
Aftellen naar tv-reeks over moord op Bent Van Looy
Zanger en presentator Bent Van Looy wordt vermoord aangetroffen in de visvijver van zijn vriend Tomas De Soete. De politie verdenkt De Soete van de moord. Zo begint de fictiereeks Fiskepark, een eigenzinnige parodie op het ‘true crime’ genre: documentaires over echte misdaadzaken. Het genre werd populair dankzij succesreeksen als Making a Murderer en Amanda Knox, en is ook elke maandag te zien op Canvas. Fiskepark is een reeks van Filip Lenaerts (Tytgat chocolat) en Joeri Vlekken met in de hoofdrollen onder meer Bent Van Looy, Tomas De Soete, Jan Jaap van der Wal en Siska Schoeters.
De zevendelige reeks wordt uitgezonden vanaf woensdag 15 mei om 21.20 u. op Canvas en is meteen integraal beschikbaar op VRT NU.
“Het gebeurt niet zo vaak dat we bij Canvas een eigen fictiereeks kunnen aanbieden”, zegt netmanager Olivier Goris. “Maar als dat gebeurt, dan is het altijd iets speciaals. Ik ben trots dat we na Bevergem, Clinch, De 16 en Generatie B. opnieuw kunnen uitpakken met fictie die ongegeneerd buiten de lijntjes kleurt. Fiskepark is een fictiereeks in de stijl van een documentair genre dat zelf gebruik maakt van de regels van een fictiereeks. Fiskepark is ‘fake true crime’, een persiflage van een populair soort documentaires dat ook wij bij Canvas geregeld programmeren. Zelfspot is altijd gezond. Dat geldt zeker ook voor de personages in de reeks en de milieus waar ze voor staan: de BV’s, de media, de pers, justitie, de politie, de esoterie. Allemaal werelden die er in Fiskepark flink worden doorgehaald. Maar Fiskepark is ook veel meer, het is een reeks die schuurt, die soms pijn doet, die spannend is. Het is een reeks die je meesleept, weg uit je comfortzone. Ook dat is Canvas. Dat hebben de makers van de reeks geweldig goed begrepen en fantastisch gedaan!”
Tomas De Soete was ooit een radio- en televisiegod, maar is de voorbije jaren wat naar de achtergrond verdwenen. De laatste maanden werkt hij in zijn man cave in recreatiegebied Polderput aan zijn comeback.
Polderput bestaat uit tientallen visvijvers met caravans en zomerhuisjes langs de oevers van de Schelde. Het is een ideale plek om het weekend door te brengen samen met familie en vrienden. Wanneer Tomas er twee kantoorcontainers neerpoot en er zijn nieuwe productiehuis Fiskepark opricht, maakt hij snel nieuwe vrienden, maar ook vijanden.
Op een ochtend wordt Bent Van Looy dood teruggevonden in de visvijver van De Soete, met een handbijl in zijn hoofd. Alles wijst erop dat Tomas zijn vriend Bent de kop heeft ingeslagen. ‘Uit professionele jaloezie’ blokletteren de kranten. Tomas probeert de verdenking van zich af te schudden door alsmaar meer van zijn privéleven, angsten en problemen publiek te maken. Tevergeefs, zal blijken: hij lijkt al veroordeeld voor het onderzoek, laat staan een rechtszaak is afgerond. Tomas’ leven wordt een ware nachtmerrie.
Maar er gebeurt ook iets hoogst eigenaardigs: hoe meer het privéleven van Tomas te grabbel wordt gegooid, hoe populairder hij opnieuw wordt. De honger van het publiek naar het gespartel van Tomas is onstilbaar. Tomas’ miserie is authentiek en biedt het publiek de troostende gedachte dat zij het zo slecht nog niet hebben.
Fiskepark is geen gewone fictieserie. Het is een reeks die is opgebouwd en wordt gepresenteerd als een documentaire. De makers gebruiken de vertel- en beeldtechnieken van zogenaamde “true crime” documentaires om hun eigen analyse van de case op te bouwen en als entertainment te serveren. True crime als genre is de laatste jaren razend populair geworden, dankzij spraakmakende reeksen als Making a Murderer, The Jinx of Amanda Knox. Op Canvas kon je de voorbije maanden onder meer kijken naar true crime reeksen als Wrong Man, Murder in Suburbia en 24 Hours in Police Custody.
Ook in Fiskepark wordt met veel gevoel voor drama een onopgeloste moordzaak gereconstrueerd. Eigenlijk weten de makers al van in het begin hoe de vork in de steel zit, maar om het ontspanningsgehalte te vergroten, bouwen ze de spanning zorgvuldig op en zetten ze de kijker voortdurend op een verkeerd been. Ze maken daarbij gebruik van politiebeelden, bodycams, beelden van bewakingscamera’s, homevideo’s, journaalbeelden, persknipsels en interviews met alle betrokkenen. Al die beelden worden slim gemonteerd, met verrassende plotwendingen, flash backs, spannende muziek, nietsvermoedende passanten die geframed worden als nieuwe verdachten en moordlustige roofdieren, en huiveringwekkende cliffhangers aan het einde van elke aflevering. True crime-makers gebruiken dus alle truken van een fictiereeks om het publiek aan te zetten tot bingekijken. Want echte misdaad is bijzonder entertainend. En dat weten ook de makers van Fiskepark.
Fiskepark is dan wel fictie - een fake true crime – maar toch bevat de reeks ook heel wat elementen die letterlijk uit het leven gegrepen zijn: de rol van Tomas De Soete wordt vertolkt door Tomas De Soete, die net als Siska Schoeters (vrouw van) en Jan Jaap van der Wal (boezemvriend van) een uitvergrote versie van zichzelf speelt. De zogenaamde moordvijver in de reeks is ook echt eigendom van Tomas De Soete. Vanaf eind april presenteert hij vanuit zijn chalet trouwens het zondagmiddagprogramma Radio Fiskepark op Radio 1. Ook de buren in de reeks zijn ook echt Tomas zijn buren, of enkele toch. In Fiskepark vervagen de grenzen tussen feiten en fictie, met als onderliggende vraag waar onze onstilbare honger naar authenticiteit vandaan komt.
Het idee voor Fiskepark kwam tot stand na oeverloos veel gebabbel tussen Joeri Vlekken (maker van vele documentaires), Filip Lenaerts (Tytgat Chocolat, vele documentaires), Tomas De Soete en Jan Jaap van der Wal. Joeri Vlekken en Filip Lenaerts schreven het scenario en regisseerden de reeks.
Fiskepark is een productie van De Mensen voor Canvas, in samenwerking met Gardner and Domm, Stad Dendermonde en met de steun van de Tax Shelter-maatregel van de Federale Overheid.
De cast bestaat uit:
Tomas De Soete; Bent Van Looy; Siska Schoeters; Jan Jaap van der Wal; Sien Smolders; Peter Smolders; Vincenzo De Jonghe; Tim Taveirne; Anne-Laure Vandeputte; Philip Hardeman; Pierre Gervais; Chris Nietvelt; Vildan Maksuti en Almedin Ismaili