You are here

Filmgids: Wit Licht

Wit Licht

Genre: N/a
Regisseur(s): N/a
Cast:

Na de plotselinge dood van zijn vrouw Anna, staat Eduard Zuiderwijk, kok en restauranthouder in Oost-Afrika, alleen voor de opvoeding van zijn 10-jarige zoon Thomas. Thomas is beste vrienden met Abu, zoon van Mafillu, een van de zwarte personeelsleden van het restaurant. Tijdens een nachtelijke overval op het dorp van Abu, wordt hij samen met een tiental andere
kinderen door rebellen ontvoerd. Thomas is ontroostbaar. Hij bestookt zijn vader met lastige vragen. Waar is Abu? Waarom gaan we hem niet zoeken?

Eduard besluit een poging te wagen om uit te zoeken wat er met Abu en de kinderen is gebeurd. Hij vertrekt naar een vluchtelingenkamp om daar meer informatie te verkrijgen. Daar
ontmoet hij de 30-jarige Valerie, een hulpverleenster in het kamp, die hem op het spoor brengt van de rebellen. In de tussentijd wordt Abu met harde hand opgeleid tot kindsoldaat in het rebellenkamp van Michael Obeke.

Na een gevaarlijke zoektocht door de jungle van het Afrikaanse land weet Eduard het kamp van Obeke te bereiken om daar tot zijn verbijstering te constateren dat Abu in niets meer lijkt op het jongetje dat ooit vriendjes was met Thomas...

De Belgische scenarist-regisseur Jean Van de Velde, vooral bekend van De kleine blonde dood en All Stars en scenarist van onder meer Oeroeg en Team Spirit, groeide op in Afrika en is bijgevolg uit de eerste hand bekend met de problematieken van dit continent. Hij nam dan ook zelf het scenario voor zijn rekening waarin hij specifiek het drama van de kindsoldaten aankaart. In een groots opgezette productie werd alles op locatie in Oeganda en Zuid-Afrika gefilmd.

De razend populaire zanger Marco Borsato maakt in deze film zijn acteerdebuut als de aanvankelijk zorgeloze levensgenieter Eduard, die zich, geconfronteerd met het lot, verplicht ziet om tegen zijn gewoonte in standpunten in te nemen en zich het wedervaren van de kindsoldaten aantrekt.

Peter Van den Begin herkennen we in de rol van François Lama, een Brussels journalist, verstokt cynicus en einzelgänger die voornamelijk uit opportunisme en lust voor donkerhuidige vrouwen in Afrika terechtkwam.