vijf muziekprofessionals per land brengen respectievelijk hun stem uit door aan de kandidaten 60,70,80,100 of 120 punten te geven. Het gaat om deze tien landen:

•Zweden (Gastland en dus laatste winnaar)

•Hongarije (Beste voorspeller: sinds 2000 geven zij gemiddeld de meeste punten aan de uiteindelijke winnaar)

•Ierland (Het land dat het vaakst won)

•Nederland (Het land waar we gemiddeld al het meeste punten van hebben gekregen)

•Azerbeidzjan ((het land doet nog maar 8 jaar mee en eindigde al 5 keer in de top 5, bovendien kregen wij nog nooit punten van Azerbeidzjan)

•Verenigd Koninkrijk (Sinds 2000 heeft Groot-Brittannië het vaakst - 8 keer- de uiteindelijke winnaar beloond met hun 12 punten)

•Letland (zelfde reden)

•Montenegro (Van dat land kregen we nog nooit punten)

•Frankrijk (het land waar we al het meeste 12 punten van hebben gekregen, dus laat ze ons voor dit jaar ook veilig stellen)

•Griekenland (Sinds de halve finales zijn ingevoerd, miste dit land nog geen enkele finale)Daarna weten we hoe de kijkers hebben gestemd en welke twee kandidaten met de meeste punten op zak naar de superfinale doorstoten.De kijkers kunnen nogmaals hun stem uitbrengen op één van de twee kandidaten die nog overblijven en bepalen zo uiteindelijk de winnaar. Hij of zij sluit deze finale af met zijn of haar winnende song.Eurosong 2016: op zondag 17 januari om 20.25 uur live op Eén met Peter Van de Veire.


Download onze app voor Android of iOS