You are here

9.000 euro boete voor Michel Van den Brande

18/11/2017 13:36-

Hier kan hij niet mee lachen. 

Michel Van den Brande is opnieuw veroordeeld in de zaak in een dodelijk arbeidsongeval waarbij een werknemer van het stellingbedrijf Kontrimo om het leven kwam. De feiten dateren ondertussen al van 6 mei 2014. Een werknemer van Kontrimo kreeg een vallende buis van een stelling tegen zijn hoofd, viel van de stelling naar beneden en was op slag dood. Op de rechtbank van Brugge kreeg de advocaat van Kontrimo in het voorjaar van 2016 de kans om zijn cliënt te verdedigen. Zowel het bedrijf als grote baas Michel Van den Brande werden vervolgd in deze zaak. Er zou te vaak op een onveilige manier gewerkt worden bij Kontrimo met als resultaat dat er slachtoffers vallen. Van den Brande werd eerder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden met uitstel. Maar daar bleef het niet bij. Michel Van den Brande kreeg ook een geldboete van 9.000 euro opgelegd waarvan de helf met uitstel. Verder moest hij ook nog eens 150 euro in het Fonds voor Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden storten. Naast de procedurekosten werd ook zijn bedrijf Kontromi vervoordeeld. Het bedrijf moest 36.000 euro waarvan de helft met uitstel betalen en mocht ook 150 euro in het Fonds voor Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden storten. Daarnaast was er ook op burgerlijk gebied een uitspraak. Beide ouders van het slachtoffer krijgen 5.000 euro morele schadevergoeding van Kontrimo en Michel Van den Brande.

Zowel Kontrimo als Michel Van den Brande besloten in beroep te gaan en de rechter deed ondertussen een uitspraak. Het Hof van beroep te Gent blijft erbij dat de feiten bewezen zijn maar veranderde de straf van Michel Van den Brande. Zo moet Michel Van den Brande niet naar de cel: zijn gevangenisstraf komt volledig te vervallen. De boete van 9.000 euro is nu echter volledig effectief. Daarnaast moet Van den Brande 200 in plaats van 150 euro storten in Fonds voor Slachtoffers van Opzettelijke Gewelddaden. De straffen voor het bedrijf Kontrimo werden in beroep bevestigd.
Van den Brande zou nog in cassatie kunnen gaan maar die procedure zou alleen de wettelijkheid van de beslissing van het Hof van beroep gaan. Van den Brande zal zijn straf wellicht gewoon aanvaarden, hoewel hij zich geviseerd voelt. Van den Brande maakt zich op Facebook nog maar eens boos omdat andere bedrijven gewoon onveilig blijven werken zonder dat zij een veroordeling krijgen.

Meer nieuws over:

Michel Van den Brande

Gerelateerde foto's:

Fandag 5 jaar Sugarfree

Michel Van den Brande - Brasschaat - 11/09/2016

Bij VIER

Michel Van den Brande - Zaventem - 26/02/2016

Gerelateerde bio's: