You are here

Eén volgt jonge dokters

17/04/2012 11:20-

Vanaf maandag 23 april volgt Eén de eerste stappen van zeven pas afgestudeerde dokters in een groot en druk ziekenhuis.

Ze hebben er weliswaar een uitgebreide opleiding opzitten, maar hun eerste werkdagen worden niettemin bijzonder spannend. Ze zijn immers verantwoordelijk voor het leven van hun patiënten.

Begin augustus, wanneer het gros van het ervaren ziekenhuispersoneel met vakantie is, overspoelen ieder jaar zevenduizend pas afgestudeerde dokters de ziekenhuizen van het Verenigd Koninkrijk. Ze staan voor het angstaanjagende vooruitzicht om voor de allereerste keer als dokter de ziekenhuiskamers binnen te wandelen. De nieuwe zesdelige Eén-reeks Jonge dokters laat zien wat er gebeurt wanneer zij plots de verantwoordelijkheid krijgen over het leven van de patiënten.

Jonge dokters volgt zeven van de 150 pas afgestudeerde dokters die aan hun professionele leven beginnen in de Royal Victoria Infirmary en het General Hospital in Newcastle. De kijker is getuige van hun allereerste stappen in hun veeleisende nieuwe job. Een job waarin omgaan met patiënten en ander ziekenhuispersoneel zeker even belangrijk is als een juiste diagnose stellen en een goede behandeling geven. Voor de debutanten is hun eerste dag even slikken. Dat de verpleegkundigen die dag black Wednesday noemen, boezemt hen ook al niet veel vertrouwen in. Volgens Lucy, die dokter is geworden nadat ze via haar zus met mucoviscidose van dichtbij had kennisgemaakt met het beroep van arts, is de eerste dag als dokter “behoorlijk angstaanjagend”:

“Die ziekenhuisafdeling binnenwandelen met die nieuwe verantwoordelijkheid, als de dood voor wat je zult tegenkomen … En dan is er die druk; weten dat iedereen denkt dat het “black Wednesday” is en vermoedt dat zowat iedereen ziek zal worden en niet al te best behandeld zal worden.”

Jonge dokters is een reeks over de veeleisende kant van de geneeskunde. De camera’s registreren elke voorzichtige stap van de jonge dokters, van hun zenuwen op de eerste dag en het worstelen met dronken patiënten op de spoedafdeling tot hun eerste confrontatie met de dood. En van het eerste kindje dat ze ter wereld brengen tot het uitvoeren van de hun eerste levensreddende operatie.

De camera’s blijven ook draaien wanneer de dienst van de jonge dokters er opzit en hun privéleven begint. Ze delen een verblijf op Quayside, langs de oever van de Tyne, en wonen ongeveer zoals ze dat deden tijdens hun studententijd. Alleen ziet hun leven er nu heel anders uit en moeten ze een evenwicht vinden tussen werk, vrije tijd, relaties en familie. Jonge dokters is onderhoudende reeks die tot nadenken stemt. De kersverse artsen zitten op een emotionele rollercoaster van kleine en grote overwinningen, humor, tranen en frustraties. Het is Grey’s anatomy, maar dan in het echt. Vriendschappen worden gevormd, er ontstaan romances en de jonge dokters ontdekken wat het betekent om te werken voor de kost. Voeg daar nog de voortdurende angst aan toe om per ongeluk iemand het hoekje om te helpen, en je krijgt een intrigerende en meeslepende televisiereeks.

Tags: