.
Finalisten Big Brother 2021
donderdag 8 april 2021

Big Brother, u was fantastisch!

Vanaf vrijdag afkicken...

Vorig weekend stuurden wij een mail naar Jeroen Compeer, de producent van ‘Big Brother 2021’. Een mail met de titel ‘Big Brother, u was fantastisch!’, dat valt meteen op in een mailbox en de mail werd dan ook snel gelezen en beantwoord.
Wij stonden erop om de volledige ploeg van ‘Big Brother 2021’ te bedanken voor de ruim 2.000 uren beeldmateriaal dat wij hebben kunnen bekijken via de livestream. Dat Telenet de klanten de kans gaf om via kanaal 247 het experiment te volgen, het was nooit eerder zo makkelijk.

En of we genoten hebben van Big Brother? Absoluut! Twintig jaar geleden waren wij al fan van het programma en deze keer zouden we niet in de val trappen om het avontuur in het huis van begin tot eind te volgen. Maar al snel waren we verkocht, want Big Brother had straffe deelnemers geselecteerd. Voor elk wat wils. Zelf waren we onder de indruk van Naomi, eerst omdat zij vaak toch wel emotioneel was, nadien omdat de flapuit uit Mechelen zonder enige vorm van schaamte gewoon zichzelf was. Idem dito voor Thomas. Hij mocht dan wel meteen een klik met enkele Nederlanders hebben en een bedreiging vormen voor het Vlaamse kamp, de jongeman begon meteen wat aan zijn overgewicht te doen.
Maar er waren ook wel mensen bij waarvan wij het op onze zenuwen kregen. Nathalie met haar trekje waarbij zij haar neus optrok, Daan die écht wel de moederkloek was en die als een strenge mama en lerares elk kussen juist legde en Jowi die dagelijks urenlang in de badkamer vertoefde om ik weet niet wat te doen in de hoop er nog beter uit te zien dan hij al was.

Je mocht voor op tegen iemand zijn, iedere bewoner had gelukkig meer positieve kantjes dan negatieve. Theo was misschien wel iemand met een grote bakkes zoals wij dat in de Kempen zeggen, hij zorgde bijvoorbeeld wel voor het eten en voor de (af en toe wel bedenkelijke) humor.

Dat hij, Jowi, Daan en Nathalie vrijwillig opstapten, dat vonden wij eigenlijk best wel een laffe daad. Je schrijft je in voor het spel, dan moet je dat spelen. Wetende dat enkele duizenden anderen te horen kregen dat ze niet mochten deelnemen en dan al na enkele weken opstappen, dat valt niet goed te praten. Eén voordeel had het wel: de sfeer in huis werd er alleen maar beter op. En toch bleef de spanning, want de bondjes bleven. Ogen gingen open van zij die op gevoel waren blijven stemmen en maar goed ook of Liese en Nick hadden vandaag al net meer in de finale gestaan. Samen met Jill, een onschuldig ‘kind’ van 22 jaar jong.

Jill is zonder twijfel de vrouw waarbij we de meeste vraagtekens zetten. Héél populair en terecht. Ze is jong, mooi, speels en kan serieus zijn op momenten dat het moet. Hoewel zij vaak zelf gesteund moest worden omdat ze onzeker was, stond Jill er altijd voor de andere bewoners om hen te steunen als die een dipje hadden. En Jill ging voor de proeven. Het was soms een beest (ook weer positief bedoeld trouwens) bij die proeven. En een beest(je) in bed, al bleef het afgelopen weekend bij een ‘onschuldige’ kus met Thomas. Wat wij samen met vele kijkers al van in het begin dachten: ‘die worden een koppel’.
Jill kan vanavond met de pot naar huis, maar met Thomas heeft Jill mogelijk al de hoofdvogel afgeschoten.

Liese, wat moeten waarover kwijt? De vrouw uit Halen is verpleegster en mocht een paar keer de EHBO-koffer bovenhalen. Wat heeft zij zich wekenlang moeten inhouden, de sfeer in het begin was echt niet haar ding. Het was zoeken met wie het klikte en wie niet. Om nadien vast te stellen dat het met iedereen kan klikken,als je maar tijd maakt voor een goed gesprek. Een vaststelling die de andere bewoners trouwens ook gemaakt hebben.
Liese viel op door haar dramatiek, denk maar aan het gesprek tussen haar en ick toen hij vertelde dat hij in Liese teleurgesteld was omdat zij de stemafspraak niet was nagekomen. En schrikken dat Liese deed. Telkens Big Brother haar riep, schrok Liese alsof zij een slecht geweten heeft. Maar dat heeft zij wellicht niet. Haar vriend Souf zal haar met open armen ontvangen en zeggen dat hij trots op haar is. Meer dan terecht trouwens. Wat is Liese een knappe vrouw, intelligent ook en straks misschien ook wel fan van de muziek van André Hazes.

En tot slot is er Nick, de dj uit Morkhoven bij Herentals. Van begin af aan legde hij er de nadruk op dat hij wou dat de pot voor de winnaar zo groot mogelijk moest zijn en dat hij verder wou met de sterkste kandidaten. Maar wat is een sterke kandidaat? Daarover kan je urenlang discussiëren. Feit is wel dat Nick de finale gehaald heeft. Nick ontpopte zich tot chef in de keuken, hij heeft ook het diploma gehaald en droomt ervan om daar nog wat mee te doen. Opvallend ook: de koelbloedigheid van Nick. Hij liet één en ander gewoon over zich heen komen. Nerveus? Zal hij zeker en vast geweest zijn, maar veel minder dan sommige anderen. Stonden enkele bewoners naast zijn neus te bekvechten, dan trok hij zich daar niet veel van aan. Iedereen in het huis wat zijn ‘mateke’ of ‘bruur’. Straks neemt hij afscheid van zijn favoriete camera’s in het huis en trekt hij weer naar zijn Sandhya in ‘Hertals’.

Of Nick de overwinning binnen zal halen? Het zal kantje boordje worden. Tegenover Liese maar vooral tegenover Jill zal elke stem belangrijk zijn. Volgens ons gaat het tussen Jill en Nick en zal het hard tegen hard worden. Wie heeft de grootste aanhang? Voor wie zal de kijker de meeste stemmen uitbrengen? We weten het vanavond rond 23 uur.

Wie er ook wint, zowel Liese, Jill als Nick zijn winnaars. Elk van hen heeft een prachtig avontuur beleefd en heeft bijgedragen tot 100 dagen programma, al komen wij op slechts 99 dagen uit: 31 december tot en met 8 april. Alleen in een schrikkeljaar zijn dat 100 dagen. Liese is de enige die de hele periode in het huis zat. Nick kwam enkele dagen later het huis binnen, Jill een dikke week na Liese.

Vanavond valt het doek over ‘Big Brother 2021’. En we geven het met plezier toe: we gaan een traantje laten. Vrijdagochtend ontwaken wij zonder de mogelijkheid om de beelden van de afgelopen nacht in het huis op te kunnen vragen. Big Brother zal een gevoel van leegte bij ons achterlaten en niet alleen bij ons. De vele duizenden fans die naar het programma via de livestream keken, zullen ons begrijpen. ‘Big Brother 2021’ was een schot in de roos. Oké, soms te saai wegens proeven die te snel afgelopen waren, maar ‘Big Brother 2022’ is een mooie kans om die saaiheid de kijker te besparen. Big Brother heeft enkele maanden de tijd om aan de slag te gaan met alle positieve en negatieve opmerkingen die wij hem bezorgd hebben. En stiekem hopen wij ook dat hij iets zal doen met de tips die wij hem bezorgd hebben om het volgend jaar nog spannender te maken.

Big Brother, Play4 en Telenet: bedankt voor dit fantastisch avontuur. Hopelijk volgend jaar opnieuw, zonder coronatoestanden en wie weet elke week wel een liveshow met publiek zoals wij dat vroeger in Vilvoorde gewoon waren.
Tot volgend jaar?