.
News Image

De Kotmadam viert 25ste verjaardag met gloednieuw seizoen

Vanaf september keert De Kotmadam terug op VTM.

Ik ging er van uit dat er rond dit thema wellicht een drietal reeksen zou inzitten en in die zin heb ik met acteurs en schrijvers ook afspraken gemaakt. Maar 25 jaar, daar durfde ik zelfs niet aan denken. – producent Rene Vlaeyen

De zomer van 2016 zal om veel reden de geschiedenis in gaan. Hij kwam heel laat op gang, voor het nieuws was het nooit echt komkommertijd, de Rode Duivels flaterden, en seizoen 1 van De Kotmadam scoorde op VTM in prime time een marktaandeel van 28,3%. Gemiddeld keken in juli 439.000 mensen naar de eerste afleveringen waarin Jeanne met vallen en opstaan de stiel van kotmadam onder de knie probeert te krijgen, met de hulp – al leek het soms eerder tegenwerking – van echtgenoot Jef en huisvriend Odilon. De zomer van 2016 begon met afleveringen die net 25 jaar oud zijn, maar het succes bewijst dat er geen sleet zit op de langstlopende sitcom in Vlaanderen. Met seizoen 22 dat in september wordt uitgezonden en seizoen 23 in postproductie, bestaat De Kotmadam langer dan enig andere Vlaamse sitcom.

In seizoen 22 van De Kotmadam verhuren Jeanne en Jef nog altijd aan Lukas (Stoffel Bollu), Martha (Helle Vanderheyden), Viktor (Frederik Huys) en Ines (Anouck Luyten). In sommige afleveringen duiken ook nog ex-studenten op, zoals de nu hoogzwangere Paulien (Sarah Van Overwaelle) en de nerdy Filip (Mout Uyttersprot) die een pikant boek geschreven blijkt te hebben over zijn wilde avonturen met ene Jeanne, zijn kotmadam!

Verder zijn er opnieuw terugkerende rollen van onder andere Herman Verbruggen, Ivan Pecnik, Fred Van Kuyck, Machteld Ramoudt en Ron Cornet. Gastrollen zijn er dit seizoen onder meer Greet Rouffaer, Leen Dendievel, Rik Verheye, Anthony Arandia en Marijn ‘Mijn Gedacht’ Devalck.

25 jaar De Kotmadam.

Jeanne en Jef heten voluit Jeanne Piens en Jef Liefooghe. In 2012 hebben ze hun huwelijksbeloften hernieuwd voor de Leuvense burgemeester Louis Tobback.

Eigenlijk wilden Mike Verdrengh en Guido Depraetere Ann Petersen als Jeanne, en Max Schnur als Jef. Maar Rene Vlaeyen wilde perse Katrien Devos en Mark Verstraete, en kreeg uiteindelijk zijn zin. Toen Mike en Guido de piloot zagen, waren ook zij overtuigd.

Boven de snoepwinkel hebben Jeanne en Jef vijf kamers om te verhuren. Daar hebben ze de laatste jaren al 28 studenten onderdak gegeven. De vijfde kamer is nu al een paar jaar een gemeenschappelijke ruimte voor de studenten…

Viktor Kindermans (gespeeld door Frederik Huys) is de student die het langst van al bij Jeanne en Jef een kamer huurt. Hij zit al acht jaar bij hen op kot. Koen (Aron Wade) hield het zes academiejaren vol. Betty Billen (Christel van Schoonwinkel) ook zes, al maakte ze een jaar lang plaats voor Veronique (Tine Van den Brande) die snel weer verdween. Bas (Louis Van Derwael) is de tweede zeldzame student die het maar één jaar bij Jeanne en Jef uithield.

Het standbeeld van De Kotmadam uit de generiek van de serie is ingehuldigd in 1985. Zes jaar voor de eerste aflevering van de serie.

Het Snoephuisje van Jeanne, en dus de bijhorende studentenkamers, blijken in seizoen 2 in de Maria-Theresiastraat 54 in Leuven te liggen. In werkelijkheid staat op die plek een flatgebouw. Als Jeanne’s voorgevel in de serie in beeld komt, is echter altijd het huisnummer 5 te zien.

Tot nu zijn maar liefst 307 verschillende afleveringen van De Kotmadam uitgezonden.

Meest recente foto’s van Stoffel Bollu, Helle Vanderheyden, Anouck Luyten, Herman Verbruggen, Ivan Pecnik, Ron Cornet, Greet Rouffaer, Leen Dendievel, Rik Verheye, Marijn Devalck, Odilon Mortier, Tine Van den Brande en Antony Arandia: