.
News Image

Eddy Planckaert openhartig over zijn grootste drama

Eddy Planckaert kreeg almoes na faillissement.


Deze week is Eddy Planckaert te gast bij Gert Late Night en dus zijn straffe verhalen aan de ontbijttafel verzekerd. De gewezen wielrenner heeft een prachtig parcours afgelegd in zijn leven, al heeft ook hij moeilijke tijden achter de rug. Vooral op financieel vlak dan. Eddy Planckaert is een gelukkig man, ook al heeft hij heel wat miserie in zijn leven gekend . Zijn vader had ooit een zwaar ongeval en dus vielen de inkomsten van het gezin op nul. “Mijn moeder had vijf kinderen en stond er alleen voor. Wij kwamen als het ware met niets rond. Gelukkig kon ik op zaterdag en zondag gaan koersen en won ik hier en daar wat geld. Dat geld gaf ik thuis dan af want wij moesten leven.”



“Vanaf mijn vijftien jaar kom ik op tv en ben ik dus een kleine vedette. Nu kun je zeggen: ‘Je hebt alles in je leven en het is allemaal zo mooi. Maar dan mis je nog het meest van al je vader. Ik heb weinig schouderklopjes gehad, ik heb het allemaal zelf gedaan. Ik koerste graag omdat ik het goed kon en omdat ik er veel geld mee verdiende, maar ik heb zoveel meegemaakt in mijn leven dat koers maar een fractie is van mijn leven. Ik heb heel blij dat ik het gedaan heb, anders zou ik dat karakter niet volgenhouden hebben. “



Na de gloriejaren van het wielrennen, stapte Eddy in het bedrijfsleven. “Ik ben een zagerij begonnen, eigenlijk een boomzagerij, een parketbedrijf in Litouwen en Polen, eigenlijk. Maar dat is misgelopen”, vertelt hij aan James Cooke. Het bedrijf van de gewezen wielrenner ging overkop en Eddy Planckaert zat financieel volledig aan de grond. “Nu moet je je voorstellen dat je een coryfee bent, een mooie carrière gemaakt als coureur, een zakencarrière, de mensen kijken op naar u, het is zo hé… en ineens ben je een armoezaaier.”



“Ik heb in situaties gezeten dat ik aan de kassa kwam en dacht ‘Oei, ik heb niet genoeg geld bij. Een pak of twee terugzetten. Het ergste was de kleine die bij mij kwam, Junior. Een beeld, ongelooflijk. En hij geeft mij een cheque van 20.000 of 50.000 frank. Allee papa, zegt hij, nu hebben we weer geld. Verdomme man, dat pikt jong.”



“Dat mannetje gaat weer in huis, maar je hebt geen geld. En de kinderen zeggen dan: ‘Je hebt toch broers en zussen, je hebt toch die en dat?’, ik ben ook nogal vrij trots.” En dus durfde Eddy zijn familie niet om financiële hulp vragen. “Ik kreeg zelfs 20 euro, 10 euro en 50 euro opgestuurd in een envelopje van mensen. Ik heb verdomme afgezien, hoor. Ik zweer het je, ik heb afgezien. “



Daarbij kwam nog dat zijn dochter Stefanie op haar zestiende zwanger werd. Een grote stommiteit volgens Eddy maar hij nam zijn dochter vast en stelde haar gerust dat hij haar en de kleine wel zou opvangen. Ondanks de ruwe bolster die Eddy Planckaert soms lijkt te zijn, is hij vooral warme man, een familieman ook.


Bio van Eddy Planckaert

Meer Over:

Eddy Planckaert

Bio van James Cooke