.
Gloria Monserez, Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba
dinsdag 13 juli 2021

De Warmste Week geeft de fakkel door aan onze jongeren

Zij kiezen het centrale thema van vernieuwde VRT-solidariteitsactie

De VRT laat een nieuwe wind waaien doorheen de gekende formule van De Warmste Week, de solidariteitsactie die traditioneel elk jaareinde wordt georganiseerd. Met #DWW21 lanceert de VRT de zoektocht naar 21 jongeren die heel Vlaanderen op sleeptouw willen nemen rond één maatschappelijk thema waar jongeren van wakker liggen: kunnen zijn wie je bent.

Dat werd vanmiddag, symbolisch om vijf voor twaalf, aangekondigd op Studio Brussel, MNM en Eén door de drie ambassadeurs van de actie Gloria Monserez (StuBru, Ketnet), Kawtar Ehlalouch (MNM) en Stéphan Tanganagba (Op Kot, Eén). Naast het bespreekbaar maken van het thema, wordt er ook opnieuw geld ingezameld in een fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, dat speciaal is opgericht om projecten te steunen die passen bij dit thema.

De VRT steekt de gekende formule van De Warmste Week, die traditioneel vlak voor Kerstmis wordt georganiseerd, in een nieuw jasje. De Warmste Week zet vanaf dit jaar jongeren in de cockpit van de actie, zij zullen het thema kiezen waarrond de solidariteitsactie draait. Op die manier nemen de jongeren zelf het heft in handen om zo de hele Vlaamse samenleving, jong en oud, mee in beweging te krijgen in hun engagement.

Uit een onderzoek van de VRT-studiedienst bij jongeren tussen 16 en 24 jaar blijkt dat veel jongeren verontrust zijn over de toenemende intolerantie en polarisering in onze samenleving, maar wel bereid zijn om ervoor in actie te komen. Voor 7 op de 10 jongeren gaat de prioriteit naar “een wereld waar iedereen zich goed in zijn vel voelt” (76%) en “waar iedereen de vrijheid heeft te zijn wie men is of wil zijn” (72%). Dat wordt dan ook het centrale thema van De Warmste Week: kunnen zijn wie je bent.
“Het is toch opvallend dat veel jongeren het belangrijk vinden om in alle vrijheid te zijn wie ze willen zijn en openlijk te zeggen wat ze denken en voelen. Omdat de jongeren onze toekomst zijn, mogen we dat signaal absoluut niet negeren. We moeten terug naar de basis. Voor De Warmste Week nemen jongeren nu zelf het heft in handen, om op die manier bij jong en oud iets in beweging te zetten. Daarom is de nieuwe De Warmste Week volledig op hun leest geschoeid. Polarisering in een samenleving is nooit goed. Als De Warmste Week ervoor kan zorgen dat de mensen weer wat toleranter worden voor mekaar, het thema bespreekbaar wordt en er geld kan ingezameld worden voor projecten voor iedereen in Vlaanderen, is onze opdracht geslaagd”, zegt Frederik Delaplace, CEO van de VRT.

Gloria Monserez, Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba zijn de eerste 3 ambassadeurs van #DWW21. Zij vormen als het ware de kern van de hele actie. Het trio lanceerde vandaag ook meteen een oproep naar de #DWW21: 18 geëngageerde jongeren tussen 16 en 24 jaar uit Vlaanderen of Brussel die samen met hen mee hun schouders onder dit project willen zetten. Jongeren die zich geroepen voelen, kunnen zich vanaf nu aanmelden via dewarmsteweek.be. De 21 jongeren zullen in het najaar heel Vlaanderen warm maken voor deze actie die zich richt op iedereen, jong en oud.

“Ik vind het super waardevol dat wij dit met drie jongeren en binnenkort met 21 jongeren in handen mogen nemen. Ik vind het belangrijk dat mensen zich veilig voelen, dat je gewoon kan rondwandelen op straat en ook daar kan zijn wie je bent. Als meisje moet ik bijvoorbeeld nog te vaak op mijn hoede zijn als ik op straat wandel. Ik hoop dat door De Warmste Week alle meisjes, vrouwen en bij uitbreiding iedereen kan zijn wie die is en dat we daar steentjes kunnen verleggen”, zegt Gloria Monserez.

“Het gevoel dat je geaccepteerd wordt, dat vind ik belangrijk. In welke groep je ook komt. Op zo’n moment mag er geen onderscheid gemaakt worden over je huidskleur of van wie je houdt of wat dan ook. En dat geldt ook voor mezelf”, klinkt het bij Stéphan Tanganagba.

“Ook bij mij heeft het lang geduurd om te durven zijn wie ik ben. Ik zat zo goed als enige Marokkaanse op mijn school en ik wou dat ik toen gewoon 100 procent mezelf kon zijn. Maar da’s moeilijk als je een beetje uit de boot valt. En als ik rondom mij kijk, zie ik nu nog te vaak te veel mensen die moeten vechten om te zijn wie ze zijn. Zelfs in mijn eigen dichte omgeving. Ik kijk er nu al naar uit dat mijn zussen kunnen zijn wie ze willen, met of zonder hoofddoek”, reageert Kawtar Ehlalouch.

Bio van Gloria Monserez, Kawtar Ehlalouch en Stéphan Tanganagba