.
News Image

Dit voorjaar op Eén

Nieuwe programma’s, nieuwe gezichten en vaste afspraken...
Eén zet 2016 goed in met een mix van nieuwe en vertrouwde programma’s. De kijker blijven verrassen met een gevarieerd aanbod, dat is waar de VRT-zender naar streeft. Met nieuwe titels én met enkele nieuwe gezichten wil Eén zowel jong als oud een aangename tv-avond bieden.

2015 was een goed jaar voor Eén. Programma’s als Dagelijkse kost en Iedereen beroemd werden vernieuwd, en met succes. Nieuwe titels als Het huis, T. en Kalmte kan u redden vonden meteen hun weg naar het grote publiek. Ook in het nieuwe jaar wil Eén de kijker blijven prikkelen, zowel met vaste afspraken als met compleet nieuwe titels. Tussen de programma’s Thuis en Van Gils & gasten wil netmanager Olivier Goris kiezen voor een brede mix aan programma’s die verrassen:

Eén heeft een geslaagd najaar achter de rug, en daar ben ik blij mee. We hebben gewerkt aan het programmaschema en het ritme van de tv-avond. Vaste titels werden opgefrist en we hebben doordachte keuzes gemaakt over welke nieuwe programma’s we wilden lanceren. Wie de afgelopen maanden naar Eén gekeken heeft, voelt die vernieuwing. Dat zien we ook in ons marktaandeel, dat dit najaar steeg met meer dan 3% van 29.1 naar 32.2.

Volgend jaar willen we verder gaan op de ingeslagen weg. We pakken dit voorjaar uit met enkele nieuwe, straffe programma’s zoals Den elfde van den elfde, Een kwestie van geluk, en een programma over voeding met Kobe Ilsen. In 2016 zal Eén de kijker welkom heten met een aanbod dat ontspant, dat herkenbaar is maar toch ook verbaast, een aanbod waar je iets van opsteekt of dat je doet lachen. Ook zijn we trots om enkele nieuwe, getalenteerde gezichten als Ish Ait Hamou en Umesh Vangaver bij Eén te kunnen verwelkomen.

Kortom: het wordt een verrassend en aangenaam tv-jaar bij Eén!

Er is het afgelopen najaar bijzonder hard gewerkt bij Eén. Het net Eén is verder aangescherpt, het schema is aangepast, de afspraken zijn duidelijker gezet en er zijn nieuwe titels gelanceerd. Met succes. Het algemene marktaandeel van Eén is gestegen van 29.1% in 2014 (van september tot en met november, over 24 uur) naar 32.2% voor dezelfde periode in 2015.

Zowel de programma’s van de vooravond als de nieuwe programma’s hebben hiervoor gezorgd. Zo kan het publiek de subtiele verfrissing bij Iedereen beroemd of de nieuwe aanpak van Dagelijkse kost enorm goed smaken. Het marktaandeel van beide programma’s steeg. Bovendien weet Eén ook meer kijkers na Thuis geboeid te houden, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Tot slot konden bijna alle nieuwe titels meteen op een grote groep trouwe kijkers rekenen: zo keken gemiddeld 1.193.422 mensen naar Kalmte kan u redden op zondagavond, en kon Het huis gemiddeld 1.098.648 kijkers bekoren.

De kijker vindt goed zijn weg naar de informatieprogramma’s van Een. Het is duidelijk dat in een periode wanneer mensen naar nieuws snakken, ze nog altijd op Het journaal of bijvoorbeeld de extra editie Wat nu? Vragen na Parijs afstemmen.

Daarnaast blijft fictie graag gezien door het Vlaamse publiek: de populairste aflevering van T. haalde 1.201.062 kijkers, en gemiddeld 838.315 mensen stemden af op De Ridder. Met stip voorop staat Thuis, dat dit najaar zijn vorige kijkcijferrecord kon verbreken. Ook de zondagavond blijft het paradepaardje van Eén, met toppers als Kalmte kan u redden en daarna die eigenaardige professor T.

Programma’s die de unieke combinatie bezitten om ontspanning te koppelen aan thema’s of onderwerpen die ertoe doen, worden ook enorm geapprecieerd door de kijker. Zo neemt Eric Goens in Het huis de tijd om de juiste vragen te stellen. Dit wordt geapprecieerd door het grote publiek met een gemiddelde waardering van 8.4 en voor de aflevering met Marieke Vervoort zelfs 9.0. Daarnaast slaagt Ten oorlog erin om de kijker een stukje geschiedenis bij te brengen, en maakt Voor hetzelfde geld een verschil in de portemonnee van de Vlaming. Al deze programma’s konden op meer dan 1 miljoen kijkers rekenen. Tot slot keken gemiddeld 823.340 mensen naar Wedding day en kregen zo een inkijk in huwelijken uit andere culturen.

Dit voorjaar wil Eén zijn kijkers verder verrassen en boeien, met nieuwe titels en frisse gezichten.

Vlaamse fictie wordt geapprecieerd door de Eén-kijker. Ook dit voorjaar brengt Eén met trots enkele sterke Vlaamse fictiereeksen.

Zo is er vanaf 3 januari de nieuwe titel Den elfde van den elfde op zondagavond. Wanneer varkensboer Hubert Geunings (Jan Decleir) niet meer tot Prins Carnaval verkozen wordt, ontaardt de opvolgingskwestie in de familie én in het dorp in een verregaande rivaliteit. Deze nieuwe dramareeks werd geschreven en geregisseerd door Tom Van Dyck en Alice Reijs, en heeft een topcast met onder andere Jan Decleir, Bruno Vanden Broecke en Peter Van Den Begin.

Dit voorjaar start op Eén het langverwachte tweede seizoen van Eigen kweek, met onder andere Sien Eggers, Sam Louwyck, Stefaan Degand en Maaike Cafmeyer. In de reeks zijn we vier jaar later. Het leven van de familie Welvaert gaat na alle commotie opnieuw zijn gewone gangetje. Tot “De broer van den Ollander” samen met Bernard op het erf van Jos staat en het geld van zijn broer opeist. Geld dat de familie al lang heeft opgedaan…

Van maandag tot en met vrijdag is Thuis natuurlijk ook weer op de afspraak.

Eén heeft in 2016 twee gloednieuwe reportagereeksen en de verderzetting van al gesmaakte reeksen.

Vanaf maandag 4 januari is Via Annemie terug met een derde seizoen. Elke week neemt Annemie Struyf je mee op een eigenzinnige zoektocht: naar de taaie weerbaarheid van mensen, hun moeilijke keuzes en de grillige wegen van het lot. Eerlijke en beklijvende verhalen, zonder oordeel en zonder taboes.

De nieuwe reeks Een kwestie van geluk vertelt het verhaal van mensen in Borgerhout en Antwerpen-Noord: jongeren en ouderen die er al generaties wonen, en nieuwe bewoners die nog maar net zijn aangekomen. Een kwestie van geluk geeft een kijk op de persoonlijke verhalen van bijzonder verscheiden mensen uit de buurt, voorbij de vooroordelen die over hen en hun deel van de stad bestaan.

Beroepen zonder grenzen komt terug op Eén. Ook in dit seizoen reizen vier Vlaamse collega’s naar een uithoek van de wereld. Daar oefenen ze hun beroep in totaal andere omstandigheden uit. Zo trekken Vlaamse spoedartsen naar de hoofdstad van Guatemala en gaan vier Vlaamse bierbrouwers op avontuur naar Burkina Faso.

In een nieuw seizoen van De zoo achter de schermen nemen we weer een kijkje bij Zoo Antwerpen en dierenpark Planckendael. Met de geboorte van olifantje Qiyo, de komst van een schattige neushoornbaby en het langverwachte jong bij okapi’s Bondo en Yenthe was het daar een vruchtbaar jaar.

Dag één na de aanslagen in Parijs kreeg Molenbeek vijf nieuwe inwoners: reportagemaker Eric Goens en zijn crew wonen er sindsdien. In het vierdelige Molenbeek, onbemind en onbekend (werktitel) gaan ze op zoek naar het echte gezicht van de gemeente. Nooit eerder kreeg een cameraploeg zoveel inkijk in het echte en vaak verborgen leven van de tegen wil en dank beroemdste gemeente van België.

Dit voorjaar start het tweede seizoen van Afspraak in Rio. Intussen zijn we 500 dagen voor Rio. We volgen de topsporters in de laatste rechte lijn naar de Olympische Spelen. Maken de Borlées er in Rio een familiezaak van? En vaardigt België voor het eerst in de geschiedenis een vrouwenvolleybalteam af?

Naast informatie opdoen, is ontspannen een belangrijk onderdeel van de tv-avond. Ook hiervoor zit je goed bij Eén. Met een gezonde mix van quizzen, spetterende liveshows en enkele verrassende nieuwe titels wordt het een gevarieerd voorjaar. Ook duiken enkele nieuwe gezichten op.

Spektakel verzekerd vanaf zondag 3 januari, in de liveshows van Eurosong 2016. Artiesten Adil Aarab, Astrid Destuyver, Tom Frantzis, Laura Tesoro en Amaryllis Uitterlinden tonen hun kunnen aan de Vlaamse kijkers in drie spetterende liveshows, met Peter Van de Veire als gastheer. Wie van de vijf mag in mei naar Stockholm? Dat kiest het publiek tijdens de laatste liveshow.

Vanaf zondag 24 januari kan je genieten van het nieuwe seizoen van Twee tot de zesde macht. Twee onbekende duo’s nemen het al quizzend op tegen een duo bekende Vlamingen – de “macht”. Ook dit seizoen gepresenteerd door Bart De Pauw, maar de macht is dit keer een supermacht geworden: 26 BV’s uit alle hoeken van het medialandschap.

Karl Vannieuwkerke is in de aanloop naar het EK voetbal terug met de quiz De 12de man. De prijs? Exclusieve tickets voor alle groepswedstrijden van de Rode Duivels, en de kans om het voetbalspektakel live mee te maken.

Ook voor dans is er plaats op Eén. Ish Ait Hamou presenteert een nieuw, hartverwarmend dansprogramma waarin twee uiteenlopende teams in een bedrijf de strijd met elkaar aangaan. De kandidaten met amper danservaring zullen op enkele weken tijd worden omgetoverd van stuntelige dummies tot begeesterde performers.

Het succesvolle Mag ik u kussen? krijgt een vervolg op Eén. Bart Peeters ontvangt elke aflevering drie bekende mannen die dingen naar het hart van de vrouw die voor hen zit. Onder andere Bart Cannaerts, Guga Baúl en Tom Waes tonen zich van hun verleidelijkste kant.

In het nieuwe Umesh pop-up teevee maakt Umesh Vangaver, ongehinderd door enige ervaring, korte reportages die de kijker - volgens hem - zeker niet mag missen. Maar: dat loopt niet steeds van een leien dakje.

Beste vrienden keert terug op Eén. Dit seizoen slaagde Bruno Wyndaele erin enkele mensen te strikken die al lang op zijn verlanglijstje stonden, zoals nieuwsankers Wim De Vilder en Goedele Wachters, en muzikanten Regi Penxten en Koen Buysse. De vrienden moeten ook dit seizoen bewijzen hoe sterk hun band is.

Dieter Coppens neemt in Copy beest (werktitel) een aantal straffe beesten met een bijzonder talent onder de loep. Dieren hebben namelijk talenten waar mensen alleen maar van kunnen dromen. Dieter daagt in elke aflevering een straf beest uit en legt zijn lot volledig in diens pootjes.

Op donderdag 21 januari is er de live-uitzending van De MIA’s. Wie volgt Oscar and the Wolf op en wordt bekroond door de Vlaamse muzieksector en het publiek?

Informatie verstrekken blijft een kerntaak van Eén.

Een vaste afspraak blijft natuurlijk Het journaal, dat dit voorjaar een update krijgt. Koppen met Phara de Aguirre en Koppen XL met Danira Boukhriss-Terkessidis keren dit voorjaar terug op Eén, met pakkende reportages van eigen makelij en uit het buitenland.

Er duiken ook enkele nieuwe titels op: Kobe Ilsen zoekt in een nieuw voedingsprogramma antwoorden op de voedingsvragen die ons bezighouden. Bestaan er gezonde suikers? Leef je langer door vegetarisch te eten? Zijn lightproducten heilzaam? En klopt het dat twee glazen alcohol per dag best oké zijn?

Hoe zal de wereld er over vijf jaar uitzien? Die vraag stelde Wim De Vilder vijf jaar geleden aan zeven bekende en interessante mensen: Goedele Liekens, Alexander De Croo, Wouter Vandenhaute, Marleen Temmerman, Jef Vermassen, Rudi Vranckx en Monseigneur Leonard. In het driedelige Over 5 jaar confronteert hij hen met hun toekomstvoorspellingen.

Daarnaast brengt Linda De Win in Villa politica de politieke actualiteit. Het economische duidingsmagazine De vrije markt is er weer met Lieven Verstraete, en elke zondag zijn Ihsane Chioua Lekhli en Tim Pauwels te zien in De zevende dag.

Vanaf 4 januari zijn de dagelijkse programma’s Blokken, Dagelijkse kost, Iedereen beroemd, en Thuis weer te zien op Eén. De laatavond-talkshow Van Gils & gasten, die dit najaar startte, keert terug vanaf 11 januari.

Bio van Eric Goens, Ish Ait Hamou, Umesh Van Gaver, Kobe Ilsen, Jan Decleir, Tom Van Dyck, Alice Reys, Sien Eggers, Bruno Vanden Broecke, Peter Van Den Begin, Sam Louwyck, Stefaan Degand, Maaike Cafmeyer, Annemie Struyf, Adil Aarab, Astrid Destuyver, Tom Frantzis, Laura Tesoro, Amaryllis Uitterlinden, Karl Vannieuwkerke, Bart Peeters, Bruno Wyndaele, Wim De Vilder, Goedele Wachters, Regi Penxten, Koen Buyse, Dieter Coppens, Oscar & The Wolf, Phara de Aguirre, Danira Boukhriss, Goedele Liekens, Alexander De Croo, Wouter Vandenhaute, Jef Vermassen, Rudi Vranckx, Linda De Win, Ihsane Chioua Lekhli en Tim Pauwels