.
Catherine Moerkerke
zaterdag 14 mei 2016

Cathérine Moerkerke in oorlogsgebied

Cathérine Moerkerke begeeft zich op glad ijs.

In de derde aflevering van CATHéRINE op dinsdag 17 mei trekt Cathérine Moerkerke naar de Belgische ambassade in Irak en Jordanië. Cathérine is te gast op een exclusief galadiner met een Jordaanse prins, trekt naar de frontlijn van de oorlog met IS in Irak en bezoekt een veldhospitaal van de Peshmerga, het Koerdische leger, die Belgische medische uitrustingen hebben gekregen. Cathérine krijgt het gezelschap van een colonne zwaarbewapende bodyguards terwijl ze uitzoekt hoe het is om te leven als een ambassadeur. De blik achter de schermen die Cathérine krijgt, is uitzonderlijk. Diplomaten doen immers hun werk liever ver weg van de camera’s. Zij voeren vaak erg gevoelige onderhandelingen en pottenkijkers zijn dan niet gewenst.

Cathérine komt terecht in een heel dubbele wereld: glamoureus met prachtige residenties, huispersoneel en privéchauffeurs maar ook hard met bedelende kinderen, die door bodyguards vakkundig worden weggeduwd. De veiligheid tijdens het avontuur is alvast verzekerd. Cathérine: “Je ziet overal militairen en checkpoints. Militairen op de daken van gebouwen, zenuwachtige bodyguards rondom mij ook. Dat maakt een serieuze indruk op mij. Dat is toch het teken dat er echt iets aan de gang is.”

Cathérine leert dat diplomaten op eieren moeten lopen. Eén verkeerde opmerking en een maandenlange zorgvuldig opgebouwde vertrouwensband is meteen om zeep. Dat botst al snel met Cathérines karakter, want zij is het gewoon om altijd kritische vragen te stellen. Op het diner krijgt ze dan ook duidelijke richtlijnen van de ambassadeur: “Over religie gaan we vanavond niet praten, dat ligt gevoelig. Daar discussieer je beter over met vrienden.”

Hendrik Van de Velde (42) is één van de jongste ambassadeurs van ons land. De rijzende ster van onze diplomatie. Van de Velde vertegenwoordigt ons land in één van de gevaarlijkste en politiek meest delicate gebieden ter wereld: Jordanië. En hij woont er ook, met zijn echtgenote en vier dochters. “Ik heb dat met mijn vrouw besproken, maar niet met de kinderen. Die moet je gewoon geruststellen. Als wij het goed vinden, vinden zij het ook wel goed. Maar als ik in Bagdad zit, is mijn vrouw toch ongerust. Het blijft de gevaarlijkste stad ter wereld voor burgers.”

CATHéRINE, dinsdag 17 mei om 21.50 op VTM.

Download onze app voor Android of iOS